Det som bestämmer hur snabbt basen "attackerar" styrs av olika saker men man kan sammmanfatta så här:
1. Transientsvaret som är en kombination av elementets parametrar och lådans konstruktion. Lågt Q-värde på lådkonstruktion ger snabbare bas jämfört med högt Q. En "peakad" frekvensgång ger högre "Q" och "bumligare" bas som ofta upplevs som släpig. Samma effekt får man av att vrida upp sin "basboost". En lågt avstämd portad låda får lägre Q-värde och transiensvaret blir bättre än motsvarande högt avstämd låda. En större sluten låda får lägre Q-värde jämfört med en mindre med samma element vilket även det påverkar hur bra basen hänger med i svängarna.
2. Slutsteget som driver basen påverkar även det hur snabbt basen levereras. Det i sin tur påverkas av hur snabbt ström kan levereras och hur pass bra spänningen kan bibehållas till detta. I de fallen där man använder sig av ett "traditionellt" klass A/B steg så påverkas kontrollen märkbart av hur lågt man lastat slutsteget, dvs lägre impedans från basarna ger sämre dämpfaktor och därmed sämre transientsvar. Ett så kallat digitalt klass-D slutsteg som vanligtvis är byggda för ren basdrift påverkas inte lika tydligt av lägre last, men lägre last ger högre strömförbrukning och ställer högre krav på strömförsörjning. Dåligt med strömtillförsel ger ju även det "trögare" basåtergivning.
3. En högt delad baslåda är lätt att lokalisera varför en låg delningsfrekvens kanske runt 50-65hz är att föredra om man vill uppleva det som att basljudet kommer tillsammans med framsystemet. Detta i sin tur kräver av framsystemet orkar återge frekvenser över det registret. Ett framsystem som klarar av att delas lågt och samtidigt återge höga ljudtryck är alltid att föredra.
Nu vart det ett ganska långt svar som kanske avviker från trådskaparens ursprungliga fråga, men att lägga till en 10" bas för att få bättre attack är kanske inte den bästa lösningen.
Mvh Mattias
Senast redigerat av Hedde (24 augusti 2012)
DJ sedan 1990. Jobbat med billjud sedan 1999. Musikproducent. #mattheroproducer