Klippte från företagarguiden:
Den anställde säger upp sig
En anställd kan säga upp sig av vilken anledning som helst och behöver inte förklara varför.
Den anställdes uppsägning bör vara skriftlig, även om det inte är ett krav. Vissa kollektivavtal kräver skriftlig uppsägning och ni kan också ha kommit överens om det i anställningsavtalet.
Det får inte råda några som helst tveksamheter om att den anställde verkligen har sagt upp sig. Du som arbetsgivare är skyldig att ta reda på hur det förhåller sig om tveksamhet råder.
Uppsägningstid på minst en månad
Enligt LAS har en anställd en månads uppsägningstid. Det går att avtala om längre uppsägningstid. Kollektivavtal har till exempel ofta längre uppsägningstid beroende på ålder och anställningstid, ofta tre månader. Om den anställde slutar utan hänsyn till uppsägningstiden kan han bli skadeståndsskyldig.
Kollektivavtal kan ha speciella regler om skadestånd.
En uppsägning är bindande
För den anställde är uppsägningen bindande - du har ingen skyldighet att ge tillbaka en anställning om den anställde skulle ångra sig. Det finns två undantag från den regeln:
* om den anställde har sagt upp sig förhastat och sedan snabbt tagit tillbaka uppsägningen
* om arbetsgivaren kan anses ha provocerat eller tvingat fram en uppsägning från den anställde.
I sådana fall är uppsägningen olaglig och därmed ogiltig. Här är det avgörande om du som arbetsgivare har fått den anställde att känna sig pressad.
Den anställde har rätt att sluta med omedelbar verkan om arbetsgivaren har brutit mot anställningsvillkoren, till exempel inte betalat ut lön i rätt tid.
[img]http://www.danasoft.com/sig/Danijel51558.jpg[/img]