Bloggfunktionen på Garaget är inte längre aktiv, men alla tidigare inlägg finns kvar att läsa på respektive användares sida. Nya inlägg hänvisas till forumet.
toyota
12 september 2012
2047
Toyota Motor Corporation är världens största biltillverkare[2] och har sitt ursprung i Japan. Idag är verksamheten spridd över hela världen. Toyota har sitt huvudsäte i staden Toyota, där företaget startades av familjen Toyoda 1937.
De flesta Toyotabilar som säljs i Sverige är designade och tillverkade i Europa (Auris och Avensis i England, Yaris i Frankrike, Aygo i Tjeckien och Corolla Verso i Turkiet). Övriga modeller är importerade från Japan. Toyota har även några bilmärken under sig, först och främst Lexus men även Daihatsu.
Innehåll [göm]
1 Historia
2 Toyota i Amerika
3 Toyota i Europa
4 Toyota i Sverige
5 Bilmodeller
5.1 Aktuella modeller
5.2 Historiska bilmodeller
5.3 Om bilmodellerna
5.4 Modellutveckling
5.5 Specialfunktioner
6 Produktion
6.1 Toyota Production System
6.2 Produktionsanläggningar
7 Export
8 Övriga kontinenter
9 Toyota Motorsport
10 Källor
11 Externa länkar
12 Se även
13 Referenser
Historia [redigera]
Toyota Model AA.
I slutet på 1800-talet öppnade Sakichi Toyoda Japans första vävfabrik. Hans fabrik var lönsam och 1918 skapade han Toyoda Spinning and Weaving Company. År 1924 skapade han en automatisk vävstol. Han tog patent på vävstolen och för den summa pengar han fick för patentet öppnade hans son, Kiichiro Toyoda grunden för Toyota Motor Corporation som senare startades. Detta skedde 1937. Under Andra världskriget tillverkade Toyota lastbilar för den japanska krigsmakten.
Efter andra världskriget slog Toyota igenom och blev Japans största biltillverkare. 1957 lyckades Toyota Crown att ta sig in på den amerikanska marknaden. Europas första Toyota kom 1963. Till en början etablerade man sig i länder utan ett inhemskt bilmärke som till exempel Danmark.
1983 bestämde sig Toyotas VD, Eiji Toyoda att tiden var rätt att starta ett nytt lyxbilsmärke. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989 och finns idag i mer än 60 länder fördelat på 9 modeller. I Europa finns fem modeller med hybridteknik.
Den miljonte Europa-sålde bilen levererades 2000. Idag har Toyota ca 3 500 återförsäljare.
Under första kvartalet 2007 passerades en milstolpe, då Toyota för första gången sålde fler bilar än General Motors. Toyota sålde 2,348 miljoner fordon globalt under perioden januari-mars. Således passerades GM som samtidigt sålde 2,26 miljoner fordon.
Toyota sålde 8,6 miljoner bilar 2011 och säljs i mer än 170 länder. Samtliga 65 fabriker och Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Försäljningen av hybridmodeller från Toyota 2011 uppgick till 629 000 bilar och målet är en årlig produktion på över 1 miljon hybrider i mitten av 2010-talet. Serietillverkningen startade med Toyota Prius 1997och idag har Toyota 19 hybridmodeller i produktion.
2010 återkallade Toyota ungefär 9 miljoner bilar på grund av bland annat felaktiga gaspedaler.[3] I april 2010 gick Toyota med på att betala rekordhöga böter i USA på 16,4 miljoner dollar för att de inte informerat om defekter i vissa av sina fordons gaspedaler. Medan företaget förnekade att det hade dolt felen, erkände man att det hade kunnat skött frågan bättre.[4]
Toyota i Amerika [redigera]
Toyota 2000GT var en tidig sportbil i Toyotas sortiment och cabrioletversionen produktplacerades i James Bond-filmen Man lever bara två gånger.
I USA har Toyota haft stora framgångar och tillhör de mest sålda bilarna. Toyota Camry har haft stora framgångar och under flera år toppat de amerikanska försäljningslistorna. Därtill har Toyota haft framgångar med sin miljöbil Toyota Prius.
Toyota i Europa [redigera]
Toyota började att sälja bilar i Europa år 1963. Den första Europa-tillverkade bilen tillverkades i Portugal 1971. Under 1970-talet sålde Toyota allt bättre i Europa och man började på allvar utmana de europeiska och amerikanska tillverkarna. Bilmodellerna med Corolla i spetsen blev verkliga storsäljare över hela världen. Sportbilen Toyota Celica blev en varumärkesbyggare för Toyota.
I Storbritannien började produktionen 1992. I Frankrike och Turkiet tillverkades de första bilarna 2001 respektive 2002. I Europa såldes 2001 ca 666 000 bilar. Lägst antal sålda bilar i perioden 1992-2001 var 1995. Då såldes ca 384 100 bilar. Sedan dess har försäljningen ökat.
Toyota i Sverige [redigera]
Toyota kom via Danmark till Sverige i början av 1960-talet. Toyota har växt stadigt sedan dess och har idag 64 återförsäljare runtom i Sverige. Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Samtliga Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Genomsnittligt koldioxidutsläpp för nya sålda Toyota-bilar 2011 i Sverige är 132,5 g CO2/km.
Bilmodeller [redigera]
Aktuella modeller [redigera]
Toyota Land Cruiser
Toyota Auris
Toyota Auris Hybrid
Toyota Verso
Toyota Yaris
Toyota Avensis
Toyota RAV4
Toyota Hilux
Toyota Hiace
Toyota iQ
Toyota Urban Cruiser
Toyota Prius
Toyota Prius+
Toyota Prius Plug-in Hybrid
Toyota Aygo
Toyota Verso-S
Toyota GT 86
Toyota Auris.
Historiska bilmodeller [redigera]
Toyota Altezza.
Toyota Carina
Toyota Celica
Toyota Corolla
Toyota Corona
Toyota Cressida
Toyota Starlet
Toyota Tercel
Toyota Crown
Om bilmodellerna [redigera]
Toyota Prius.
Toyota Corolla:
Corolla började tillverkas år 1966. Totalt har ca 10,7 miljoner bilar sålts (2001).
Toyota Prius:
Prius började tillverkas år 1997. Totalt har ca 2,4 miljoner (2011) bilar sålts sedan starten.
Toyota RAV4:
RAV4 började tillverkas 1994. Totalt har ca 305 000 (2001) bilar sålts sedan starten.
Toyota Camry:
Camry började tillverkas 1980. Totalt har ca 1,70 (2001) miljoner bilar sålts sedan starten.
Modellutveckling [redigera]
Konceptbil
Till en början anklagades Toyota och andra japanska tillverkare för att enbart göra kopior av europeiska och amerikanska bilar. Ord som "riskokare" användes ofta nedsättande om modellerna. Toyota har genom historien blandat enkla "folkbilar" som Corolla med mer större och sportigare modeller. På USA-marknaden har de större modellerna som Crown och senare Camry haft framgång och globalt har Corollan varit en framgångssaga.
Modellerna byttes under 1960- och 1970-talet relativt ofta ut speciellt jämfört ur ett europeiskt perspektiv med Volkswagen som den mest framgångsrika bilen. Under slutet av 1960-talet ville Toyota visa att man inte enbart tillverkade enkla bilar och lanserade en GT-modell som visade prov på japansk design och ingenjörskunnande ur ett annat perspektiv. Under början av 1970-talet följde Toyota Celia som blev en stor succé.
Toyotas bilar har ofta hållit hög kvalité men ofta setts som intetsägande och tråkiga när det gäller bilarna i små- och mellanbilsklasserna. I slutet av 1990-talet försökte man råda bot på detta genom att gör om Corolla och lansera en modell med betydligt djärvare formgivning. Succén uteblev och man gick tillbaka till en mer strikt design. Modellerna har hela tiden hållit hög kvalité.
Specialfunktioner [redigera]
Idle up: en knapp i vissa Toyotabilar, som ökar varvtalet vid tomgångskörning av motorn (idle = engelska för tomgång). Funktionen kan användas vid kyla som ett sätt att snabbare nå arbetstemperatur.
Produktion [redigera]
Toyota sålde 8,6 miljoner bilar 2011 och säljs i mer än 170 länder. Samtliga 65 fabriker och Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Försäljningen av hybridmodeller från Toyota 2011 uppgick till 629 000 och målet är en årlig produktion på över 1 miljon hybrider i mitten av 2010-talet. Serietillverkningen startade med Toyota Prius 1997 och idag har Toyota 19 hybridmodeller i produktion. Serieproduktion av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989 och finns idag i mer än 60 länder fördelat på 10 modeller. I Europa finns sex modeller varav fyra med hybridteknik.
Toyota Production System [redigera]
Se även Lean production.
En viktig del till Toyotas stora framgångar har företagets produktionssystem varit. Toyota Production System (TPS) har sitt ursprung i Toyotas tidigare huvudgren som var vävstolstillverkning. Sakichi Toyoda skapade en vävstol som stannade eftersom garnet gick av och sedan inte fortsatte producera felaktig väv. Detta har sedan varit grunden för det system som senare utvecklades vid Toyotas bilfabriker. Japanska nyckelord som Muda och Kaizen har blivit vägledande för den övriga bilindustrin. Toyotas mål är att få produktion optimerad genom att undvika felen från start och om de uppkommer direkt åtgärda dem. Vidare beställer man aldrig mer än som behövs till produktionen som på detta sätt hela tidens hålls "slimmad". Systemet har gett mycket hög kvalité på bilarna och en kostnadseffektiv produktion där Toyota blivit modellen alla andra biltillverkare idag går efter. Sammantaget klassas vanligen Toyota som den biltillverkare som har högst kvalitet i världen, måttstocken för alla tillverkare att följa efter. Det skall också tilläggas att i Toyotas produktionssystem är det löpande bandet som används och eftersom Toyota har haft stora framgångar har allt flera tillverkare följt efter. Man kan säga att Toyota återinfört det löpande bandet till världens fabriker. Detta är knappast till gagn för dem som arbetar i fabrikerna då löpandebandsproduktion har ett inbyggt stressmoment och den som arbetar vid bandet oftast har ett begränsat arbetsinnehåll. Produktionsmetoden har också kritiserats för att många företag medvetet underbemannar sina linjer för att på så sätt tvinga fram en ökad produktivitet hos sina anställda. Man kan likna det vid ett omvänt ackordsystem då de förbättringar som arbetarna kommer på för att hinna med i produktionen inte kommer dessa till del utan slukas nästa gång företaget ökar produktionen och så upprepas det hela tiden. Toyotas produktionssystem är grunden för Lean produktion.
Produktionsanläggningar [redigera]
I Japan:
Motomachi-fabriken, 7 681 anställda
Kamigo-fabriken, 3 201 anställda
Honsha-fabriken, 3 897 anställda
Miyoshi-fabriken, 1 508 anställda
Takaoka-fabriken, 5 685 anställda
Tsutsumi-fabriken, 5 467 anställda
Myochi-fabriken, 1 706 anställda
Shimoyama-fabriken, 1 630 anställda
Teiho-fabriken, 1 261 anställda
Kinu-ura-fabriken, 3 282 anställda
Hirose-fabriken, 1 513 anställda
Tahara-fabriken, 7 337 anställda
Övriga fabriker finns i följande länder:
Asien utanför Japan
Nord- och Sydamerika
Afrika
Europa
Kina
Indonesien
Filippinerna
Malaysia
Taiwan
Thailand
Vietnam
Bangladesh
Pakistan
USA
Kanada
Mexiko
Argentina
Brasilien
Venezuela
Colombia
Kenya
Sydafrika
Tjeckien
Frankrike
Polen
Storbritannien
Portugal
Turkiet
Export [redigera]
En lista över de fem länder som Toyota exporterade mest till under 2000.
USA
Australien
Italien
Kanada
Storbritannien
Övriga kontinenter [redigera]
Flest sålda bilar 2001 var i Europa, därefter Asien. Flest sålda bilar 1992 var i Europa, därefter Asien.
Toyota Motorsport [redigera]
Toyota i rallysvängen.
Toyota tävlar framgångsrikt i rally och startade 2002 en satsning på Formel 1. I rally har man kunnat tävla med båda Corolla och Celica. Den förre rallyföraren Ove Andersson var fram till 2007 rådgivare åt Formel 1-stallet Toyota F1, vars största framgång hittills är Jarno Trullis andraplats i Malaysias Grand Prix 2005. 1998 och 1999 deltog man även i klassiska Le Mans 24-timmars med den mycket futuristiskt designade sportvagnen Toyota GT One. Toyota meddelade att man lägger ner satsningen på Formel 1 efter säsongen 2009.
Källor [redigera]
DI
Externa länkar [redigera]
Toyota Sverige
Wikimedia Commons har media som rör Toyota
Se även [redigera]
Subaru
Lexus
Referenser [redigera]
^ ”Financial Statements for Toyota Motor Corporation”. Google Finance.
^ "World motor vehicle production by manufacturer: World ranking of manufacturers 2010". OICA's siffror från 2010.
^ Toyota recall update: dealers face full lots, anxious customers
^ Toyota agrees to pay $16.4m fine, BBC den 20 april 2010.
Kategorier: Företag bildade 1937ToyotaJapanska bilmärkenJapanska fordonstillverkare
Skapa ett kontoLogga inArtikelDiskussionVisaRedigeraVisa histor
De flesta Toyotabilar som säljs i Sverige är designade och tillverkade i Europa (Auris och Avensis i England, Yaris i Frankrike, Aygo i Tjeckien och Corolla Verso i Turkiet). Övriga modeller är importerade från Japan. Toyota har även några bilmärken under sig, först och främst Lexus men även Daihatsu.
Innehåll [göm]
1 Historia
2 Toyota i Amerika
3 Toyota i Europa
4 Toyota i Sverige
5 Bilmodeller
5.1 Aktuella modeller
5.2 Historiska bilmodeller
5.3 Om bilmodellerna
5.4 Modellutveckling
5.5 Specialfunktioner
6 Produktion
6.1 Toyota Production System
6.2 Produktionsanläggningar
7 Export
8 Övriga kontinenter
9 Toyota Motorsport
10 Källor
11 Externa länkar
12 Se även
13 Referenser
Historia [redigera]
Toyota Model AA.
I slutet på 1800-talet öppnade Sakichi Toyoda Japans första vävfabrik. Hans fabrik var lönsam och 1918 skapade han Toyoda Spinning and Weaving Company. År 1924 skapade han en automatisk vävstol. Han tog patent på vävstolen och för den summa pengar han fick för patentet öppnade hans son, Kiichiro Toyoda grunden för Toyota Motor Corporation som senare startades. Detta skedde 1937. Under Andra världskriget tillverkade Toyota lastbilar för den japanska krigsmakten.
Efter andra världskriget slog Toyota igenom och blev Japans största biltillverkare. 1957 lyckades Toyota Crown att ta sig in på den amerikanska marknaden. Europas första Toyota kom 1963. Till en början etablerade man sig i länder utan ett inhemskt bilmärke som till exempel Danmark.
1983 bestämde sig Toyotas VD, Eiji Toyoda att tiden var rätt att starta ett nytt lyxbilsmärke. Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989 och finns idag i mer än 60 länder fördelat på 9 modeller. I Europa finns fem modeller med hybridteknik.
Den miljonte Europa-sålde bilen levererades 2000. Idag har Toyota ca 3 500 återförsäljare.
Under första kvartalet 2007 passerades en milstolpe, då Toyota för första gången sålde fler bilar än General Motors. Toyota sålde 2,348 miljoner fordon globalt under perioden januari-mars. Således passerades GM som samtidigt sålde 2,26 miljoner fordon.
Toyota sålde 8,6 miljoner bilar 2011 och säljs i mer än 170 länder. Samtliga 65 fabriker och Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Försäljningen av hybridmodeller från Toyota 2011 uppgick till 629 000 bilar och målet är en årlig produktion på över 1 miljon hybrider i mitten av 2010-talet. Serietillverkningen startade med Toyota Prius 1997och idag har Toyota 19 hybridmodeller i produktion.
2010 återkallade Toyota ungefär 9 miljoner bilar på grund av bland annat felaktiga gaspedaler.[3] I april 2010 gick Toyota med på att betala rekordhöga böter i USA på 16,4 miljoner dollar för att de inte informerat om defekter i vissa av sina fordons gaspedaler. Medan företaget förnekade att det hade dolt felen, erkände man att det hade kunnat skött frågan bättre.[4]
Toyota i Amerika [redigera]
Toyota 2000GT var en tidig sportbil i Toyotas sortiment och cabrioletversionen produktplacerades i James Bond-filmen Man lever bara två gånger.
I USA har Toyota haft stora framgångar och tillhör de mest sålda bilarna. Toyota Camry har haft stora framgångar och under flera år toppat de amerikanska försäljningslistorna. Därtill har Toyota haft framgångar med sin miljöbil Toyota Prius.
Toyota i Europa [redigera]
Toyota började att sälja bilar i Europa år 1963. Den första Europa-tillverkade bilen tillverkades i Portugal 1971. Under 1970-talet sålde Toyota allt bättre i Europa och man började på allvar utmana de europeiska och amerikanska tillverkarna. Bilmodellerna med Corolla i spetsen blev verkliga storsäljare över hela världen. Sportbilen Toyota Celica blev en varumärkesbyggare för Toyota.
I Storbritannien började produktionen 1992. I Frankrike och Turkiet tillverkades de första bilarna 2001 respektive 2002. I Europa såldes 2001 ca 666 000 bilar. Lägst antal sålda bilar i perioden 1992-2001 var 1995. Då såldes ca 384 100 bilar. Sedan dess har försäljningen ökat.
Toyota i Sverige [redigera]
Toyota kom via Danmark till Sverige i början av 1960-talet. Toyota har växt stadigt sedan dess och har idag 64 återförsäljare runtom i Sverige. Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Samtliga Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade. Genomsnittligt koldioxidutsläpp för nya sålda Toyota-bilar 2011 i Sverige är 132,5 g CO2/km.
Bilmodeller [redigera]
Aktuella modeller [redigera]
Toyota Land Cruiser
Toyota Auris
Toyota Auris Hybrid
Toyota Verso
Toyota Yaris
Toyota Avensis
Toyota RAV4
Toyota Hilux
Toyota Hiace
Toyota iQ
Toyota Urban Cruiser
Toyota Prius
Toyota Prius+
Toyota Prius Plug-in Hybrid
Toyota Aygo
Toyota Verso-S
Toyota GT 86
Toyota Auris.
Historiska bilmodeller [redigera]
Toyota Altezza.
Toyota Carina
Toyota Celica
Toyota Corolla
Toyota Corona
Toyota Cressida
Toyota Starlet
Toyota Tercel
Toyota Crown
Om bilmodellerna [redigera]
Toyota Prius.
Toyota Corolla:
Corolla började tillverkas år 1966. Totalt har ca 10,7 miljoner bilar sålts (2001).
Toyota Prius:
Prius började tillverkas år 1997. Totalt har ca 2,4 miljoner (2011) bilar sålts sedan starten.
Toyota RAV4:
RAV4 började tillverkas 1994. Totalt har ca 305 000 (2001) bilar sålts sedan starten.
Toyota Camry:
Camry började tillverkas 1980. Totalt har ca 1,70 (2001) miljoner bilar sålts sedan starten.
Modellutveckling [redigera]
Konceptbil
Till en början anklagades Toyota och andra japanska tillverkare för att enbart göra kopior av europeiska och amerikanska bilar. Ord som "riskokare" användes ofta nedsättande om modellerna. Toyota har genom historien blandat enkla "folkbilar" som Corolla med mer större och sportigare modeller. På USA-marknaden har de större modellerna som Crown och senare Camry haft framgång och globalt har Corollan varit en framgångssaga.
Modellerna byttes under 1960- och 1970-talet relativt ofta ut speciellt jämfört ur ett europeiskt perspektiv med Volkswagen som den mest framgångsrika bilen. Under slutet av 1960-talet ville Toyota visa att man inte enbart tillverkade enkla bilar och lanserade en GT-modell som visade prov på japansk design och ingenjörskunnande ur ett annat perspektiv. Under början av 1970-talet följde Toyota Celia som blev en stor succé.
Toyotas bilar har ofta hållit hög kvalité men ofta setts som intetsägande och tråkiga när det gäller bilarna i små- och mellanbilsklasserna. I slutet av 1990-talet försökte man råda bot på detta genom att gör om Corolla och lansera en modell med betydligt djärvare formgivning. Succén uteblev och man gick tillbaka till en mer strikt design. Modellerna har hela tiden hållit hög kvalité.
Specialfunktioner [redigera]
Idle up: en knapp i vissa Toyotabilar, som ökar varvtalet vid tomgångskörning av motorn (idle = engelska för tomgång). Funktionen kan användas vid kyla som ett sätt att snabbare nå arbetstemperatur.
Produktion [redigera]
Toyota sålde 8,6 miljoner bilar 2011 och säljs i mer än 170 länder. Samtliga 65 fabriker och Toyota Sweden är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Försäljningen av hybridmodeller från Toyota 2011 uppgick till 629 000 och målet är en årlig produktion på över 1 miljon hybrider i mitten av 2010-talet. Serietillverkningen startade med Toyota Prius 1997 och idag har Toyota 19 hybridmodeller i produktion. Serieproduktion av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989 och finns idag i mer än 60 länder fördelat på 10 modeller. I Europa finns sex modeller varav fyra med hybridteknik.
Toyota Production System [redigera]
Se även Lean production.
En viktig del till Toyotas stora framgångar har företagets produktionssystem varit. Toyota Production System (TPS) har sitt ursprung i Toyotas tidigare huvudgren som var vävstolstillverkning. Sakichi Toyoda skapade en vävstol som stannade eftersom garnet gick av och sedan inte fortsatte producera felaktig väv. Detta har sedan varit grunden för det system som senare utvecklades vid Toyotas bilfabriker. Japanska nyckelord som Muda och Kaizen har blivit vägledande för den övriga bilindustrin. Toyotas mål är att få produktion optimerad genom att undvika felen från start och om de uppkommer direkt åtgärda dem. Vidare beställer man aldrig mer än som behövs till produktionen som på detta sätt hela tidens hålls "slimmad". Systemet har gett mycket hög kvalité på bilarna och en kostnadseffektiv produktion där Toyota blivit modellen alla andra biltillverkare idag går efter. Sammantaget klassas vanligen Toyota som den biltillverkare som har högst kvalitet i världen, måttstocken för alla tillverkare att följa efter. Det skall också tilläggas att i Toyotas produktionssystem är det löpande bandet som används och eftersom Toyota har haft stora framgångar har allt flera tillverkare följt efter. Man kan säga att Toyota återinfört det löpande bandet till världens fabriker. Detta är knappast till gagn för dem som arbetar i fabrikerna då löpandebandsproduktion har ett inbyggt stressmoment och den som arbetar vid bandet oftast har ett begränsat arbetsinnehåll. Produktionsmetoden har också kritiserats för att många företag medvetet underbemannar sina linjer för att på så sätt tvinga fram en ökad produktivitet hos sina anställda. Man kan likna det vid ett omvänt ackordsystem då de förbättringar som arbetarna kommer på för att hinna med i produktionen inte kommer dessa till del utan slukas nästa gång företaget ökar produktionen och så upprepas det hela tiden. Toyotas produktionssystem är grunden för Lean produktion.
Produktionsanläggningar [redigera]
I Japan:
Motomachi-fabriken, 7 681 anställda
Kamigo-fabriken, 3 201 anställda
Honsha-fabriken, 3 897 anställda
Miyoshi-fabriken, 1 508 anställda
Takaoka-fabriken, 5 685 anställda
Tsutsumi-fabriken, 5 467 anställda
Myochi-fabriken, 1 706 anställda
Shimoyama-fabriken, 1 630 anställda
Teiho-fabriken, 1 261 anställda
Kinu-ura-fabriken, 3 282 anställda
Hirose-fabriken, 1 513 anställda
Tahara-fabriken, 7 337 anställda
Övriga fabriker finns i följande länder:
Asien utanför Japan
Nord- och Sydamerika
Afrika
Europa
Kina
Indonesien
Filippinerna
Malaysia
Taiwan
Thailand
Vietnam
Bangladesh
Pakistan
USA
Kanada
Mexiko
Argentina
Brasilien
Venezuela
Colombia
Kenya
Sydafrika
Tjeckien
Frankrike
Polen
Storbritannien
Portugal
Turkiet
Export [redigera]
En lista över de fem länder som Toyota exporterade mest till under 2000.
USA
Australien
Italien
Kanada
Storbritannien
Övriga kontinenter [redigera]
Flest sålda bilar 2001 var i Europa, därefter Asien. Flest sålda bilar 1992 var i Europa, därefter Asien.
Toyota Motorsport [redigera]
Toyota i rallysvängen.
Toyota tävlar framgångsrikt i rally och startade 2002 en satsning på Formel 1. I rally har man kunnat tävla med båda Corolla och Celica. Den förre rallyföraren Ove Andersson var fram till 2007 rådgivare åt Formel 1-stallet Toyota F1, vars största framgång hittills är Jarno Trullis andraplats i Malaysias Grand Prix 2005. 1998 och 1999 deltog man även i klassiska Le Mans 24-timmars med den mycket futuristiskt designade sportvagnen Toyota GT One. Toyota meddelade att man lägger ner satsningen på Formel 1 efter säsongen 2009.
Källor [redigera]
DI
Externa länkar [redigera]
Toyota Sverige
Wikimedia Commons har media som rör Toyota
Se även [redigera]
Subaru
Lexus
Referenser [redigera]
^ ”Financial Statements for Toyota Motor Corporation”. Google Finance.
^ "World motor vehicle production by manufacturer: World ranking of manufacturers 2010". OICA's siffror från 2010.
^ Toyota recall update: dealers face full lots, anxious customers
^ Toyota agrees to pay $16.4m fine, BBC den 20 april 2010.
Kategorier: Företag bildade 1937ToyotaJapanska bilmärkenJapanska fordonstillverkare
Skapa ett kontoLogga inArtikelDiskussionVisaRedigeraVisa histor
volvo pv 544
12 september 2012
1944
Volvo PV 544, svensk personbil tillverkad av Volvo 1958-1965.
PV 544 är en moderniserad version av Volvo PV 444. Man skiljer inte mellan modellerna utan de ses som en och samma serie.
Det viktigaste skälet till att vidareutveckla PV 444-konceptet, var av ekonomisk art - karossverktygen var sedan länge betalda och de ändringar man fick göra för den "nya" modellen kostade endast omkring 3 miljoner kronor, mot beräknade 35 miljoner kronor för en helt ny kaross. Ett trumfkort i USA var dessutom andrahandsvärdet. Redan efter några år kunde Volvohandlarna visa på att en PV 444 under första året endast tappat cirka 8% i värde, medan en amerikansk bil tappade upp till 40% redan under första året.
Vindrutan hade nu förstorats med 22% samt gjorts högre och dess svepyta hade ökats med 43% och bakrutan var 19% större och hade sänkt nederkant. Munstycken till vindrutespolare var standard, men pumpen var extrautrustning. Bilen hade nu blivit besiktigad för fem personer i Sverige, genom att baksätet hade blivit 17 centimeter större i höjd med dynan. Karossformen gjorde dock att förbättringen i axelhöjd inte kunde bli mer än 5 centimeter. Framstolarna hade gjorts tunnare, så att knäutrymmet i baksätet ökade med 6 centimeter. Standard PV:n kostade i Sverige 9 250 kronor, modell Special I kostade 9 520 kronor och Special II 10 375 kronor.[1]
Innehåll [göm]
1 Tekniska data
1.1 Sista PV:n
2 Källor
3 Externa länkar
Tekniska data [redigera]
Motor (1958-61): typ B16A, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (Sport: B16B)
Slagvolym: 1 583 cm3
Borr x slag: 79,37x80 mm
Effekt: 60 hk vid 4 500 r/min (Standard, Special), 85 hk vid 5 500 r/min (Sport)
Motor (1961-65): typ B18A, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (Sport: B18D)
Slagvolym: 1 780 cm3
Borr x slag: 84,14x80 mm
Effekt: 75 hk vid 4 500 r/min (Favorit, Special), 90 hk vid 5 000 r/min (Sport)
Växellåda:
3-växlad manuell, med osynkroniserad 1:a (Standard: 1958-60)
3-växlad manuell, helsynkroniserad (Favorit: 1960-65)
4-växlad manuell, helsynkroniserad (Special, Sport)
Varianter:
PV544A: augusti 1958 - juli 1960. PV544 presenterades den 25 augusti 1958. Till skillnad från företrädaren PV444 hade vagnen hel, större vindruta; större bakruta; större bakljus; ny, madrasserad instrumentbräda med liggande hastighetsmätare från Amazonen; rymligare baksäte, vilket gjorde vagnen femsitsig (åtminstone i registreringsbeviset); ny ratt; ny styrsnäcka, för lättare styrning. 544:an erbjöds i modellerna Standard och Special I och Special II. Den senare kunde även levereras med fyrväxlad låda. Dessutom gjordes USA-motorn B16B tillgänglig på alla marknader i den nya modellen Sport.
Jämfört med PV 444 karaktäriseras PV 544 framför allt av en modernare inredning (inspirerad av Volvo Amazon). Dessutom ingick trepunkts säkerhetsbälten i standardutrustningen från 1959, vilket man blev först i världen med att kunna erbjuda.[2][3]
Produktionen uppgick till 99 495 st A.
PV544B: augusti 1960 - juli 1961. Ny, helsynkroniserad treväxlad låda; nya framstolar.
Produktionen uppgick till 34 600 st B.
PV544C: augusti 1961 - juli 1962. Ny B18-motor, B18A, en nertrimmad av version B18B som lanserades året innan i P1800; modifierad framvagn och styrning; 12 volts elsystem; asymmetriskt halvljus; säkerhetsbälte fram och vindrutespolning blir standardutrustning. Standard-modellen ersätts av Favorit.
Produktionen uppgick till 37 900 st C.
PV544D: augusti 1962 - juli 1963. Nya navkapslar; förbättrat rostskydd.
Produktionen uppgick till 27 100 st D.
PV544E: augusti 1963 - juli 1964. Nytt innertak; grön instrumentbelysning.
Produktionen uppgick till 24 200 st E.
PV544F: augusti 1964 - juli 1965. Nya fälgar och navkapslar; nya emblem på sidor och baklucka.
Produktionen uppgick till 17 300 st F.
PV544G: augusti - oktober 1965. Högre motoreffekt från B18D: 95 hk. Den 20 oktober rullade den sista vagnen av bandet.
Produktionen uppgick till 3 400 st G.
Total produktion PV544: 243 996 st, med cirka 100 stycken utrustningsvarianter på exportmarknaden. Den 50 000:e PV 444/544 lastades av i hamnen i Newark den 27 januari 1960.[4] Flest antal PV 544 tillverkades 1959, 51 560 stycken.
Sista PV:n [redigera]
Den absolut sista PV 544 rullade av tillverkningsbandet vid Volvos anläggning i Lundby den 20 oktober 1965, klockan 15. Vid ratten fanns provföraren Nils Wickström. Modellen var en svart (färgen hade då redan utgått) 544 Sport med 95-hästars motor och hade chassinummer 440 000. Bilen transporterades direkt till Volvo Museum.[5]
Källor [redigera]
Volvo Personvagnar-från 20-tal till 80-tal av Björn-Eric Lindh, 1984. ISBN 91-86442-06-6
^ Volvo : Personvagnarna från 20-tal till 80-tal, Björn-Eric Lindh, Förlagshuset Norden 1984 ISBN 91-86442-12-0, s. 111ff
^ Volvo 1927 - 1986, utgiven av Volvo Personvagnar AB, Informationsavdelningen, Göteborg 1986, s. 46
^ Matrikel 9 - Faktabok om Volvo PV, Duett och P1900, utgiven av Svenska Volvo PV-klubben 1994, s. 36
^ From Sweden With Love - the PV544. Swedish Car Club. Läst 2 april 2012.
^ Millennium - årtusendets bok, red. Jan Hansson, utgiven av Göteborgs-Posten 1999, s. 192
Externa länkar [redigera]
Svenska Volvo PV-klubben
Wikimedia Commons har media som rör Volvo PV 544
[Dölj] v • d • rVolvo Personvagnars modeller, från 1927 till 1969. — nästa »
Klass 1920-talet 1930-talet 1940-talet 1950-talet 1960-talet
7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Småbil ÖV4/PV4 PV444 PV544
Kombi PV445 P210
Mellanklass PV651 PV653 PV658 Amazon
PV51 PV53
Storbil PV36 PV60 140
164
Sportbil P1900 P1800
Taxi TR671 TR675 TR700 PV800 PV820 PV830
Kategori: Volvomodeller
Skapa ett kontoLogga inArtikelDiskussionVisaRedigeraVisa historik
Huvudsida
Skriv en ny artikel
Deltagarportalen
Bybrunnen
Senaste ändringarna
Slumpartikel
Ladda upp filer
Stöd Wikipedia
Kontakta Wikipedia
Hjälp
Skriv ut/exportera
Skapa en bok
Hämta som PDF
Utskriftsvänlig version
Verktygslåda
På andra projekt
På andra språk
Deutsch
Suomi
Nederlands
norsk (bokmål)
Sidan ändrades senast den 2 april 2012 kl. 14.15.
PV 544 är en moderniserad version av Volvo PV 444. Man skiljer inte mellan modellerna utan de ses som en och samma serie.
Det viktigaste skälet till att vidareutveckla PV 444-konceptet, var av ekonomisk art - karossverktygen var sedan länge betalda och de ändringar man fick göra för den "nya" modellen kostade endast omkring 3 miljoner kronor, mot beräknade 35 miljoner kronor för en helt ny kaross. Ett trumfkort i USA var dessutom andrahandsvärdet. Redan efter några år kunde Volvohandlarna visa på att en PV 444 under första året endast tappat cirka 8% i värde, medan en amerikansk bil tappade upp till 40% redan under första året.
Vindrutan hade nu förstorats med 22% samt gjorts högre och dess svepyta hade ökats med 43% och bakrutan var 19% större och hade sänkt nederkant. Munstycken till vindrutespolare var standard, men pumpen var extrautrustning. Bilen hade nu blivit besiktigad för fem personer i Sverige, genom att baksätet hade blivit 17 centimeter större i höjd med dynan. Karossformen gjorde dock att förbättringen i axelhöjd inte kunde bli mer än 5 centimeter. Framstolarna hade gjorts tunnare, så att knäutrymmet i baksätet ökade med 6 centimeter. Standard PV:n kostade i Sverige 9 250 kronor, modell Special I kostade 9 520 kronor och Special II 10 375 kronor.[1]
Innehåll [göm]
1 Tekniska data
1.1 Sista PV:n
2 Källor
3 Externa länkar
Tekniska data [redigera]
Motor (1958-61): typ B16A, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (Sport: B16B)
Slagvolym: 1 583 cm3
Borr x slag: 79,37x80 mm
Effekt: 60 hk vid 4 500 r/min (Standard, Special), 85 hk vid 5 500 r/min (Sport)
Motor (1961-65): typ B18A, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (Sport: B18D)
Slagvolym: 1 780 cm3
Borr x slag: 84,14x80 mm
Effekt: 75 hk vid 4 500 r/min (Favorit, Special), 90 hk vid 5 000 r/min (Sport)
Växellåda:
3-växlad manuell, med osynkroniserad 1:a (Standard: 1958-60)
3-växlad manuell, helsynkroniserad (Favorit: 1960-65)
4-växlad manuell, helsynkroniserad (Special, Sport)
Varianter:
PV544A: augusti 1958 - juli 1960. PV544 presenterades den 25 augusti 1958. Till skillnad från företrädaren PV444 hade vagnen hel, större vindruta; större bakruta; större bakljus; ny, madrasserad instrumentbräda med liggande hastighetsmätare från Amazonen; rymligare baksäte, vilket gjorde vagnen femsitsig (åtminstone i registreringsbeviset); ny ratt; ny styrsnäcka, för lättare styrning. 544:an erbjöds i modellerna Standard och Special I och Special II. Den senare kunde även levereras med fyrväxlad låda. Dessutom gjordes USA-motorn B16B tillgänglig på alla marknader i den nya modellen Sport.
Jämfört med PV 444 karaktäriseras PV 544 framför allt av en modernare inredning (inspirerad av Volvo Amazon). Dessutom ingick trepunkts säkerhetsbälten i standardutrustningen från 1959, vilket man blev först i världen med att kunna erbjuda.[2][3]
Produktionen uppgick till 99 495 st A.
PV544B: augusti 1960 - juli 1961. Ny, helsynkroniserad treväxlad låda; nya framstolar.
Produktionen uppgick till 34 600 st B.
PV544C: augusti 1961 - juli 1962. Ny B18-motor, B18A, en nertrimmad av version B18B som lanserades året innan i P1800; modifierad framvagn och styrning; 12 volts elsystem; asymmetriskt halvljus; säkerhetsbälte fram och vindrutespolning blir standardutrustning. Standard-modellen ersätts av Favorit.
Produktionen uppgick till 37 900 st C.
PV544D: augusti 1962 - juli 1963. Nya navkapslar; förbättrat rostskydd.
Produktionen uppgick till 27 100 st D.
PV544E: augusti 1963 - juli 1964. Nytt innertak; grön instrumentbelysning.
Produktionen uppgick till 24 200 st E.
PV544F: augusti 1964 - juli 1965. Nya fälgar och navkapslar; nya emblem på sidor och baklucka.
Produktionen uppgick till 17 300 st F.
PV544G: augusti - oktober 1965. Högre motoreffekt från B18D: 95 hk. Den 20 oktober rullade den sista vagnen av bandet.
Produktionen uppgick till 3 400 st G.
Total produktion PV544: 243 996 st, med cirka 100 stycken utrustningsvarianter på exportmarknaden. Den 50 000:e PV 444/544 lastades av i hamnen i Newark den 27 januari 1960.[4] Flest antal PV 544 tillverkades 1959, 51 560 stycken.
Sista PV:n [redigera]
Den absolut sista PV 544 rullade av tillverkningsbandet vid Volvos anläggning i Lundby den 20 oktober 1965, klockan 15. Vid ratten fanns provföraren Nils Wickström. Modellen var en svart (färgen hade då redan utgått) 544 Sport med 95-hästars motor och hade chassinummer 440 000. Bilen transporterades direkt till Volvo Museum.[5]
Källor [redigera]
Volvo Personvagnar-från 20-tal till 80-tal av Björn-Eric Lindh, 1984. ISBN 91-86442-06-6
^ Volvo : Personvagnarna från 20-tal till 80-tal, Björn-Eric Lindh, Förlagshuset Norden 1984 ISBN 91-86442-12-0, s. 111ff
^ Volvo 1927 - 1986, utgiven av Volvo Personvagnar AB, Informationsavdelningen, Göteborg 1986, s. 46
^ Matrikel 9 - Faktabok om Volvo PV, Duett och P1900, utgiven av Svenska Volvo PV-klubben 1994, s. 36
^ From Sweden With Love - the PV544. Swedish Car Club. Läst 2 april 2012.
^ Millennium - årtusendets bok, red. Jan Hansson, utgiven av Göteborgs-Posten 1999, s. 192
Externa länkar [redigera]
Svenska Volvo PV-klubben
Wikimedia Commons har media som rör Volvo PV 544
[Dölj] v • d • rVolvo Personvagnars modeller, från 1927 till 1969. — nästa »
Klass 1920-talet 1930-talet 1940-talet 1950-talet 1960-talet
7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Småbil ÖV4/PV4 PV444 PV544
Kombi PV445 P210
Mellanklass PV651 PV653 PV658 Amazon
PV51 PV53
Storbil PV36 PV60 140
164
Sportbil P1900 P1800
Taxi TR671 TR675 TR700 PV800 PV820 PV830
Kategori: Volvomodeller
Skapa ett kontoLogga inArtikelDiskussionVisaRedigeraVisa historik
Huvudsida
Skriv en ny artikel
Deltagarportalen
Bybrunnen
Senaste ändringarna
Slumpartikel
Ladda upp filer
Stöd Wikipedia
Kontakta Wikipedia
Hjälp
Skriv ut/exportera
Skapa en bok
Hämta som PDF
Utskriftsvänlig version
Verktygslåda
På andra projekt
På andra språk
Deutsch
Suomi
Nederlands
norsk (bokmål)
Sidan ändrades senast den 2 april 2012 kl. 14.15.
volvo amazon
12 september 2012
1987
Volvo Amazon, Volvo 121, Volvo 122S, Volvo 123GT, är en personbil från Volvo. Den lanserades för återförsäljare i Skövde den 3 augusti 1956, och för allmänheten i Örebro den 1-2 september samma år.
Innehåll [göm]
1 Historik
2 Tekniska data
3 Se även
4 Referenser
5 Externa länkar
Historik [redigera]
Volvo Amazon lanserades som efterträdare till succén PV444 och var i jämförelse med denna betydligt modernare, inte minst genom sin 1950-talsdesign (speciellt inspirerad av den delade grillen från Imperial) med pontonkaross och fyradörrarsversion. Amazonen kom i oktober 1961 i en tvådörrarsversion och i en femdörrarsversion (kombi) i februari 1962.[1] Mannen bakom formgivningen var Jan Wilsgaard, då blott 23 år gammal. Säkerhetstänkandet var högt redan på den tiden hos Volvo, och Amazonen hade redan vid premiären fästen för säkerhetsbälten som standardutrustning. År 1959 fick Volvo Amazon som första serietillverkade bil i världen trepunktsbälte i framsätena som standardutrustning, men redan 1957 var modellen förberedd för trepunktsbälte, som då kunde erhållas som extrautrustning.[2]
En Amazon tävlar mot en Saab 96.
Under 1960-talet var Amazon Volvos volymbil och en stor framgång på en rad exportmarknader. År 1966 lanserades Volvo 140, men Amazonen fortsatte att tillverkas fram till 1970. Som ett mer prisvärt alternativ och för att kompensera nedläggningen av PV544 1965 lanseras Volvo Amazon Favorit 1966. Favorit var en enklare och billigare variant av Amazon och togs ur produktion 1968. Under tillverkningsåren skedde en rad modifieringar (bland annat försvann tvålacksfärgen, baklyktorna ändrades, ny design av bagageluckehandtagen) av Amazonen men grundformen behölls under de 14 år som modellen tillverkades. Sammanlagt tillverkades 667 323 Amazoner mellan oktober 1956 och juli 1970.
År 1956 kostade en Amazon 12 600 kronor och hade en B16-motor på 1,6 liter/60 hästkrafter och en treväxlad manuell växellåda. År 1962 monterades en B18A på 1,8 liter/75 hk, och 1969 kom en ännu större motor, B20A på 2,0 liter/90 hk. När Amazonen togs ur produktion på sommaren 1970 kostade den 17 100 kronor inklusive accis och moms. Starkaste motorn var B20B med 118 hk.
Amazonen var den första volvobilen som kunde fås med högerstyrning.[3]
Namnet Amazon användes bara på den nordiska marknaden eftersom namnet var upptaget utomlands av den tyska motorcykel- och mopedtillverkaren Kreidler. Utomlands är Amazonen istället mer känd som Volvo 121/122S/123GT. Namnet stavades först Amason, efter betydelsen amason.
Tekniska data [redigera]
Motor (1956-1961):typ B16, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (121: B16A; 122S: B16B)
Cylindervolym: 1 583 cm3
Borr x slag: 79,37x80 mm
Effekt (SAE): 66 hk vid 4 500 rpm (B16A), 85 hk vid 5 500 rpm (B16B)
Motor (1962-1968):typ B18, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (121: B18A; 122S 1962-1967: B18D; 122S 1968, 123GT 1967-1968: B18B)
Cylindervolym: 1 780 cm3
Borr x slag: 84,14x80 mm
Effekt (SAE): 75/85 hk vid 4 500/5 000 rpm (B18A), 90/95/100 hk vid 5 000/5 400/5 700 rpm (B18D), 115 hk vid 6 000 rpm (B18B)
Motor (1969-1970):typ B20, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (121: B20A; 122S, 123GT: B20B)
Cylindervolym: 1 986 cm3
Borr x slag: 88,9x80 mm
Effekt (SAE): 90 hk vid 4 800 rpm (B20A), 118 hk vid 5 800 rpm (B20B)
Växellådor:
H6 3-växlad manuell, med osynkroniserad 1:a och backväxel (1957-1958)
M4 4-växlad manuell, helsynkroniserad och med backväxel (1958-1960)
M30 3-växlad manuell, helsynkroniserad (1961-1968)
M31 3-växlad manuell med Laycock de Normanville överväxel typ D (1961)
M40 4-växlad manuell, helsynkroniserad (1961-1970)
M41 4-växlad manuell med Laycock de Normanville överväxel typ D (1961-1968) och typ J (1969-1970)
BW35 3-stegs automat med rattväxel (1964-1968)
Längd: 445 cm (Herrgårdsvagn 449 cm)
Bredd: 162 cm
Hjulbas: 260 cm
Varianter:
P120A: juli 1956 - januari 1958. Amazonen presenteras för allmänheten den 1 augusti 1956, en 4-dörrars bil. Leveranserna kom igång först i mars året därpå. Två prototyper registrerades som 1956-års modell, tvåfärgslackerade med taket i annan färg än övriga bilen.[4] Vagnen hade den nya B16-motorn, men växellådan var PV:ns gamla 3-växlade; 6 volts elsystem; madrasserad instrumentbräda; säkerhetsbälten fram var standard; tvådelad nummerskyltsbelysning bak; tvåtonslack.
Produktionen av 1957-års modell uppgick till 5 202 st. alternativt 5 184[5].
P120B: februari 1958 - juli 1960. Ny modell introduceras 1958: Amazon Sport (eller 122S utanför Sverige) med B16B-motorn; fyrväxlad helsynkroniserad låda (M4) introduceras som extrautrustning (standard på Sport); hel nummerskyltsbelysning. Sent under modellåret blir M4 och tvåpunkts säkerhetsbälten standard på både Amazon och Amazon Sport. I augusti 1958 införs förbättrade bromsar och värme och trepunkts säkerhetsbälten fram blir standard, även i PV 544.[6] Under 1959 börjar Polisen i Sverige köra extrautrustade Amazon Sport och de första bilarna går på export.
Produktionen uppgick till 49 215 st.
P120D: augusti 1960 - juli 1961. Nya växellådor: M30, M40, M31 och M41; nya framstolar; rymligare baksäte. Sista året med tvåtonslack.
Produktionen uppgick till 29 900 st.
P120E: augusti 1961 - juli 1962. Ny B18-motor från P1800; 122S får skivbromsar fram; 12 volts elsystem; asymmetriskt halvljus; tvåfärgat blinkersglas; ny kylargrill. I oktober 1961 introduceras tvådörrarsvarianten (P130) och i februari året därpå kommer Herrgårdsvagnen (P220).
Produktionen uppgick till 40 398 st.
P120F: augusti 1962 - juli 1963. Förstärkt karosstruktur ovanför bakaxeln; förbättrat rostskydd. Automatiskt backljus blir standard. Ny sammansättningsfabrik i Kanada.
Produktionen uppgick till 63 575 st.
P120G: augusti 1963 - juli 1964. Nya baklyktor med backljus, tidigare endast på kombi. Nytt handtag/nummerskyltsbelysning på bakluckan; nytt innertak; automatlåda introduceras som extrautrustning på P120. Nu även kombi i sportutförande (P222).
Produktionen uppgick till 80 675 st.
P120K: augusti 1964 - juli 1965. Skivbromsar fram på alla modeller, kombin får dessutom bromsservo; nya framstolar; ny vinylklädsel; ny kylargrill; nya fälgar och navkapslar; nya emblem. Volvo inviger ny fabrik i Gent, Belgien (Volvo Europe N.V., VENV).
Produktionen uppgick till 98 650 st.
P120L: augusti 1965 - juli 1966. Högre motoreffekt från B18D: 95 hk; permanentsmorda leder förpassade rundsmörjning till historien. I oktober 1965 introduceras instegsmodellen Favorit som ersättare till PV544. Vagnen hade B18A-motor och treväxlad låda, förenklad inredning, nästan ingen yttre kromutsmyckning och i begränsat antal färger och endast med röd inredning.
Produktionen uppgick till 119 000 st.
P120M: augusti 1966 - juli 1967. Högre motoreffekt från B18A: 85 hk och B18D: 100 hk; slutet kylsystem; modifierad koppling; kraftigare bakvagnsupphängning, ny kylargrill. Ny modell introduceras: 123GT. Vagnen hade B18B-motor, växelströmsgenerator och överväxel; dubbla backspeglar på framflyglarna; ett dim- och ett fjärrljus fram på vissa marknader (inkl. Sverige); varvräknare; sportratt; snobbringar på fälgarna; belysning i motor- och bagagerum, radialdäck. I slutet av 1966 upphör tillverkningen av P120.
Produktionen uppgick till 89 310 st.
P120P: augusti 1967 - juli 1968. B18D-motorn försvinner och ersätts av B18B-motorn i 122S (115 hk); ny säkerhetsratt och delad rattstång; bromsservo på alla modeller.
Produktionen uppgick till 41 100 st.
P120S: augusti 1968 - juli 1969. Ny B20-motor; servoassisterade bromsar med tvåkretssystem samt växelströmsgenerator. Förenklingar på P130: inga kartfickor på dörrarna, minskat krom, hatthylla i papp, m.m. Sista året för kombivarianten.
Produktionen uppgick till 30 397 st.
P120T: augusti 1969 - juli 1970. Nackstöd fram och säkerhetsbälten bak blir standard i Sverige. Den 3 juli 1970 rullade den sista Amazonen av bandet, en mörkblå bil med chassinummer 359726 som direkt hamnade i Volvos museum. Leveranser av packbilar till sammansättningsfabriker utomlands fortsatte under 1970 och de sista bilarna levererades i december till Sydafrika.[7]
Produktionen uppgick till 19 919 st.
Total produktion Amazon: 667 323 stycken, fördelat på; 234 209 4-dörrars vagnar, 359 917 2-dörrars och 73 196 herrgårdsvagnar.[8]
Prestanda:
Volvo 121 (B18. 75hk/DIN) Acc 0-100 km/h 16,6 sek. 0-120 km/h 26,5 sek. Toppfart 155 km/h. Källa: Teknikens värld 1967.
Se även [redigera]
"En gammal Amazon"
Referenser [redigera]
Noter
^ Cars, [Cars stora billexikon], nr 36, VOL-ÅTV, redaktion: John E. Bech, Skandinavisk press, Malmö 1989 ISBN 91-7472-369-3, s. 2 810
^ Reklamfolder, "Volvo Amazon, en svensk skönhet med fart och temperament." (1957)
^ Volvo 75 år 1927-2002, Jean Christer Olsson & Henrik Moberger, Norden Media GmbH, Helsingborg 2002 ISBN 3-907153-21-9, s. 95
^ Amazonbladet 1-02 : Medlemsmatrikel 2002, Svenska Volvo Amazonklubben, Fristad 2002, s. 36
^ Amazonbladet 1-02 : Medlemsmatrikel 2002, Svenska Volvo Amazonklubben, Fristad 2002, s. 25
^ Volvo 1927 - 1993, utgiven av Volvo Personvagnar AB, Informationsstaben, Göteborg 1993, s. 39
^ Amazonbladet 1-02 : Medlemsmatrikel 2002, Svenska Volvo Amazonklubben, Fristad 2002, s. 40
^ Volvo : Personvagnarna från 20-tal till 80-tal, Björn-Eric Lindh, Förlagshuset Norden 1984 ISBN 91-86442-12-0, s. 139
Källor
Lindh, Björn-Eric (1984). Volvo: personvagnarna - från 20-tal till 80-tal. Malmö: Norden. Libris 7758107. ISBN 91-86442-06-6 (inb.)
Olsson, Christer; Moberger Henrik (2002). Volvo 75 år: 1927-2002. St. Gallen: Norden media. Libris 8637132. ISBN 3-907153-26-X
Externa länkar [redigera]
Wikimedia Commons har media som rör Volvo Amazon
Svenska Volvo Amazonklubben
Volvo Amazon Picture Gallery
Amazonet
[Dölj] v • d • rVolvo Personvagnars modeller, från 1927 till 1969. — nästa »
Klass 1920-talet 1930-talet 1940-talet 1950-talet 1960-talet
7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Småbil ÖV4/PV4 PV444 PV544
Kombi PV445 P210
Mellanklass PV651 PV653 PV658 Amazon
PV51 PV53
Storbil PV36 PV60 140
164
Sportbil P1900 P1800
Taxi TR671 TR675 TR700 PV800 PV820 PV830
Kategori: Volvomodeller
Innehåll [göm]
1 Historik
2 Tekniska data
3 Se även
4 Referenser
5 Externa länkar
Historik [redigera]
Volvo Amazon lanserades som efterträdare till succén PV444 och var i jämförelse med denna betydligt modernare, inte minst genom sin 1950-talsdesign (speciellt inspirerad av den delade grillen från Imperial) med pontonkaross och fyradörrarsversion. Amazonen kom i oktober 1961 i en tvådörrarsversion och i en femdörrarsversion (kombi) i februari 1962.[1] Mannen bakom formgivningen var Jan Wilsgaard, då blott 23 år gammal. Säkerhetstänkandet var högt redan på den tiden hos Volvo, och Amazonen hade redan vid premiären fästen för säkerhetsbälten som standardutrustning. År 1959 fick Volvo Amazon som första serietillverkade bil i världen trepunktsbälte i framsätena som standardutrustning, men redan 1957 var modellen förberedd för trepunktsbälte, som då kunde erhållas som extrautrustning.[2]
En Amazon tävlar mot en Saab 96.
Under 1960-talet var Amazon Volvos volymbil och en stor framgång på en rad exportmarknader. År 1966 lanserades Volvo 140, men Amazonen fortsatte att tillverkas fram till 1970. Som ett mer prisvärt alternativ och för att kompensera nedläggningen av PV544 1965 lanseras Volvo Amazon Favorit 1966. Favorit var en enklare och billigare variant av Amazon och togs ur produktion 1968. Under tillverkningsåren skedde en rad modifieringar (bland annat försvann tvålacksfärgen, baklyktorna ändrades, ny design av bagageluckehandtagen) av Amazonen men grundformen behölls under de 14 år som modellen tillverkades. Sammanlagt tillverkades 667 323 Amazoner mellan oktober 1956 och juli 1970.
År 1956 kostade en Amazon 12 600 kronor och hade en B16-motor på 1,6 liter/60 hästkrafter och en treväxlad manuell växellåda. År 1962 monterades en B18A på 1,8 liter/75 hk, och 1969 kom en ännu större motor, B20A på 2,0 liter/90 hk. När Amazonen togs ur produktion på sommaren 1970 kostade den 17 100 kronor inklusive accis och moms. Starkaste motorn var B20B med 118 hk.
Amazonen var den första volvobilen som kunde fås med högerstyrning.[3]
Namnet Amazon användes bara på den nordiska marknaden eftersom namnet var upptaget utomlands av den tyska motorcykel- och mopedtillverkaren Kreidler. Utomlands är Amazonen istället mer känd som Volvo 121/122S/123GT. Namnet stavades först Amason, efter betydelsen amason.
Tekniska data [redigera]
Motor (1956-1961):typ B16, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (121: B16A; 122S: B16B)
Cylindervolym: 1 583 cm3
Borr x slag: 79,37x80 mm
Effekt (SAE): 66 hk vid 4 500 rpm (B16A), 85 hk vid 5 500 rpm (B16B)
Motor (1962-1968):typ B18, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (121: B18A; 122S 1962-1967: B18D; 122S 1968, 123GT 1967-1968: B18B)
Cylindervolym: 1 780 cm3
Borr x slag: 84,14x80 mm
Effekt (SAE): 75/85 hk vid 4 500/5 000 rpm (B18A), 90/95/100 hk vid 5 000/5 400/5 700 rpm (B18D), 115 hk vid 6 000 rpm (B18B)
Motor (1969-1970):typ B20, rak fyrcylindrig toppventilsmotor (121: B20A; 122S, 123GT: B20B)
Cylindervolym: 1 986 cm3
Borr x slag: 88,9x80 mm
Effekt (SAE): 90 hk vid 4 800 rpm (B20A), 118 hk vid 5 800 rpm (B20B)
Växellådor:
H6 3-växlad manuell, med osynkroniserad 1:a och backväxel (1957-1958)
M4 4-växlad manuell, helsynkroniserad och med backväxel (1958-1960)
M30 3-växlad manuell, helsynkroniserad (1961-1968)
M31 3-växlad manuell med Laycock de Normanville överväxel typ D (1961)
M40 4-växlad manuell, helsynkroniserad (1961-1970)
M41 4-växlad manuell med Laycock de Normanville överväxel typ D (1961-1968) och typ J (1969-1970)
BW35 3-stegs automat med rattväxel (1964-1968)
Längd: 445 cm (Herrgårdsvagn 449 cm)
Bredd: 162 cm
Hjulbas: 260 cm
Varianter:
P120A: juli 1956 - januari 1958. Amazonen presenteras för allmänheten den 1 augusti 1956, en 4-dörrars bil. Leveranserna kom igång först i mars året därpå. Två prototyper registrerades som 1956-års modell, tvåfärgslackerade med taket i annan färg än övriga bilen.[4] Vagnen hade den nya B16-motorn, men växellådan var PV:ns gamla 3-växlade; 6 volts elsystem; madrasserad instrumentbräda; säkerhetsbälten fram var standard; tvådelad nummerskyltsbelysning bak; tvåtonslack.
Produktionen av 1957-års modell uppgick till 5 202 st. alternativt 5 184[5].
P120B: februari 1958 - juli 1960. Ny modell introduceras 1958: Amazon Sport (eller 122S utanför Sverige) med B16B-motorn; fyrväxlad helsynkroniserad låda (M4) introduceras som extrautrustning (standard på Sport); hel nummerskyltsbelysning. Sent under modellåret blir M4 och tvåpunkts säkerhetsbälten standard på både Amazon och Amazon Sport. I augusti 1958 införs förbättrade bromsar och värme och trepunkts säkerhetsbälten fram blir standard, även i PV 544.[6] Under 1959 börjar Polisen i Sverige köra extrautrustade Amazon Sport och de första bilarna går på export.
Produktionen uppgick till 49 215 st.
P120D: augusti 1960 - juli 1961. Nya växellådor: M30, M40, M31 och M41; nya framstolar; rymligare baksäte. Sista året med tvåtonslack.
Produktionen uppgick till 29 900 st.
P120E: augusti 1961 - juli 1962. Ny B18-motor från P1800; 122S får skivbromsar fram; 12 volts elsystem; asymmetriskt halvljus; tvåfärgat blinkersglas; ny kylargrill. I oktober 1961 introduceras tvådörrarsvarianten (P130) och i februari året därpå kommer Herrgårdsvagnen (P220).
Produktionen uppgick till 40 398 st.
P120F: augusti 1962 - juli 1963. Förstärkt karosstruktur ovanför bakaxeln; förbättrat rostskydd. Automatiskt backljus blir standard. Ny sammansättningsfabrik i Kanada.
Produktionen uppgick till 63 575 st.
P120G: augusti 1963 - juli 1964. Nya baklyktor med backljus, tidigare endast på kombi. Nytt handtag/nummerskyltsbelysning på bakluckan; nytt innertak; automatlåda introduceras som extrautrustning på P120. Nu även kombi i sportutförande (P222).
Produktionen uppgick till 80 675 st.
P120K: augusti 1964 - juli 1965. Skivbromsar fram på alla modeller, kombin får dessutom bromsservo; nya framstolar; ny vinylklädsel; ny kylargrill; nya fälgar och navkapslar; nya emblem. Volvo inviger ny fabrik i Gent, Belgien (Volvo Europe N.V., VENV).
Produktionen uppgick till 98 650 st.
P120L: augusti 1965 - juli 1966. Högre motoreffekt från B18D: 95 hk; permanentsmorda leder förpassade rundsmörjning till historien. I oktober 1965 introduceras instegsmodellen Favorit som ersättare till PV544. Vagnen hade B18A-motor och treväxlad låda, förenklad inredning, nästan ingen yttre kromutsmyckning och i begränsat antal färger och endast med röd inredning.
Produktionen uppgick till 119 000 st.
P120M: augusti 1966 - juli 1967. Högre motoreffekt från B18A: 85 hk och B18D: 100 hk; slutet kylsystem; modifierad koppling; kraftigare bakvagnsupphängning, ny kylargrill. Ny modell introduceras: 123GT. Vagnen hade B18B-motor, växelströmsgenerator och överväxel; dubbla backspeglar på framflyglarna; ett dim- och ett fjärrljus fram på vissa marknader (inkl. Sverige); varvräknare; sportratt; snobbringar på fälgarna; belysning i motor- och bagagerum, radialdäck. I slutet av 1966 upphör tillverkningen av P120.
Produktionen uppgick till 89 310 st.
P120P: augusti 1967 - juli 1968. B18D-motorn försvinner och ersätts av B18B-motorn i 122S (115 hk); ny säkerhetsratt och delad rattstång; bromsservo på alla modeller.
Produktionen uppgick till 41 100 st.
P120S: augusti 1968 - juli 1969. Ny B20-motor; servoassisterade bromsar med tvåkretssystem samt växelströmsgenerator. Förenklingar på P130: inga kartfickor på dörrarna, minskat krom, hatthylla i papp, m.m. Sista året för kombivarianten.
Produktionen uppgick till 30 397 st.
P120T: augusti 1969 - juli 1970. Nackstöd fram och säkerhetsbälten bak blir standard i Sverige. Den 3 juli 1970 rullade den sista Amazonen av bandet, en mörkblå bil med chassinummer 359726 som direkt hamnade i Volvos museum. Leveranser av packbilar till sammansättningsfabriker utomlands fortsatte under 1970 och de sista bilarna levererades i december till Sydafrika.[7]
Produktionen uppgick till 19 919 st.
Total produktion Amazon: 667 323 stycken, fördelat på; 234 209 4-dörrars vagnar, 359 917 2-dörrars och 73 196 herrgårdsvagnar.[8]
Prestanda:
Volvo 121 (B18. 75hk/DIN) Acc 0-100 km/h 16,6 sek. 0-120 km/h 26,5 sek. Toppfart 155 km/h. Källa: Teknikens värld 1967.
Se även [redigera]
"En gammal Amazon"
Referenser [redigera]
Noter
^ Cars, [Cars stora billexikon], nr 36, VOL-ÅTV, redaktion: John E. Bech, Skandinavisk press, Malmö 1989 ISBN 91-7472-369-3, s. 2 810
^ Reklamfolder, "Volvo Amazon, en svensk skönhet med fart och temperament." (1957)
^ Volvo 75 år 1927-2002, Jean Christer Olsson & Henrik Moberger, Norden Media GmbH, Helsingborg 2002 ISBN 3-907153-21-9, s. 95
^ Amazonbladet 1-02 : Medlemsmatrikel 2002, Svenska Volvo Amazonklubben, Fristad 2002, s. 36
^ Amazonbladet 1-02 : Medlemsmatrikel 2002, Svenska Volvo Amazonklubben, Fristad 2002, s. 25
^ Volvo 1927 - 1993, utgiven av Volvo Personvagnar AB, Informationsstaben, Göteborg 1993, s. 39
^ Amazonbladet 1-02 : Medlemsmatrikel 2002, Svenska Volvo Amazonklubben, Fristad 2002, s. 40
^ Volvo : Personvagnarna från 20-tal till 80-tal, Björn-Eric Lindh, Förlagshuset Norden 1984 ISBN 91-86442-12-0, s. 139
Källor
Lindh, Björn-Eric (1984). Volvo: personvagnarna - från 20-tal till 80-tal. Malmö: Norden. Libris 7758107. ISBN 91-86442-06-6 (inb.)
Olsson, Christer; Moberger Henrik (2002). Volvo 75 år: 1927-2002. St. Gallen: Norden media. Libris 8637132. ISBN 3-907153-26-X
Externa länkar [redigera]
Wikimedia Commons har media som rör Volvo Amazon
Svenska Volvo Amazonklubben
Volvo Amazon Picture Gallery
Amazonet
[Dölj] v • d • rVolvo Personvagnars modeller, från 1927 till 1969. — nästa »
Klass 1920-talet 1930-talet 1940-talet 1950-talet 1960-talet
7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Småbil ÖV4/PV4 PV444 PV544
Kombi PV445 P210
Mellanklass PV651 PV653 PV658 Amazon
PV51 PV53
Storbil PV36 PV60 140
164
Sportbil P1900 P1800
Taxi TR671 TR675 TR700 PV800 PV820 PV830
Kategori: Volvomodeller