Skall jag vara 100% ärlig så vete fanken om en yttre konding gör nån nytta. Problemet är nämligen att alla slutsteg har en induktans (spole, drossel) på ingången för att förhindra att störningar från den switchade nätdelen skall ta sig ut till bilens elsystem.
Och en induktans är strömtrög, dvs man kan inte momentant ändra strömmen snabbt genom en spole.
Och anledningen till att man vill ha en yttre konding är att snabbt kunna trycka in extra energi till slutstegets switchade nätdel.
.....men då sitter avstörningsdrosseln ivägen......
Och det tillhör historien att dyrare , och därmed förhoppningsvis bättre konstruerade, slutsteg har bättre avstörning = större drossel, vilket leder till att dom har mindre nytta av en yttre konding än vad ett billigare, enklare, steg har.
Det skulle vara ohyggligt kul att genomföra en ordentlig blindtest i en bil med bra slutsteg och bra bas och slumpmässigt koppla i och ur kondingen och kolla om det går att uppfatta nån skillnad.
------------------------------------------------
Repetition: Det är alltså alldeles för lite energi i en konding för att den skall kunna tjänstgöra som nåt slags batteri upp hålla upp spänningen.
Energin i en konding räknas ut som W = C*U*U , där W är energin i wattsekunder, C är kapacitans i farad och U är spänningen i Volt.
(Det jag gör nedan är en extrem förenkling men den verkar åt det hållet att det ger ett högre värde på tillgänglig energi än vad en korrekt dynamisk analys med partiella differentialekvationer skulle ge)
Antag att man tappar 0.5V från batteri till slutsteg och att slutsteget drar 100A. Energitillskottet som en tänkt 2 Farad konding skulle kunna ge innan spänningen på kondingen har sjunkit till samma spänning som man har utan konding är alltså:
W = 2 * 0,5 * 0,5 = 0,5 Wattsekunder
Ett slutsteg som drar 100A vid tänkta 13.0V slörpar : 100*13 = 1300W/sekund.
Då räcker 0,5Wattsekunder i 0,0004 sekunder eller 0,4 millisekunder.
Skär vi basen vid 100Hz så motsvarar en hel period av högsta frekvensen 10 millisekunder.
En period är 360 grader. 0,4 millisekunder är alltså ca 15 grader.
Teoretiskt skulle alltså en fulladdad 2F konding enligt ovan räcka för att hålla spänningen uppe över vad den skulle vara utan konding i 15 grader.
Men tänk på att tillskottet under dessa 15 grader sjunka från 0.5V linjärt mot 0V tillskott.
I verklighet om man gör en full analys så blir det mycket sämre.
------------------------------------------------------------------------------
/Göran
Alphasonic skrev:
ok... men gör kondingen nån nytta då?