2672
Sök

Köpråd? Vad ni ska tänka på vid bilköp.

Forummoderator
18 092 Inlägg
26 oktober 2010
Trådstartare
#1
Hur du undviker att bli blåst av bilhandlaren... Privatköp längre ner.

Då jag jobbat i detta högst tvivelaktiga yrke under ett antal år kanske man skulle berätta hur vi gör för att blåsa folk så gott det går? Samt lite tips på hur du själv ska bete dig i bilhallen... Jag har dessutom jobbat med den jävligaste av dem alla i Göteborg. Som en kund sa till mig en gång: - han skulle kunna blåsa sin egen morsa på hennes dödsbädd. Visst är det så! Han lovande ofta vinterdäck till kunderna men stod det inte i kontraktet så fick de inget. Tack o lov gick han i konkurs.

Allmänna tips
1. Gå till en större handlare. Skulle din nyinköpta beg. bil ha fel brukar de laga den utan tjat. En liten handlare kanske inte ens har råd att fixa det och ARN kan bara rekommendera!

2. Pruta Pruta Pruta! En bil som kostar 69.900:- har handlaren kanske själv i 40-50.000:-!

3. Tro aldrig att han håller nåt avtal. Muntliga avtal ska du inte acceptera. Är det fel på bilen ska de avhjälpas INNAN betalning och leverans.

4. Kräver han handpenning skiter du i det. En handlare med dålig ekonomi är en skojare. Undantag för en ny bil som kanske måste fraktas från USA/Japan eller dylikt. Då är det försåtligt.

5. Tro inte på säljaren. Undersök bilen själv noga. Oftast kör man bilen för lite/kort tid. Kolla allt som går! Låt bilfan stå på tomgång utan värme på och se till att den inte går varm!

6. Köp inte en bil som är "kundbil" dvs handlaren äger den inte. Inte seriöst. Dessutom är en bil såld hos handlaren till dig som kund att beteckna som "handlarsåld" Alltid!

7. Bilar under 15´000:- kräver ingen deklaration. 14´900:-? Passa dig...

8. Försök inte att låta som du kan allt om bilen du ska köpa. De här killarna jobbar med bilar 8-10 timmar om dagen. De avslöjar dig innan du öppnat munnen! Då får de också en känsla för exakt hur kunnig du är. Vet du inte: håll tyst.

Kunde väl lagt in lite fallgropar på vanliga bilmärken men ofta har ju folk en högst egen och ofta felaktig bild om vad som brukar krångla på respektive bilmodell. Så jag avstår.

9. Ta med dig kärringen om du har nån. Oftast så köper ju inte mannen en bil på en kafferast och vi vet att det blir ett konfererande med tanten innan köp. Är hon med vädrar handlaren ett köp innan ni lämnar butiken och anstränger sig nog lite extra... Lämna ungarna hemma. Du ska ta tid på dig!

10. Gör en storslagen entré! Vad jag menar är att kom i bilen du vill byta in och kör långsamt in och parkera den väl synlig från insidan. Ofta står "vi" handlare och hänger med uppsikt över parkeringen för att se vilken bil folk kommer i... Är de snabba hinner de ofta "slå upp den" i vägregistret och vet hur långt den har gått och vad som hände på senaste besiktning. Blir ni sen "överfallna" av en säljare redan innan ni tagit ett steg innanför dörren så ta det som en indikation på att din bil är ett populärt inbytesobjekt och då ska du ha bra betalt! Att komma i en lagom gammal V70 är bra. Kommer du i en Saab 9-5 turbosedan från 90-talet kommer säljarna att springa och gömma sig på sina kontor och vänta på en annan kund. De vet att inbytespriset på din bil kommer att få dig att backa... Ja, ni fattar...

Att köra en begagnad bil 5-10 minuter ger inte på något sätt en indikation om hur bilen är. Skit i den svenska lagen om hastighetsbegränsning och dra upp den i 150-160 Km/h så känner du om den har nån vibration eller dåliga bromsar! För i många fall kommer säljaren att säga att det beror på obalans i däcken/hjulen vilket faktiskt stämmer rätt ofta! Detta fel är rätt så enkelt från säljaren att åtgärda så det borde inte vara ett problem. Vibrerar den när du kör? Köp inte! Då är bussningar eller hjulupphängning så sliten att det kräver åtgärd! Samma sak gäller förvisso vid inbromsning men då är det oftast spindellederna eller skivorna som är slut vilka kan rätt enkelt bytas. Nu följer en tråkig men viktig lista om vad som bör kollas på provturen:

- Stå på utav bara helvete! Har bilen nåt fel avslöjas det bäst under "extrem körning"

- Sagt det innan men kolla så den inte kan koka! Ingen värme på och tomgång under en bra stund med en duktig koll på tempmätaren! Nyare bilar har en en elektrisk kylfläkt som ska starta vid ungefär 95-100 graders kylartemp. Särskilt Audi och Saab ska detta kollas på!

- Kör i runt 100 km/h om det går (upp till dig...) och ställ dig på bromsen! Försök trycka pedaljäveln igenom golvet! Tar bromsarna jämnt? De flesta bilar idag har ABS-bromsar (låsningsfria) och de ska inte dra åt något håll! Kraftiga vibrationer i bromspedalen är normalt.

Andra saker att kolla som kanske känns tråkigt men kan kosta mycket pengar är följande:

- Torkare, Intervallen och spolning.

Diesel? En modern dierktinsprutad ska snällt hoppa igång vad alla tempraturer över noll. Skit i glödningen och starta direkt. En gammal sugdiesel behöver glödas. Är bilen varm när du kommer? Kan vara lurigt...

- Kupéfläkten / AC! Alla 3-5 lägen ska fungera och även ska du känna efter så max kyla och max värme känns bra. Att köra ett steg från max på både värme och kyla är bra då detta indikerar att den eventuella ACC:n fungerar som den ska! En AC har har en livslängd på cirka 7-8 år innan det är dags för påfylling/servce och att mäta "utluften" med en termometer känns kanske fånigt men kan spara mycket pengar! Vid full kyla bör bilen ge cirka 6-10 lägre temperatur än utetempen. Köper du bilen på vintern är det knepigare då vissa AC-anläggningar inte startar under 5 plusgrader... Ett enkelt knep är att slå av AC och låta bilen gå på tomgång. En AC drar 1-2 Hk under arbete vilket inte många tänker på, Den kan dra upp emot en deciliter per mil på sommaren (0.1 liter mil)! Slå sen på AC och
fyll kyla. Bilen bör hicka till och låta lite mer ansträngd på tomgång. På de flesta bilar går även kylarfläkten kontinuerligt när AC:n är på! På vintern är den strålande då den på grund av sin konstruktion även torkar luften vilket ger en imfri kupé. Många bilar är beroende av att AC:n fungerar korrekt. Lägger skiten av så kan du säkert gissa vad som händer en fuktig vinter... Kan man köra med AC:n avstängd kan det spara mycket pengar på ett år men glöm inte att AC:n måste jobba minst en halvtimme varje månad för att hålla sig "i form" Gasen som används i den behöver nämligen cirkulera med jämna mellanrum för att förhindra att packningarna torkar ut.

- Behöver jag säga att hel/halvljus ska fungera? Kolla!

- Koppling. kör på 4:an och tryck gasen i botten på rätt låga varv. Sparka till på kopplingen så den frikopplar och sen ska varvtalet greppa ner till samma varv rätt omgående. fortsätter den slira och börjar lukta bränt? Ajajaj du... I Synnerhet Hyundai Santa Fe första modellen! En känd svaghet.

Köper du bilen privat är fallgroparna många!

Säg att du tittar på en äldre bil typ Chrysler Voyager -99:a? Säljaren påstår att lådan är bytt för 3000 mil sedan. Be om kvitto! Har han inget? Tappat? Visst... Lögnare. Finns det kvitto på reparationer som är vanliga på den bilen du tittar på ringer du verkstaden ifråga och ber dem verifiera att det verkligen är gjort. Att skriva ut ett fejkkvitto på datorn tar ju typ 20 minuter för den oärlige...

Innan du ens åker och tittar ber du om regnummret. (Ringde en kille en gång och bad om nummret. Han blev sur och frågade om jag inte litade på honom? Nej varför i helvete skulle jag göra det? Han la på luren.)

Kolla på Bilregistret/transportstyrelsen när bilen var bes senast och framför allt hur länge säljaren ägt den! Har säljaren ägt den kort tid kanske han handlar med bilar eller så är det nåt skumt i görningen. Säger säljaren att "jag har väl haft den i 3-4 månader" men han har haft den i 2 veckor. Nja... Där framgår även om bilen har en så kallad kreditspärr. Säljaren kan inte sälja bilen utan att reglera skulden först. Kontakta kreditföretaget/banken ifråga och säg att du ska köpa bilen och vill veta restskulden. Den sätter DU sen in själv till dom. INTE säljaren. Eventuell rest ges till honom så klart...

En privatsäljare kan hävda i stort sett vad som helst om bilen. När du köpt den är den din och konsumentköplagen gäller inte i detta fall. Nästintill omöjligt att få ett köp att gå tillbaka. Utgå från att säljaren inte kan nåt om bilen och kolla själv allt som går!

Fullstämplad servicebok? Ja nånstans måste man ju tro på säljaren och boken... Men även den går att förfalska så var lite vaksam iallafall.

Har själv råkat ut för flera misstag i mitt bilhandlarliv:

- Saab 9000 CDE tidigt nittotal. Startade bilen och lät den gå på tomgång medan jag diskuterade med ägaren innan provkörning. Plötsligt sätter han sig i bilen och stänger av den! Varför? Dåligt med bensin säger han... Startar igen och nu med order om att han ska ge fan i och stänga av den. 10 minuter senare kokade den... "Det var konstigt", sa säljaren, en herre i 50-årsåldern som såg pålitlig ut. Visst. Jättekonstigt. Inget köp.

- MB C200D -94. Skulle ha till tanten. Bilen hade gått 16-17000 mil. Såg fräsch ut och gick bra. Ratt och pedaler var mycket utnötta. Stolen nersutten. Inga besiktningspapper förutom det sista. Blev lite nojjig och bad om att få återkomma. Ringde den tidigare ägaren. Bilen hade gått +55000 mil. Inget köp.

- BMW 328 -93? Såg ok ut och mycket bra pris. Gick som fan. Lite dålig värme (borde fattat där) men annars ok. Killen hade haft den i några veckor men blivit av med körkortet sa han (fast han mötte mig i bilen...) Okej. Köpte. Dagen efter tänds oljelampan. Fyller på. Ser att hela sidan på motorn är helt indränkt i olja. Toppen gått. Ringde först då tidigare ägare som berättade att han sålde bilen till en kille billigt då toppen gått. Killen blåste mig duktigt. Gick redigt back där men det kunde varit värre.

Kom igen! Fyll på med råd!

Tänk på 80-talet. Då körde hantverkarna Cheva Startcraft med V8-diesel. Det var tider det!

731 Inlägg
26 oktober 2010
#2
Bra läsning! Tackar.
Vart med om ett fall när jag skulle åka och titta på en Bmw 325 cupe. Säljaren vägrade ge nummer och i annons stod det att den var besiktad och skattad och helt rostfri.

Åkte dit med en polare, var helt övertygad om att jag inte skulle köpa den men åkte dit i alla fall. Slog upp regnr direkt när jag kom till platsen. Inte besiktad eller skattad och killen har haft den i 1 månad. Förjävligt att han får ha den annonsen, någon stackare kommer ju bli blåst..

Får du inte regnr åk inte dit.


1 482 Inlägg
26 oktober 2010
#3
Ett tips.. Kolla så tutan fungerar. Har bilen airbag är detta inget du vill hålla på med.

BLT Service
Theracords Music Label

Forummoderator
18 092 Inlägg
26 oktober 2010
Trådstartare
#4
Noxxer skrev:
Ett tips.. Kolla så tutan fungerar. Har bilen airbag är detta inget du vill hålla på med.

Tutan: så sant... Tänker du på om SRS-lampan lyser? Jag håller med. Inget man grejar med själv direkt. Om SRS (airbag) lampan lyser så fungerar ju uppenbarligen inte airbagen. Förvisso tar besiktningen ingen notis om detta. Den går igenom ändå.

Apropå varningslampor! Ska givetvis inte lysa! Glödtrådsvakten är ju en klassiker och den kan vara svårsläckt om man inte hittar ett trasigt ljus... Vad säger bes om den tro?

Tänk på 80-talet. Då körde hantverkarna Cheva Startcraft med V8-diesel. Det var tider det!

1 482 Inlägg
26 oktober 2010
#5
SRS lampan är ju bra med. Men jag tänkte mest på att om tutan inte fungerar så behöver man oftast öppna upp vid tändningslåset och ta bort airbagen i ratten för att mäta upp vart det är fel.

Har aldrig vart en säkring eller membran i mitt fal. Och mecka med en airbag är i sig inget "svårt" men det är absolut något man undviker för när den smäller när man minst anar det gör det riktigt ont.
Fråga inte hur jag vet.... bara gör det smile
Senast redigerat av Noxxer (26 oktober 2010)

BLT Service
Theracords Music Label

Allmänt galen
219 Inlägg
26 oktober 2010
#6
En av mina tidigare bilköp, var i kris om en bil, så jag fick skylla mig själv i de här fallet, iaf, kamremmen skulle vara nybytt av tidigare ägaren sa han ja köpte den av (sålde bilen pga ändrade planer, skulle bygga nått fränt och behövde pengar) aja, provkörde bilen, blev köp av den, vilket ja ångrar i efterhand, den var på nått vänster nybesiktad (dock itne i rätt tid så åkte snart på detta).
Körde den ett tag, några veckor, kollade lite böcker i bilen i efterhand, fanns NADA, ingen servicebok, instruktionsbok eller nått sånt, annat än sista bespappret, som var blankt, så tog och kollade remmar, multiremmen var sprucken som fasen, torrsprickor mellan varenda tand på remmen, kamremmen var inte sprucken, men sliten som fasen, så skyndade mig att byta detta. blev ingen stor kostnad så ingen större fara med de iaf.

Sen råkade jag ut för följande:
Den tryckte ur sig vatten då den blivit varm.
ABSen var helskum då bilen var nystartad
Bes ca 7 månader efter köp, åkte på 6 tvåor och ett bra att veta
Rostskada nedre fjädertallrik vänster fram (tappade hela tallriken två veckor senare)
Glapp styrled höger fram (kunde nästan slita isär den för hand)
Obefintlig handbroms
Kärvande dragkrok
Avgassystemet var ju såklart omgjord med nån FET skutburk, läkte som ett SÅLL
sen var allt i regplåtsbelysning borta av nån anledning

Fixade tvåorna efter många om och men, insåg nu hur dålig bilen var och tecknen på att den var stockholmskörd nästan hela livet.

4 dagar innan ombes så går krysskilen på vevaxelremskivan av, kamrem osv stannar av när varvräknaren står på ca 4500, 3 skapliga smällar, sen är de tyst

Bilen såld för på tok för lite som reservdelsbil.


Så ev kamrem, KOLLA NOGA! så du inte står där med motorras i onödan.

Sagts tidigare, PROVKÖR, jag gjorde bara en kort tur och märkte inget, dock märktes tex glappet knappts av, annat än att bilen var HEMSK efter vägen så fort de kom lite snö.

Kolla handbroms osv, brsoma som sagt ordentligt, hade jag gjort detta hade jag märkt att ABSen var knäpp, hade jag låtit den gå varm och stå hade jag nog märkt att den tryckt ur sig vatten också.

Klassiska tabbar, men man lär sig av sina misstag


342 Inlägg
27 oktober 2010
#7
Många bra tips.
Generellt bygger bilköp på att fråga, fråga och fråga lite till. Samt, i den mån man kan, syna säljarens påståenden med bilens tidigare ägare (innan säljaren), bilprovningen eller hos auktoriserad märkesverkstad via chassinummer

Ett rent konkret tips på kontrollpunkt som lätt glöms bort är att kolla så att både vindrutetorkare och vindrutespolare fungerar felfritt, inte minst inför den säsong vi nu närmar oss.
Har själv gjort den tabben en gång.
Gick ett par dagar efter affären, så när jag var ute och körde så började det att regna. Låg bakom andra fordon just då och insåg där och då att ... nähäpp. Vindrutetorkarna är kaputt!

Sikten gick från klar till närmast helt obefintlig på nolltid.
Inte så kul när hastigheten är 80-90 km/h direkt ...

Porsche for life.
Livet är för kort för att köra tråkiga bilar!

lastbils chaufför
240 Inlägg
27 oktober 2010
#8
ett annat tips är att titta vev hus ventilationen på saab 93 och 95 om den är uppdaterad om inte så blir det turbo ras inom en snar framtid och kolla så turbon jobbar som den ska när man provkör. gjorde denna miss när jag köpte en 93 från 2001 som hade gått 16800, och är turbon byt fråga om dump ventilen är byt och att tryckrören är rengjorda för det ska göras samtidigt som turbon. och det gjorde inte bilfirman som jag köpte bilen i från = en dyr misstag men jag gör inte om det

Gud, som haver B23:n kär se till mig, som gasglad är. Vart jag mig i världen vänder, skall jag göra svarta ränder
köpes: har ni något till volvo 740 till salu så hör av er!

Rumpmas
3 860 Inlägg
27 oktober 2010
#9
Angående posten ovan skulle jag inte köpa en 9-3 med T7-motor (~00-02, svart tändkassett) med 150 eller 185 hk eller alla 9-5 med 150 eller 185 hk överhuvudtaget om inte turbon är bytt till en Aero-turbo (TD04-15T#5). Den GT17-turbo som sitter original på icke-Aero T7-bilar är en krutdurk, och kan gå sönder långt innan 10k mil. Och sätter man dit samma igen kan den gå sönder inom 5k mil igen, även om den sitter på en LTT och bara laddar grundladd. Så dålig är den.

Nu så här i vinterbilstider skulle jag vilja tipsa om att se till att skatten verkligen är betald. En vinterbil kostar ju ofta bara några tusenlappar och en skatteskuld på bilen på ett par tusenlappar eller ännu värre om det är en diesel blir ju en ganska stor procent av inköpspriset.

Jag höll på att bli blåst på det en gång, så kolla upp bilens skattemånad. Den som är ägare i ingången av skattemånaden får inbetalningskortet i sitt namn. Är skattemånaden oktober får den som står som ägare första oktober avin. Även om ni har sådan tur att säljaren är skatteskyldig kan det gå som för mig att ni får körförbud när säljaren vägrar betala. Har säljaren redan anmärkningar hos kronofogden kanske han inte bryr sig om en till, och då åker ni ju på att antingen betala skatten eller att ha fortsatt körförbud på bilen.


...!!!???
257 Inlägg
27 oktober 2010
#10
Mycket bra och trevlig läsning! Älskar även att du Dieselsmurfen skriver dina tips i löpande text samt med egna erfarenheter inbakade. Blir riktigt roligt att läsa samtidigt som dina tips förmedlas på ett sätt som är enkelt att ta in.

Kudos till dig för att du orkade skriva ett så långt och bra inlägg!


Forummoderator
18 092 Inlägg
27 oktober 2010
Trådstartare
#11
Kan bara för skojs skull fylla på med 2 missar som begicks av 2 olika kollegor:

1. Vi sålde en Chrysler Grand Voyager -95:a till KRIS (Kriminellas revansch i samhället. Inga killar man vill bråka med direkt... Bilen var i otroligt fint skick och rätt låga mil. De behövde en stor och billig bil så affären gjordes upp med "inga garantier" och cirka 30 tusenlappar bytte ägare. Billigt på den tiden. Nån vecka senare ringde en styck förbannad föredetta knutte och stod nånstans i närheten av Älvsborgsbron med rasad automat. Det kostade oss säkert närmare 50000:-. Att skriva "inga garantier" på kvittot hjälper inte. Lagen gäller ändå. Vilket de var väl medvetna om!

2. En kollega och jag blev ensamma i 6 veckor då chefen brutit lårbenet. Härliga tider! Kollegan fick in en Mazda pickup bensinare av nyare modell i byte för en ny Suzuki Grand Vitara. Han hade inte riktigt koll på inbytespriset utan gick efter den "Grönlista" med inbytespriser man alltid fick förr var 3:e månad. Han övervärderade bilen ordentligt fick se efter nån vecka. "Ring Chefen" sa jag. Chefen själv rätt snål om man säger så... Han försökte med alla medel få köpet hävt. Hävdade tillochmed att vi inte hade rätt att göra affärer utan hans tillåtelse... Detta tyckte gubbens advokat var rätt skrattretande påstående. Affären drevs igenom och vi gick back. Cirka 20 lappar.

Tänk på 80-talet. Då körde hantverkarna Cheva Startcraft med V8-diesel. Det var tider det!

3 259 Inlägg
27 oktober 2010
#12
Nånting som VÄLDIGT många missar, eller i stort sett alla missar är att kolla så att ALLA varningslampor lyser och sedan slocknar, tex ABS, airbag, motorlampa, generator, oljetryck etc etc! 

Mvh/Jon

Projekt Fiat 126 R1
Projekttråden:
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=125976


Sök