Meaganeowner skrev:
Jo visst har du rätt, när vattnet inte är blandat/bundet i vätska, som t ex olja, eller vatten i en öppen burk, gryta e t c.
Ett par blöta strumpor där det finns mycket luft mellan garnfibrerna och i fibrerna på en tvättlina blir snart torra i vinden...
Men du kanske även du har förvånats över hur länge en grogg, eller öl i ett glas kan stå,, utan att nivån sjunker? Eller vatten i en spann.Tvivlar du så kan du skruva av locket till expansionskärlet under vecka när bilen står parkerad med avstängd
motor. Inte fasen minskar nivån märkvärt, eller hur?
Nej du käre Watson..... det behövs lite högre temperatur.
Kommer ihåg när vi kokade hemma.. 78.6 grader, för länge sedan, typ Ulf Lundell, då började alkoholen sippra så fint. Nära 100 grader på slutet, ja då blev det mest vatten. Vid lägre temperaturer, t ex 70 grader kommer absolut inget alls i glaset.
Känner du till detta?
Vill du fördjupa dig djupare i detta med vätskors avdunstning, t ex i användandet av alkohol i kylsystem, innan glykolen blev uppfunnen, så finns detta väl beskrivet på nätet, vill jag minnas. T ex stridsvagns, flygplans och bilars motorer som kokade under brinnande krig. 1www.