Ja, du hade blandat ihop det lite, men det är en sorts pysventil iaf!
Inne i turbon sitter det 2 turbiner. De sitter ihop på en axel med oljesmorda lager.
När avgaserna kommer med tryck ut ur motorn (Engine exhaust) så börjar de sätta snurr på det röda turbinhjulet på illustrationen. När det röda hjulet kommer upp i fart så kommer ju hela axeln upp i fart.
Det blåa hjulet på bilden roterar då och börjar suga in luft via luftfilter och luftmassemätare vid den gröna pilen. Luften komprimeras i kompressordelen (den blåa) på turbon och vips så kan man förse motorn med luft som har högre tryck (mer luft per liter eller hur man ska säga, komprimerad luft innehåller mer syre per liter än luft vid atmorsfärstryck) och man kan när man har mer syre förbränna mer bränsle = mer effekt!
I en enkel värld hade detta varit bra nu, men så enkelt är det inte! När man väl fått snurr på sakerna så kommer det att bli självförstärkande eller hur man ska uttrycka det! Ju mer luft man pumpar in med kompressorn, desto mer luft driver på avgasturbinen och laddtrycket kommer att skena okontrollerat med turbo och/eller motorskador som följd!
För att kontrollera detta så finns det en klaff/lucka/ventil som man kan öppna. Denna ventil släpper förbi motorns avgaser bredvid hjulet som sätter snurr på turbon. När mängden luft som passerar igenom hjulet minskar minskar hjulets fart och turbotrycket sjunker. När man t.ex ligger på 1.0 bar så ligger alltså denna lucka och reglerar hela tiden för att man ska få ett stabilt laddtryck. Turbinhjulet man ser på bilden är det "röda" från föregående bild. Ventilen till vänster om hjulet släpper ut avgaserna direkt i avgassystemet utan att de hjälper till att driva på avgasturbinen.
När wastegateventilen ska vara stängd/öppen regleras av en tryckklocka. I mitten på själva tryckhuset på klockan så sitter det ett membran. På den delen som är ner mot armen sitter det en fjäder. På den övre delen sitter det en luftnippel.
Fjädern som sitter i klockan har som exempel ett inspänningstryck (hur hårt den är ihop tryckt) som motsvarar kraften som blir om man sätter 0.5bars tryck på luftnippeln.
Så vid 0.2bar som exempel är fjädern starkare än trycker som är på andra sidan membranet. Detta resulterar i att vid 0.2 bar så håller fjädern ventilen på tidigare bild stängd. Laddtrycket kommer nu att fortsätta stiga eftersom alla avgaser passerar avgasturbinen.
Vid 0.5 bar så är fjädern och lufttrycket lika starka och trycket stannar på den nivån det är på. Ventilen kommer att så i ett mittenläge nu ungefär.
Vid 0.7 bar som exempel så är lufttrycket starkare än fjädern och ventilen öppnas då tills trycket är så lågt att fjädern orkar att stänga ventilen igen.
Det som avgör vilket lufftrycktryck som det är i tryckklockan är insugstrycket. Det sitter normalt en slang från insuget eller från trycksidan på turbon som går till wastegateklockan. När laddtrycket som exempel då är 0.5 bar så känner sig wastegateklockan nöjd och laddtrycket stabiliserar sig där...
Om man då kopplar in ett t-kors så det blir ett "hål" på slangen mellan wastegate och insugstrycket så kommer trycket att sjunka i slangen och fjädern orkar återigen att hålla ventilen stängd.
Tar man bort denna slang helt, så är vi tillbaka en bit längre upp i texten med skenande laddtryck.
MEN om man låter LAGOM mycket luft läcka ut från slangen mellan wastegateklockan och insuget så kommer man kanske att få ett tryck i slangen på 0.5 bar när trycket turbon levererar i själva verket är 1.0bar!
1. Ju MINDRE luft det läcker ut i slangen, desto LÄGRE blir det totala laddtrycket. Ju HÖGRE trycket är i slangen bli det totala laddtrycket lägre!
2. Läcker det MER luft ur slangen, desto HÖGRE blir det totala laddtrycket. Ju LÄGRE trycket är i slangen desto HÖGRE blir det totala laddtrycket!
Så den svarta ratten justerar alltså hur mycket luft som får läcka ut från slangen.
Skruvar du åt höger så sjunker trycket, skruvar du åt vänster stiger det!
Hoppas detta gjorde din bild av världen lite klarare?
MVH Hampus