Skall vi vara lite mera tekniskt korrekta när det gäller frågan om effekt på slutsteg kontra märkeffekt på högtalare så är svaret att - det beror på......
Dels så har man problemet med maximalt konutslag på (bas)högtalare och ett element kan mycket väl nå sitt maximala konutslag på en bråkdel av max märkeffekt och därmed gå sönder mekaniskt i upphängningen. Här gäller det att veta hur lådan är konstruerad och vilken lägsta frekvens man har tänkt sig att spela för att kunna räkna ut konutslag.
Att högtalare skulle gå sönder p g a för lite effekt är i nästan alla fall en skröna. Vad är denna magiska gräns i så fall? Går en 1000W bas i en korrekt dimensionerad låda sönder för att man matar den med en gammal 2x7W stereo som man låter klippa? Eller är det vi 50W, eller 100W?
Det finns två primära anledningar till att denna skröna har fått fotfäste, dels en som har teknisk orsak och som beror på gamla, dåligt konstruerade, slutsteg som tappar dämpfaktor när dom klipper och därmed riskerar man att slå sönder upphängningen av membranet. Jag vågar inte svära på hur det förhåller sig numera men ett 500W steg skulle kunna bete sig lika illa som ett 1000W steg så här är inte effekten problemet i sig.
Andra anledningen är att "min bas gick sönder med litet steg men din håller med stort steg" - och då drar man slutsatsen att det håller bättre med för stort steg när orsaken sannolikt är att hänföra till felaktigt konstruerade lådor och/eller för låga frekvenser.
/Göran
I have nothing but confidence in you. And very little of that.
(Groucho Marx).
Åker numera Audi A6 -08 4.2FSI