Sheba skrev:
Det där med att bränna skivor är en hel vetenskap i sig. Många vet inte det, men skillnaden mellan tryckta och brända skivor är enorm, teknikmässigt. Köpta skivor är stansade med gropar som de flesta säkert redan vet, med ett skyddande lager (detta gör att en skiva kan slipas ett fåtal gånger om man råkar repa den), men CD-brännare jobbar med att med en speciell laser bränna bort ett ytskikt av färg mellan ett reflekterande lager och ett skyddande lager. En läsare tolkar detta som gropar, men de är inte alls lika tydliga som på pressade skivor, vilket gör de mer svårlästa. Dyrare skivor är tillverkade enligt en dyrare process, de har ett bättre reflekterande lager och ett mer påkostat färglager, vilket underlättar för en CD-läsare.
Att bränna i hög hastighet gör logiskt sett att det bildas mikroskopiska felaktigheter på skivan då och då, men en bra läsare kan enkelt "gissa" hur den korrekta datan ska se ut. Bärbara CD-spelare, bilstereos och gamla CD-växlare i bilen har tyvärr inte alltid den teknologin och därför så blir skivan ibland svårare att läsa om den är bränd i för hög hastighet. Det påverkar ju också ljudkvalitén som någon sa ovan, just pga dessa felaktigheter som kan uppstå. Detta är i princip alla överens om.
Däremot så råder det lite strid bland audiofilerna när det kommer till att bränna i låg hastighet. Det påstås av vissa att det inte är bra att bränna i för låg hastighet heller då det kan tendera att bli för varmt på samma ställe, vilket gör att "gropen" blir för stor eller breder ut sig till intilliggande spår och skapar felaktigheter på det viset istället. Dessutom blir resultatet olika beroende på märken då färgens känslighet varierar från tillverkare till tillverkare. Rent logiskt så borde det ju finnas en teoretisk "perfekt hastighet" för en skiva att brännas tänkt på färgskiktets känslighet mot värme, och det är troligen inte 1-4x. Vissa skivor man köper så står det dessutom att man inte får bränna för långsamt på, troligtvis för att färgskiktet är anpassat för att lättare smälta bort i högre hastighet och att lägre hastighet kan påverka det negativt.
Personligen tror jag att en låg hastighet är ultimat att bränna med, men inte alltför låg. Köper man en skiva anpassad för att kunna brännas i 56x kanske man ska bränna i 8x-16x istället för att minska risken att bränna för hårt på samma ställe, men också minska risken att skapa felaktigheter pga för hög rotation på skivan. Tänk på att teknologin har gått framåt och att CD-brännare är väldigt exakta och att skivor numera är anpassade för att lättare kunna brännas i högre hastighet. Det kan säkert påverka resultatet i lägre hastigheter.
Ett tips är alltså att testa att bränna en kvalitetsskiva i en marginellt högre hastighet, t.ex 8x-16x, om din bilstereo har problem med en skiva bränd i 4x-8x hastighet. Bara ett tips om man ser från hur tekniken fungerar under ytan.
Att rengöra en växlare som inte kan läsa brända skivor är också ett hett tips. Ett tecken på att den börjar bli smutsig är ju att den har svårare att läsa vissa brända skivor men lätt läser fabriksskivor.