1990 Saab 900 Turbo T16 som sommarbil

Fortgående logg över vad jag gör med den här bilen, har inget slutgiltigt mål i sikte, underhåll, uppgraderingar, reparationer osv...
  • 15 Följare
  • 12 812 Visningar
  • Uppdaterades senast idag 10:42
DennisCA
5 april · 251 Inlägg

Pioneer MP3/CD spelaren? Jo har en annons på den uppe på en lokal sida.

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
DennisCA
6 april · 251 Inlägg

Nu har jag börjat plocka isär grejer igen. Jag köpte biltemas bromsoksfärg, silver och svart blev det för det var det som fanns. Guld hade varit trevligt men äh.

https://i.imgur.com/VhIzptwh.jpg

https://i.imgur.com/atyZu9Uh.jpg

https://i.imgur.com/pLyIn7ph.jpg

Bultarna har jag inte gjort något med bara borstat av dom med vinkelslipen. Maskerade runt alla ställen en skruv kan ligga åt men kanske lite väl paranoid om det.

Har också skruvat av det andra bromsoket och det ligger i elektrolysbadet nu. Det ska få samma behandling fast jag kommer låta navet vara på vänster sida.
https://i.imgur.com/F51cJOih.jpg

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
DennisCA
för 2 timmar sedan · 251 Inlägg

Har inte skrivit på ett tag här så det blir en större uppdatering.

Men saker har gått framåt, och bakåt och sidlänges också.

Utan bilder men jag bytte o-ringen till bränslepumpen, den blev felmonterad då jag bytte förra året så det luktade bensin då man fyllde tanken. Hoppas jag fick den nya monterad korrekt, riktigt fippeljobb...

Navet var återmonterat, har elektrolysbehandlat det andra oket och målade det igår också. Jag linoljade bara navet och bromsskölden där, jag hoppas jag hinner göra det korrekt i höst eller nästa vinter.

https://i.imgur.com/2KP2f6qh.jpg

Såhär börjar elektrolysvattnet se ut
https://i.imgur.com/dCjESwYh.jpg

Och anoden...
https://i.imgur.com/JQ3iZjPh.jpg

Efteråt skulle oken luftas och vätskan bytas, den gamla vätskan var lika fin och klar dock så den kan inte varit gammal. Boken säger dock inte när den skulle bytts sist, förutom ett kvitto från 2012 där det nämndes...

Köpte denna från BT för att lufta oken, funkar ganska bra:
https://i.imgur.com/YRGxsKVl.png

Årets premiär inträffade den 14:e April.

https://i.imgur.com/hMSnLEuh.jpg

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
DennisCA
för 2 timmar sedan · 251 Inlägg

Glädjen var dock ganska kortlivad, en morgon fick jag vända tillbaka efter några hundra meter med bakbromsarna som låg på då det var minusgrader.

Bromsklossarna behöver bytas och oken gås igenom där bak. Bromswiren kärvade också men jag fick den att röra sig bra efter lite motionerande.

https://i.imgur.com/S4ltRgoh.jpg

https://i.imgur.com/EHUcUbOh.jpg

https://i.imgur.com/IwzMIyOh.jpg

Tyvärr började lite av en mardröm här då sista okets bromsnippel bestämde sig för att ge upp. Det slutade med att jag provade borra ut då jag inte lyckades värma det. I efterhand borde jag värmt det med TIG, det brukar gå bra (föraningar....).

Det slutade med att jag skadade sätet och fick det inte fixat så jag lade en mutter med kopparbricka...

Efteråt hade jag en massa problem med att ställa in handbromsen, man ställer inte handbromsen vid spaken! Nej man ska göra allt där framme slappt och så skruvar man in kolven där bak tills det stoppar. Ut ett halvt varv eller tills det snurrar ok.

Sen ska man lägga ett bladmått på 1.0mm på anläggningsytan som hävarmen på bromsoket vilar emot, det svårt att se om man inte ligger på rygg och har ljus. Men du lägger dit bladmåttet och det ska hållas kvar. Sen går du till bilen och börjar justera vajern. Man spänner tills man hör bladmåttet falla i golvet.

https://i.imgur.com/XiQCUVgh.png

https://i.imgur.com/OpyCOrRh.jpg

Då är det korrekt förinställt och sen kör man bilen och bromsar litet så bromsarna får självjustera. Efteråt har handbromsen funkat jättebra och jag tycker även bilen drar mindre bensin...

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
DennisCA
för 2 timmar sedan · 251 Inlägg

Bromsarna vill dock inte sluta jävlas utan efter allt detta hör jag att det pyser ibland där bromsens stång är kopplad till vakuumservon (denna bil saknar ABS som istället har en pump).  Det verkar alltså läcka vakuum ibland igenom stången, där finns en tätning som kanske inte är i bästa skicket längre. Problemet är litet och övergående, relaterat till utomhustemperaturen, märks bara då det är nollgrader eller kallare.

Men jag har en servo som jag ska plocka ur en 87a snart. Bra å ha reservdel.

Senast redigerat av DennisCA (för 2 timmar sedan)

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
DennisCA
för 2 timmar sedan · 251 Inlägg

Nästa katastrof (nåja) var då jag skulle kolla hjulvinklarna. Jag mätte camber först då jag misstänker jag har ändrat det då jag bytte kulled och bilen vill gå åt vänster. Jag mätte korrekt camber på höger framhjul men inkorrekt camber på höger framhjul, den var negativ och då borde bilen dra åt vänster.

Man justerar genom att ändra shims på övre länkarmen, vilket jag tänkte prova.

Shimsen där framme gick att få ut ganska lätt:
https://i.imgur.com/gcXWVAjh.jpeg

https://i.imgur.com/xVo88vGh.jpeg

Men då jag skulle prova på de bakre...
https://i.imgur.com/5WeN5hoh.jpg

Bultskallen gick av.... Kändes ganska ledsamt just då, svårt att slippa åt där också för att svetsa på en mutter. Bulten har rostat fast i själva lagerbocken.

Efter en massa slösad tid på snällare metoder med penetrerande olja och gasol så tog jag till TIG svetsen och glödgade skruven och då släppte det.

https://i.imgur.com/lLUUEsuh.jpeg

Syns inte så bra men det rör sig nu i hålet
https://i.imgur.com/9aaQOlZh.jpeg

Innan jag gick vidare lyfte jag bilen och monterade fjäderspännare som jag fick låna, för att avlasta länkarmen:
https://i.imgur.com/MWR18pzh.jpeg

Nedre bulten har jag också lossat, jag tiggade den också för den satt som fasiken och jag ville inte vrida av den skallen också.... Med hjälp belysning och spegel gick det ganska bra att placera elektroden rätt, annars skulle jag inte sett vad jag gjorde.

https://i.imgur.com/QfSQvNph.jpeg

Efteråt filade jag flata ytor på bulten utan huvud så fick jag en nyckel på och efter mycket lirkande fram och tillbaka tillsammans med borstande och penetrerande olja så kom den snällt ut.

https://i.imgur.com/u1IQspDh.jpg

Och efter det jobbade jag på att skruva ut den nedre bulten, fick köpa en lednyckel det var enda verktyget jag fick att passa dit. Nu är alla fyra bultar bytta mot nya M10x50.

https://i.imgur.com/PtxlZGfh.jpg

Här är de gamla bultarna:

https://i.imgur.com/wRha27Sh.jpg

Saab 900 "Turbo T16" (1990)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang