Japs-Jens skrev:
Att skippa dumpventilen medför att inte lika mkt luft hinner försvinna från tryckrörssystemet, vilket i sin tur innebär minskat turbolagg. Dock rekomenderar jag det inte eftersom turbon slits rätt fint av tryckstötarna
Jag hade fel, rättar mig själv
Hittade text från en annan tråd som jag snor:
Gamla F1 motorer hade ett extra spjäll framför turbon, detta spjäll såg till att kompressorn snurrade i "vakuum" då föraren lyfte på gasen, detta gör att turbovarvtalet inte sjunker lika snabbt och man slipper således överkomma turbons tröghet innan man får laddtryck igen.
En avlastningsventil utför en liknande funktion, med skillnaden att man enbart reducerar trycket efter kompressorn. Kanske inte lika effektivt när det gäller spool up men det skyddar kompressorn från surge i alla fall.
Surge inträffar när luften i kompressorn stallar, kompressorn kan alltså inte uppehålla ett visst tryckförhållande med det flöde som finns. Stänger man spjället så kommer inget eller i stort sett inget flöde att finnas medans det fortfarande finns en tryckskillnad över kompressorn. Genom att sänka tryckskillnaden över kompressorn motverkar man surge. Det är surge som ger ett kvittrande läte.
Surge anges på kompressormappen och är flödet lågt så behövs det inte mycket laddtryck för att man ska råka ut för surge.
Rallybilar, om det är typ en modern WRC bil det menas så använder de ett avancerat anti lag system.
I en WRC bil så styr styrsystemet laddtryck via wastegateventilen, den styr tändningen, gasspjällets läge och bränsleinsprutningen. Dessutom kan den bland annat övervaka laddtryck och turbovarvtal (det sitter en varvtalsgivare i WRC aggregaten). Förutom detta så styr också styrsystemet en speciellt antilag ventil, denna ventil kan kontrollera flödet av luft från kompressorn till en "brännkammare" i grenröret.
Styrsystemet tar med hjälp av bilens hastighet och gaspedalens läge ut ett lämpligt laddtryck och turbovarvtal, den styr sedan gasspjället, wastegateventil och det vanliga för att öppnå dessa värden. Men tillskillnad från en vanlig turbomotor så kan den också styra luftflödet från kompressorn till en brännkammare i grenröret där luften möts upp med bränsle från de vanliga spridarna ifall motorn inte ger tillräckligt med avgaser för att driva turbon. Ytterligare en fördel med detta system är att surge inte är något problem vid låga motorvarvtal, man kan alltså nå mycket höga laddtryck redan på mycket låga varvtal samtidigt som man inte har någon turbofördröjning. En WRC motor ger ungefär 200 hk vid 2000 rpm och 300 hk vid 3000 rpm, detta motsvarar ungefär 700 Nm.
Tack vare att man inte använder någon dumpning av tändningen så slipper man ifrån de vanliga värmeproblemen som förknippas med anti lag. Dessutom så fungerar systemet utan att det smäller och har sig.
Med tävingsmotorer så sker växling normalt utan användning av kopplingen, istället så bryts tändningen för en mycket kort stund. Turbomotorer är naturligtvis inget undantag.
Launch system finns det ett par olika varianter av. De mest avancerade är mer eller mindre baserade på en funktion liknande anti spinn med automatisk styrning av kopplingen. Enklare system fungerar snarare vridmomentsbegränsande, detta blir mer "open loop" så att säga.