Från transportstyrelsen sida:
Vem ska betala?
Den som är registrerad som ägare till fordonet vid ingången av betalningsmånaden (se tabellen ovan) är skyldig att betala skatten. Exempel: Skatten för ett fordon ska betalas i februari. Den som är ägare till fordonet när februari månad infaller, det vill säga natten mellan 31 januari och 1 februari, är skyldig att betala skatten. Om fordonet säljs någon gång under den första dagen i februari, är säljaren ändå skyldig att betala skatten.
Ett inbetalningskort skickas ut senast den 12 i betalningsmånaden. Fordonsägaren har ett ansvar att se till att fordonsskatten blir betald i tid. Det gäller även om inbetalningskortet inte skulle nå fram. Om inbetalningskortet inte kommit fram senast en vecka före sista bokföringsdag, ska den betalningsskyldige kontakta Transportstyrelsen.
Om fordonsskatt påförs i samband med att ett fordon ställs på, är den person som var registrerad ägare vid påställningstillfället skyldig att betala skatten.
Skattskyldighet
Om skatten inte är betald
Efter angiven sista bokföringsdag får fordonet inte användas om skatten inte är betald. Det gäller även om skulden avser en tidigare ägare. Om du använder fordonet ändå, har polisen rätt att ta fordonets registreringsskyltar.
Om skatten betalas för sent påförs dessutom dröjsmålsavgift på minst 100 kronor.
Fordonet får heller inte användas om det finns tidigare obetald fordonsskatt från de två senaste skatteåren.
Dröjsmålsavgift
Om en skatt inte betalas i tid, påförs alltid dröjsmålsavgift på minst 100 kronor. Dröjsmålsavgiften beräknas efter en procentsats utifrån det ursprungliga beloppet men är alltid minst 100 kronor. Undantag gäller om det obetalda beloppet är mindre än 100 kronor: då blir dröjsmålsavgiften samma belopp som den obetalda skulden. Så länge skatten inte betalats, ökar procentsatsen vid varje månadsskifte.
Systemet med dröjsmålsavgift är lagstadgat och ska
•främja intresset av att betalningen sker i rätt tid
•verka för en snabb betalning även efter förfallodagen
•ge staten rimlig ersättning för de extra kostnaderna
•täcka statens ränteförlust och kostnader för faktisk utnyttjad kredit.
Om det finns särskilda skäl, kan Skatteverket medge befrielse från dröjsmålsavgift.
Om du inte betalar trots påminnelse
Om skatten och dröjsmålsavgiften inte betalas trots påminnelse, överlämnas ärendet till Kronofogden för indrivning. Det sker normalt månaden efter den månad då påminnelsen skickades ut.
Skattskyldighet
Här förklarar vi hur skattskyldigheten ser ut vid ordinarie debitering, ägarbyte, påställning och när du gör ett ägarbyte och en påställning (eller avställning) vid samma tillfälle.
Ordinarie debitering
Vid ordinarie debitering är det den person som är registrerad som ägare vid ingången av den månad då skatten ska betalas (betalningsmånaden) som är skattskyldig. Om ett fordon övergår till en annan ägare den första dagen i betalningsmånaden, anses säljaren vara den som ägde fordonet vid månadens ingång.
Observera att betalningsmånaden är en särskild månad som baseras på slutsiffran i fordonets registreringsnummer. Se tabell på sidan Betalning av skatt.
Ägarbyte
Om ett ägarbyte skulle ske den månaden då skatten ska betalas, övergår skattskyldigheten inte till den nya ägaren, även om ägarbytet sker före det datum skatten ska vara betald.
Påställning
Vid en påställning är det den person som är registrerad ägare vid påställningstillfället som är skattskyldig.
Ägarbyte och påställning vid samma tillfälle
Ska du som säljare i samband med ett ägarbyte även ställa på ett fordon? Då är det viktigt att du tänker på i vilken ordning du gör dina anmälningar till oss, om du vill att den nya ägaren ska bli den skattskyldige.
Du kan inte begära påställning från ett datum bakåt i tiden. Det kan du däremot göra med ett ägarbyte. Påställningen gäller från och med den dag vi registrerar din anmälan. I normalfallet är det den dag som anmälan kommer in till oss eller det datum framåt i tiden som du anger i din anmälan. Det är alltså viktigt att du ser till att ägarbytet sker före påställningen eller att datumet för ägarbytet blir detsamma som datumet för påställningen.
Om du anmäler påställning via någon av våra självservicetjänster, är det alltid den som är registrerad ägare vid den tidpunkten som blir debiterad skatt. Transportstyrelsen gör då ett automatiskt skattebeslut. Om det sedan kommer en anmälan till oss om ägarbyte där det framgår att fordonet bytte ägare samma dag som påställningen anmäldes, har skatten redan debiterats. Om den som blivit debiterad skatt vill att nya ägaren ska vara skattskyldig, måste den som fått skattedebiteringen kontakta Skatteverket och begära att skatten omdebiteras.
Om du anmäler påställningen direkt på registreringsbeviset i samband med ägarbytet blir den nya ägaren skattskyldig.
Avställning och ägarbyte vid samma tillfälle
Om du ställer av ett fordon, behöver du inte längre betala fordonsskatt. Om det finns överskjutande (överbliven) fordonsskatt, återbetalar vi den. Återbetalningen gör vi till den person som är registrerad som ägare vid avställningstillfället. Om fordonet avställs i samband med ett ägarbyte, återbetalar vi skatten till den nya ägaren.
Avställningen räknas från den dag en fullständig anmälan kommer till oss. Observera att detta kan innebära att fordonet är påställt från dagen för ägarbytet (enligt anmälan) och fram till dagen för avställningen (anmälans ankomstdatum). Det innebär att den nya ägaren under denna tid är skyldig att ha en trafikförsäkring (gäller motordrivna fordon) och att skatt inte återbetalas för dessa dagar.
........................................
Ja de va väl inget svårt.. sökning och kopiering av text samt inlägget här.. 12 sekunder allt som allt.
Senast redigerat av Smajly (19 februari 2011)