Joooo... några sådana har jag skrivit.
Men rent allmänt så finns det miljoner med ifs and buts när det gäller "skillnad på ljud".
Om vi avser "skillnad på ljud" såsom i max SPL så verkar det när man läser inlägg av dom som tävlar i SPL att det går lika bra utan så länge man har en tillräckligt styv matning i form av batterier (och man kan inte på något vettigt sätt ersätta batterier med kondensatorer.)
Pratar man ljudkvalitet så är man ute på både hal och tunn is samtidigt. Detta i så måtto att det är väldigt besvärligt att kvalificera (dvs säkerställa bortom allt rimligt tvivel) en förändring i ljud till det bättre och kunna avgöra vad det beror på. Man har bla problem med att hörselminnet är väldigt kort, att lyssningströtthet påverkar ljudintrycket, att lyssnande ofta är väldigt subjektivt och att "andra störningar" ofta spelar större roll för upplevd ljudkvalitet än vad ett byte av en komponent kan göra ("annan störning" kan vara så enkelt som att det sitter två personer i bilen istället för en)
Man säger ofta att "tycker du att det låter bra - rock on" dvs att ställ in ljudet efter dina egna preferenser. Men detta funkar inte om man skall kvalificera neutral kvalitet på ljud. Då jagar man svar på frågan " låter detta bättre eller sämre än en viss referens - och vad är det som skiljer" eller "hur återges detta musikstycke" - och då krävs det vana lyssnare som helst inte skall ha någon bias i form av att medvetet eller undermetvetet bedöma ljudet utifrån etiketten på högtalaren.
Notera också att kvalitet på ljud kan skilja mellan olika lyssningssituationer. Om man vill ha bra kvalitet i ljudet på en tågperrong så jagar man maximal tydlighet i tal, jagar man maximal kvalitet i ljudet i en kyrka så vill man ha maximal täckning med samma ljudintryck oavsett placering bara för att ta exempel på att rent ...hmmm.. akademiskt så måste man berätta först vad man är ute efter innan man kan definiera "kvalitet" i en viss kontext.
Åter till kondensatorer och ljudkvalitet på aktivt lyssnande av kvalitativt billjud. Om man nu skall kunna säga - och peka ut just kondensatorn - så krävs en tämligen avancerat mätuppställning och en rejäl serie med blindlyssningar med olika personer. Och även om man nu skulle komma fram till att just med den utrustningen så låter det bättre med en konding på....diskantsteget.... så är det inte alls detsamma som att det skulle låta bättre i en annan installation med ett annat setg och andra högtalare, annan delning, annan dämpning i kupen etc.
Subjektivt då? Tja, om man nu vet att man har en konding (dvs inte lyssnat blint utan har skruvat dit den själv) och man upplever ljudet som bättre och sover bättre om nätterna - behåll den. Subjektiv ljudkvalitet har också ett givet värde eftersom det är det som man normalt sett "kopplar in" när man sätter sig i bilen och drar igång sin stereo. (Precis som om man vet att man har fetvärstingsmojängen XYZ så trivs man bättre med ljudet).
Lång utläggning, men ljud är inte enkelt. Ta exemplet med kyrkan. Där funkar det inte att låta en person med starkt subjektivt ljudminne ställa in ljudet - där måste man mäta in ljudet och kvalificera det mot akustiska normer för att det skall bli ett ljud som ger tydlighet i tal och sång över hela kyrkan för alla typer av åhörare.
Vi kan fortsätta en annan dag....
/Göran
Tokken skrev:
En sak till till.. SÖK på ämnet.. Vet att tror det är Sharky som lagt ut en utförlig förklaring
om det där med kondensatorer.