kolvas skrev:
schnauz skrev:
kolvas skrev:
Ett svänghjul & alla andra rörliga delar kan ALDRIG ge någon effekt.
Självklart inte!
Däremot ger de mindre förluster vilket innebär att mer av effekten från förbränningen "kommer fram" dit den gör nytta.
Vad pratar du om nu?
klipper du saker ur sitt sammanhang bara för att fortsätta att diskutera?
Läs både ditt egna inlägg och Sharkys inlägg nedan:
schnauz skrev:
Sharky skrev:
Hmmm,
Är jag ute och cyklar nu, men desto tyngre grejor du försöker vända i öd - desto mera energi går det väl åt för att göra det. Likadant blir väl förlusterna i drivningen av ventilerna större desto tyngre ventiler/fjädrar etc man vill få att öppna.
Och är det inte så att desto tyngre roterade delar man har - desto mera energi går förlorat i lagerförluster och i förluster i och med att man måste rotera tex fysiskt större vevparti genom luft/olja.
/Göran
Absolut! Kraften kommer ju från förbränningen - och den påverkar vi ju självklart inte om vi lättar röliga delar - men som du säger så är tyngre saker jobbigare att byta riktning på.
Allt som rör sig .....tröghet.
Roterande massa, med konstant varvtal, så kan du ta ut lika hög effekt som du stopper in.
MEN, om den roterande massan skall accelereras, så kräver accelerationen effekt vilket då måste tas av effekten som stoppas in. Då blir effekten ut lägre.
Alltså har bara vikten på roterande massa betydelse på förändringar i varvtal.
Här kommer ett tankeresonemang vad det gäller kolvarnas vikt.
Låt säga att vi har en 4 cylindrig motor, vilken som helst, utan topplock och utan kolvringar. Mao så går det ganska lätt att veva runt den.
Om kolvarnas vikt skulle ha stor betydelse, ungefär 1 kg, med tanke på att ca 1/3 av vevstaken också går upp och ner, skulle det gå väldigt tungt att veva runt motor fort.
(Ex. Jag har en riktigt stor Altas Copco kompressor hemma. Den snurrar väldigt lätt när den är avlastad. I princip går hela motor effekten till att accelerera den vid start och komprimera luft. Elmotorn är på 7kw.)
Skulle man räkna på vad krafterna blir när kolvarna väder upp och ner, så skulle det bli massor med hk.
MEN 1... om jag förstår rätt så blir det ett nollsummespel pga vevrörelsen. Vilket gör att kolvarnas vikt inte har någon betydelse för effekten.
MEN 2. ÄR kolvarnas vikt låg så behöver inte vevstakarna vara lika grova och 2/3 av vevstaken är ju roterande massa. Och är vevstaken och kolven lätta så kan man varva mer utan att det går sönder. På så vis kan man få ut mer effekt, genom ökat varvtal.
Mats