1228
Sök

R-O

Stockholm

Foruminlägg
Medlem sedan
8 maj 2007
Senaste besöket
14 april 2017
Bloggfunktionen på Garaget är inte längre aktiv, men alla tidigare inlägg finns kvar att läsa på respektive användares sida. Nya inlägg hänvisas till forumet.

Funktionsbeskrivning för CE

27 november 2009
13039
Hoppas detta kan vara till hjälpa för er som tar lastbilskortet,
finns stavfel i texten..


#Bränslesystemet: Bränslet sugs från tanken genom grovfiltret av matarpumpen sen vidare genom finfiltret till insprutningspumpen, den har en regulator som styr
hur mycket bränsle som
ska komma vidare genom tryckrören till insprutarna sen ut i cylindrarna, matarpumpen
trycker alltid fram mer bränsle till insprutningspumpen för att garanter oavbrutet bränsletryck det finns även en returledning som för tillbaka överflödsbränslet till tanken.

Matardelen: Regulatorn börjar ladda vid 6,5 bar och håller trycket uppe i 8 bar.
Luften sugs från luftfiltret av kompressorn som är en eller två cylindrig pump som drivs av motorns transmition med hjälp av kugghjul eller kilrem.
Sen vidare till lufttorkaren som har till uppgift att ta bort fuktigheten av luften med hjälp av speciella kulor, i botten av lufttorkaren sitter en dräneringsventil som styrs av regulatorns in och ut kopplingar det finns även ett element under lufttorkaren som sätts igång när temperaturen sjunker under 12+ grader. På äldre bilar finns frysskyddsbehållare den ska fyllas på när det sjunkit under 2/3 delar.
Sedan pressas luften till primärtanken som har till uppgift att lagra luften och släppa luften vidare till resten av tankarna.
På primärtanken sitter en säkerhetsventil som skyddar att trycket
inte blir för högt och sprängs sönder.
När rätt tryck har uppnåtts i primärtanken fördelas luften till resten av tankarna i rätt ordning med fyrkretsskyddsventilen, och om en läcka skulle uppstå så stängs denna krets för att behålla trycket i övriga kretsar, den fungerar även som en backventil så att luften inte kan strömma bakåt i systemet.


Färdbroms:
#Manöverdelen: Då du tycker på bromspedalen öppnas fotbromsventilen som gör det möjligt att bromsa olika hårt sen går tryckluften från matardelen ut i ledningarna fram till bromscylindrarna, bromskraften regleras av hur hårt du trycker på pedalen, sedan kommer tryckluften fram till ett membran som påverkar en tryckstång som påverkar bromshävarmen som vrider en excenter som pressar bromsbackarna mot bromstrumman och hjulet bromsas.
I en skivbroms trycker tryckstången så att bromsklossarna pressas mot bromsskivan
Lastkännandeventilen reglerar bromsverkan till hur tung last man har och fördelar bromskraften mellan fram och bakhjulen så man får en jämnare bromsvärkan.
Snabblossningventilen släpper ur luften snabbt ur systemet så att inte bromsen ligger på när du bromsat klart.
Räläventilen förser bromscylindrarna med luft samtidigt då det är längre till den bakre kretsen.

#Avgasbromsen:
Ett spjäll stängs i avgasröret och stänger inne avgaserna i motorn och trycket ökar på kolvarna och delvis stängs bränsleförbrukingen och fordonet motorbromsar.

#Telmabromsen:
När strömmen kopplas till spolarnas lindning uppstår ett magnetiskt kraftfält som stoppar upp rotationen på den axeln där bromsen sitter

#Retarden:
När retarden ansätts aktiveras en magnetventil och olika styrventiler så att tryckluft förs in i retardhuset mot turbinhjulet och då uppstår en fördröjning av oljeflödet och inbromsar pumphjulet och därmed hela fordonet.

#Parkeringsbroms:
I bromscylindern sitter en stark fjäder som trycks in med hjälp av tryckluft, när du ansätter parkeringsbromsen släpps luft ut ur cylindern och fjädern pressas tryckstången som påverkar en bromshävararm som vrider en exenter som pressar backarna mot bromstrumman.

När trycker sjunker under 5,5 - 4,5 bar så ansätts bromsarna på lastbil och släp och då måste du trycka in blockeringsventilen för att lossa på bromsarna.

#Styrservon: När du vrider på rattaxeln pumpas hydralvätska från
hydralvätskebehållaren med hjälp
av en servopumpen som drivs av motorns.t. och då gör ventiler och andra hjälpmedel att vätsketrycket höjs i styrväxeln och underlättar styrarbetet.

#Däck: Däckdjupet ska minst vara 1.6 mm och på vintern ska däckdjupet minst vara 5mm på ett område av 75% av hjulets bredd.
Vid tvillingmontage måste det inre däcket ha minst 1.6 mm dock behöver inte det yttre däcket ha det bara inte corden syns.

#Färdskrivare/körtid:Rätt blad kontrolleras enklast av hastigheten och
E-märkningen på bladet.
Körtid: 9 timmar får ökas till 10 timmar två gånger i veckan,
Veckokörning: 1 vecka : 56 timmar, Veckovila: 48 timmar 2 veckor: 90 timmar
Sträcktidskörning 4 timmar och 30 min sen måste du ha en paus på minst 45 min eller en kvar och en halvtimme. Halvtimmens rasten måste du alltid ta sist.
Dyngsvila 10 timmar på en 24 timmarsperiod får minskas till 9 timmar 3 gånger per vecka

#Kopplingsanordning: Glappet mellan dragögla och kopplingsbult får ej överstiga 5 mm

#Uppgifter i registreringsbeviset innebär

#Hur man säkrar last

Fick frågan om hur parkeringsbromsen fungerar på funktionsbeskrivningen.



Sök