Vatten blir till is när det nått 0 grader, oavsett om det är i rörelse eller inte.
För att vatten ska frysa måste det ge ifrån sig energi, antingen genom vanlig värmeledning/konduktivitet mellan vattnet och något solitt, konvektion (dvs kontakt mellan vatten och t.ex luften) eller genom värmestrålning till kallare omgivning.
Så fort det nått 0 grader så fryser det alltså.
Har du vattnet i ett glas så kommer vattnet att frysa lika fort oavsett om du rör om eller inte, såvida du inte tillför värme till vattnet genom att hålla i en metallsked med händerna osv.
Grejjen med sjöar/bäckar/åar osv är att det är massa andra grejjer som spelar in. Vatten når sin maximala densitet vid 4 grader C, vatten som är kallare eller varmare än 4 grader kommer tendera att stiga upp mot ytan. Sen är det ju så att is har en densitet som är 10% lägre än vatten i flytande form så det kommer alltid ligga överst på ytan. För att göra saken ännu mer komplicerad så spelar luftens hastighet och luftfuktighet vid ytan också roll. Torr luft gör att vattnet dunstar. Nu kanske många tycker att det är lite väl petigt, men det är så att det går åt ungefär 10kcal per mol vatten vid dunstning, en mol vatten är ungefär 18 ml, och nu har vi bra mycket mer vatten än 18ml, så det blir en jäävla massa energi som vattnet lämnar ifrån sig om luften är torr och rör på sig!
Sen har vi problemet med att temperaturen i marken spelar roll då den har hög förhållandevis värmekapacitet och är då alltså slö på att ändra temperatur (vilket man utnyttjar i t.ex bergvärme).
te_wik skrev:
På något sätt måste ju istappar också bildas...
Mvh Tommy
Istappar bildas av att vattendroppar lämnar blöta spår efter sig som fryser.