Det där med kubiska/rektangulära mått behöver man inte bry sig om när det gäller en låda som enbart ska spela det lägre basregistret, tex under 100 Hz. För att en stående våg ska kunna uppstå så måste avståndet till motstående parallella vägg vara halva våglängden av den stående vågen, på så sätt kan ljudvågen studsa mot väggen och komma tillbaka (dvs en stående våg uppstår).
Om vi tar 100 Hz som exempel så är våglängden för den frekvensen ca 3,4 m lång (grovt räknat), halva våglängden är 1,7 m. Det krävs alltså ett avstånd på ca 1,7 m till motstående vägg för att det ska bli stående våg för frekvensen 100 Hz. Ju lägre frekvens desto längre våglängd, vilket innebär att det krävs ännu längre avstånd till motstående vägg för att exempelvis 80 Hz ska bli en stående våg.
Allt detta betyder att om man inte gör lådans innermått större än 1,7 m så ska det inte uppstå stående vågor i basfrekvensområdet, med tanke på att man kanske delar av baslådan vid typ 70-80 Hz (eller lägre) så är risken för problem med stående vågor i princip obefintlig enligt min åsikt.
Däremot kan det bli problem om högtalarlådan ska återge lite högre frekvenser, tex mellanregister. I såna lägen är det helt klart bättre att inte ha någon parallell vägg som kan ställa till bekymmer.
Mycket bra räkneformel av Rigan, den är enkel att räkna med. När det gäller att välja lämpligt Qtc så är 0,707 en av flera så kallade "optimala" värden, det finns dock lite olika "läror" om vad som är "optimalt". Flera högtalartillverkare verkar rekommendera lite lägre Qtc än 0,707 för baslåda i bil (tex 0,6-0,65) fast man får ofta prova lite olika volymer för att få det ljud man vill ha.