3027
Sök

stum och hård bas

199 Inlägg
23 oktober 2007
Trådstartare
#1
Har en lite fundering jag vill köpa nya basar men jag vill hitta några som ger ett distinkt och stumt ljud ingen brummade shit..
någon som har tips vilket val av basar man ska ha och vad man kan göra för att få mer stumt ljud..tongue


199 Inlägg
23 oktober 2007
Trådstartare
#3
vill ha snabb snärtig bas, ingen "brötande" bas. så ifall det är någon som har tips på bra basar som klarar detta. blir väl 8" eller 6"9 or


6 851 Inlägg
23 oktober 2007
#4
ahaa..satsa på ett bra framsystem så får du en snärtigare bas..
Men en snabb bas kan du få både med en 10,12 eller 15"..det beror på basens uppbyggnad och vad för steg du har (och låda).

Läs denna tråd..det är nått för dej:
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=36701


69 Inlägg
23 oktober 2007
#5
Snärtigheten i en bas har inte mycket med konarean att göra. Det handlar om vad du driver den med, hur lådan är konstruerad och såklart kvaliteten på basen. Gissar iallafall att du vill ha basar med bra kvalitet. Har ingen erfarenhet själv men "Kicker" och "Rockford Fosgate" basar har jag inte sett någon klaga på här på Garaget iallafall.

Mvh/Alex

Edit: Kom sist som vanligt!
Senast redigerat av Samara (23 oktober 2007)

Bilar! Vilket jävla påhitt.

6 851 Inlägg
23 oktober 2007
#6
Samara skrev:
Edit: Kom sist som vanligt!

HAHA lol


199 Inlägg
23 oktober 2007
Trådstartare
#7
ok, har läst lite i den tråden nu men rätt mycket för att man ska orka sitta och läsa allt och fatta:)

Fattade åtminstonde att det inte spelar något roll om jag har en 8" eller en 15"s bas, kan vara lika snärtigt för det.
Men nu till den egentliga frågan då.
Någon som har ett bra tips "länk" till en bra bas som ni har prövat och som ni vet ger detta "snärtiga" bas ljud:rolleyes:


6 851 Inlägg
23 oktober 2007
#8
Som det står i den tråden jag länkade till, snärten ligger i de högre registren och då skall man ha ett bra framsystem.
Hur mycke pengar har du att lägga? vad skall du driva det med för steg? och sist, vilken av bilarna ska det sitta i?


230 Inlägg
23 oktober 2007
#9
Vill du ha ett "stummare" ljud så ska du sträva efter att få så lågt Qts-värde som möjligt om jag förstått det rätt.

Second place is the first loser

1 634 Inlägg
23 oktober 2007
#10
Låter som det är midbas han är ute efter wink Kläm in ett par 8" i dörrarna och montera ordentligt, ett bra slutsteg och en bra inställning wink

Numera Saab 9-5 Aero -00

191 Inlägg
24 oktober 2007
#11
Ska trycka in 2 st 8" per dörr, ska nog bli lite skönare midbas iaf ;D Gör desamma, om de är midbasen du är ute efter. smile Knaske inte behöver ett par/dörr, utan kanske räcker me en per dörr big_smile

Just another sick man in this sick world..

BilstereoNörd
576 Inlägg
24 oktober 2007
#12
Det är basen förmåga att öka amplituden snabbt (pulsrespons) som avgör om den är snärtig eller inte, har inget med frekvensen att göra...

Den basen du önskar går att fixa till, behövs inga extrema produkter..
Synd att du bor långt ifrån oss annars hade du kunnat få lite demo med brutal attack!

// Tommy

Bertilsson Auto Electronics (SM-Guld Street Stock-10)
(Fysisk butik i Lidköping) Bilstereo, Multimedia, Xenonkonvertering m.m.
BAE SPLpro (dB-mätare)
Pioneer, Mohawk, Carpower, B2 Audio, Dragster, Impact, Hertz m.fl

1 171 Inlägg
24 oktober 2007
#13
Jag vet inte hur länge myterna kring snärtig bas ska leva kvar. De verkar vara extremt svårt att döda.smile Folk tror en massa saker och sprider dem vidare tyvärr.

Såhär är det:

Hur snärtig/stum/hård basen låter beror inte av slutsteget som driver den (så länge det inte klipper eller har hög utresistans eller inte klarar att driva impedansen), inte heller vad det är för prislapp eller märke på basen, inte heller vad basen har för "pulsrespons" på egen hand utan låda eller hur snabbt konen kan accelerera. Det är helt enkelt inte relevant. En kon som accelererar snabbare spelar starkare (.) ! Olika konstorlek har mycket riktigt heller ingen betydelse på det sättet.

Det som spelar roll är följande:
Elementets ts-parametrar och hur lådan den sitter i är dimensionerad efter dem.
Frånvaron av kompression och distorsion hos elementet i lådan vid de nivåerna man spelar.

Det går att få en bas med lågt qts att spela brummande och slött, inga problem. Bara att göra en aldeles för stor basreflexlåda. Ett element med väldigt högt qts är väldigt svårt att få att låta bra iom att det svänger helt av sig självt och är svårt att dämpa.

Det man gör är helt enkelt att simulera en låda (vilken som helst), får lådan en frekvensgång med en skarp smal peak eller "knä" så kommer den låta brummande och slött lite på olika sätt beroende på frekvens och hur det ser ut, men vid några frekvenser låter det resonant och brummande. För att få en snärtig/fast bas så vill man ha en bredare jämnare puckel som också passar bra med kupéns förstärkning mot låga frekvenser. En stor sluten låda brukar ge nästan avsaknad av puckel men det är nästan onödigt iom att man förlorar bas jämfört med om man kan få till en bra basreflexlåda. Gör man så så kommer man till slut se vilka parametrar som passar beroende på hur stor låda man får plats med och hur djupt i frekvens man vill att den ska gå.


10 287 Inlägg
24 oktober 2007
#14
Mjaoo..

Fortfarande så är det maximal derivata hos den signal du matar in till basen som avgör vilken respons du kan tillgodogöra dig. Och den maximala derivatan är en funktion av signalens storlek och dess frekvens.

Ett basslutsteg som är frekvensskuret till 80Hz har en maximal stighastighet (derivata) på sin utsignal som är strikt kopplad tll maximal frekvens (80Hz) och information som ligger högre i frekvens är inget som bashögtalaren kommer att veta av.

Men det är givetvis så att man kan förstöra all uppfattning av tajt och snabb bas genom att endera använda sig av undemåliga baselement, felaktigt konstruerad lådor eller avstämningar gentemot lyssningsutrymmet som är åt skogen.

/Göran

Jämför detta med tex klassikern: "Vad händer om solen slocknar just nu". Jo man får reda på det om åtta minuter därför att informationen om att solen har slocknat kan inte röra sig snabbare ("frekvensskuret"). Det spelar ingen roll om man går till optikern för att kunna se bättre, det tar fortfarande åtta minuter.



BAE skrev:
Det är basen förmåga att öka amplituden snabbt (pulsrespons) som avgör om den är snärtig eller inte, har inget med frekvensen att göra...

I have nothing but confidence in you. And very little of that.
(Groucho Marx).
Åker numera Audi A6 -08 4.2FSI

1 171 Inlägg
24 oktober 2007
#15
Isolerar man en variabel, konens acceleration och analyserar vad det innebär så ser man att konens acceleration är direkt beroende av ljudtrycket. Alltså höjer du volymen så ökar accelerationen, sänker du volymen så minskar den. Så enkelt är det faktiskt. Tänk på att när du sänker frekvensen så höjer du även amplituden på konrörelsen om ljudtrycket ska vara samma.


BilstereoNörd
576 Inlägg
24 oktober 2007
#16
Zoopåse! har du mätt upp en högtalares response i verkligheten? För det där teorisnacket är just bara teorier.. Testa lite olika högtalare och mata dessa med en tonburst på tex 60Hz
sen analyserar du resultatet i ett program som kan visa dig sinusvågen av ljudupptagningen från högtalaren.. Där kan du tydligt se hur lång tid det tar för högtalaren att accelerera från stillastående upp till fullt konutslag i förhållande till inmatad effekt.
Och det skiljer mycket från bas till bas, mycket beroende på konvikt och BL faktor..
Ju snabbare högtalaren kan uppnå fullt konutslag ju snärtigare upplevs den..
Så det är ingen MYT detta med snärt i subbasar.
Gör lite praktiska tester så kanske du kommer till insikt i hur det fungerar med "snärt" i en subbas..
Du kanske kan börja med att titta på en högtalare som spelar musik med trummor, att konen gör snabba utslag vid varje trummslag oavsett vilken grundfrekvens trumman har.
// Tommy

Bertilsson Auto Electronics (SM-Guld Street Stock-10)
(Fysisk butik i Lidköping) Bilstereo, Multimedia, Xenonkonvertering m.m.
BAE SPLpro (dB-mätare)
Pioneer, Mohawk, Carpower, B2 Audio, Dragster, Impact, Hertz m.fl

1 171 Inlägg
24 oktober 2007
#17
Visst har jag mätt på högtalare...

Grejjen med mätningar, ja alla praktiska tester och observationer överhuvudtaget, är att det gäller att förstå vilka slutsatser man kan dra och vilka man inte kan dra utifrån ett experiment. Annars spelar det ju ingen roll hur mycket experiment man gör om man inte förstår detta.

Slutsatser om snärtighet kontra BL-faktor och rörlig massa blir ju helt otillförlitliga om man inte relaterar till den faktiska teorin om hur alla parametrarna hänger ihop. Rörlig massa tex sänker ju Fs och Vas! Om du inte har samma respons och q-värde i lådorna som du jämför så kan du ju inte veta om det är rörliga massan eller konsekvenserna av förändringarna som rörliga massan ger på andra parametrar (som blir en dimensioneringsfråga för lådan)som skapar den upplevda "slöheten".


10 287 Inlägg
24 oktober 2007
#18
Argumenterar du emot detta?

"Ett basslutsteg som är frekvensskuret till 80Hz har en maximal stighastighet (derivata) på sin utsignal som är strikt kopplad till maximal frekvens (80Hz) och information som ligger högre i frekvens, dvs som är brantare - har "mera snärt", är inget som bashögtalaren kommer att veta av."

Dvs du kan aldrig konstruera en bashögtalare som kan känna av brantare "pulser" än vad filtret släpper igenom.

/Göran

PS:Ja jag vet att filter inte är oändligt branta men om man har mer än ett första ordningen filter så sjunker maximal dervivata snabbare än frekvensökningen över filtrets brytfrekvens.

PS2: det första som når mikrofonen på tex en baskagge är när klubban träffar skinnet. Den attacken är inte samma som baskaggens grundfrekvens utan ligger mycket högre i frekvens och återges inte av lågt skurna subbasar. Titta på hur man ställer EQ:n när man mickar en baskagge så får du en aha-upplevelse.

PS3: Notera att jag går inte in på skillnader mellan olika bashögtalarkonstruktioner, grupplöptid mm, eftersom jag inte kan det området utan jag fokuserar mig bara på vilken information som når bashögtalaren.


BAE skrev:
Du kanske kan börja med att titta på en högtalare som spelar musik med trummor, att konen gör snabba utslag vid varje trummslag oavsett vilken grundfrekvens trumman har.

I have nothing but confidence in you. And very little of that.
(Groucho Marx).
Åker numera Audi A6 -08 4.2FSI

10 287 Inlägg
24 oktober 2007
#19
Du inser att vågfronten på en sådan tonburst har frekvenskomponenter som ligger långt upp i kHz området. Jag hoppas att du kör bursten genom ett lågpassfilter annars är testen inte representativ för vad som händer i ett system med frekvensdelade element.

(Dvs en sinussignal som i fortvarighet är på 60Hz är inte alls på 60Hz när den startar från noll)

/Göran

BAE skrev:
mata dessa med en tonburst på tex 60Hz

I have nothing but confidence in you. And very little of that.
(Groucho Marx).
Åker numera Audi A6 -08 4.2FSI

6 851 Inlägg
24 oktober 2007
#20
En fråga till Zoopåse,Sharky och BAE: Kan ni inte ta detta via PM ist. för att försöka bevisa vem som har rätt?
Tycker någon moderator tex. Sharky själv borde låsa den innan det blir mer bollande och tråden spårar ut ännu mera.Tror inte någon av er hjälper stackars Saabdajw.



Sök