En turbo motor vill inte ha något motstånd efter turbon (Som tidigare talare påpekade.) Där vill man ha ett så grovt och så rakt rör som möjligt, ju mindre motstånd tubon har destu lättare kan turbinbladen inne i turbon komma upp i varv för att komprimera ny insugsluft.
En sug motor vill igentligen heller inte ha något mottryck.
Men för att få bätre körbarhet på låg och mellanregister, gör tilverkaren en kompromis.
Med lite lagom motstånd för avgaserna får man en bätre fylnadsgrad i motorn. Dvs gamla förbrända gaser hjälper nya syrerik luft in i cylindrarna. Dock på bekostnad av topeffekt.
I korthet, ett sport avgassystem ger dig några hästar extra (Upp till 10%) men din bil får sämre vridmoment på lägre varv.
Om man riktigt vill ta ut max ur motorn så byter man till en vassare kammaxel, som lyfter ventilerna högre och låter avgas och insugs ventilerna överlappa varandra, Detta är ett annat sätt att öka fylnadsgraden i motorn, fast det fungerar bara på topvarv.
En trimmad sugmotor som har vass kam och raka rör, går väldigt dåligt på låga varv, ofta behöver tomgången vara stäld på 1500-2000rpm för att motorn över huvud taget skall fungera. Men när en sådan motor får varva ur på fullgas, så händer det destu mer..
En del biltillverkare vill ha det bästa från båda världarna. Både mycket mottryck för låg-mellan varvs egenskaperna och blixtrande prestanda på högvarv.
Bilar som BMW-M3 och Honda S2000 m.m. Har variabla kamtider. Läckert när det fungerar, dyrt när det inte gör det. Motorn blir mycket dyrare att tillverka och det blir massor med extra rörliga delar som kan gå sönder. Mao inget man implementerar i svensonbilar ännu.