2412
Sök

Hjälp att förklara bandpasslåda

10 Inlägg
19 juli 2006
Trådstartare
#1
Nån som kan förklara för mig vad en bandpasslåda är för nåt?

Tack på förhand!

65 Inlägg
19 juli 2006
#2
Vissa bilstereobyggare vill påskina att denna typ av låda är något alldeles nytt och revolutionerade men så år inte fallet. Bandpasslådan är nästan lika gammal som högtalaren i sig.

I en bandpasskonstruktion kommer allt ljud kommer från porten / portarna ingen högtalare har direktkontakt med lyssningsrummet. I en vanlig låda är lågbasen ett resultat av lådans och högtalarens egenskaper och högfrekvensregistret bestäms av högtalarens naturliga frekvensomfång (om man inte begränsar med delningsfilter). I en bandpasskonstruktion sitter högtalaren i en låda och spelar in i en annan låda, denna låda är portad till lyssnaren. Denna portade lådan fungerar då som ett filter som skär både uppåt och nedåt. Namnet bandpasslåda kommer av sin förmåga ett spela ett visst frekvensband. Detta kan man åstadkomma även till sluten och portad låda men med passiva eller aktiva delningsfilter. Den stora förtjänsten med en bandpasslåda är dess höga verkningsgrad. En låda som är uträknad för att spela en smal bandbredd, kan verkningsgraden förbättras med 6-9 dB jämfört med specarna för högtalaren.

En annan fördel med en bandpasslåda är att man kan få avgrundsdjup bas ur en relativt liten låda men då utan den höga verkningsgraden. Med en bandpasslåda har man mycket stor kontroll på högtalarens rörelser och det ställs extremt stora mekaniska krav på elementet. Det är också mycket lätt att överbelasta högtalaren då lådan maskerar mycket av distorsionen. Det är alltså mycket svär att höra när högtalaren eller förstärkaren nått sina gränser.
Kontrollera med tillverkaren av den tilltänkta högtalaren om den stoppar för att sitta i en bandpasslåda.
Det finns många olika typer av bandpasslådor där man kombinerar den slutna lådans egenskaper med den portand lådans egenskaper på olika sätt. Det finns dock två huvudgrupper och det är enkelportade och dubbelportade.

Bandpasslådor är inget nybörjaren skall ge sig på. Svåra att räkna ut och minst lika svåra att bygga. Marginalerna är mycket små. Det är inte ovanligt att man kan få bygga flera lådor innan önskat resultat uppnås.




Info hämtad från www.nardik.se

Gå in under "Magazinet" där finns en hel del info

//Danne
Senast redigerat av Flexy (19 juli 2006)


21 761 Inlägg
19 juli 2006
#3
Man kan också tillägga att det kan bli väldigt långa basrör med de bilsubbar som finns idag. Det finns en del basar som egentligen passar i bandpasslåda men basens parametrar gör att kammaren, som röret sitter i, blir ganska liten och följden blir att rören kan bli mer än 50 cm långa. Om man tar ett mindre rör så blir det kortare men då kan istället finnas risk för blåsljud.

Den bandpasskonstruktion som passar bäst i en bil är 4:e ordningens bandpass, på engelska kallas den för "sealed rear chamber"(sluten bakre kammare). I den lådan så sitter basen i en sluten kammare och spelar ut i en kammare med basreflexrör. Eftersom allt ljud kommer ut från röret så får det inte vara någonting i vägen för röret, då dämpas ljudet mycket. Lämpligast låter man röret sticka upp i hatthyllan eller ut genom baksätets armstöd så att det är fritt framför röret.

En till sak också. Det brukar stå i info om bandpasslådor att eftersom lådan fungerar som ett filter för höga frekvenser så behöver man inte använda ett högpassfilter till förstärkaren som driver lådan, men det kommer faktiskt ut en del högre frekvenser ändå och därför är det bäst att använda sig av ett högpassfilter.
Senast redigerat av Drönirettab (19 juli 2006)

10 Inlägg
20 juli 2006
Trådstartare
#4
Trevligt, trevligt två backar läsk smile Tack för svaren, nu tror jag
ja förstod!

lundwall
20 juli 2006
#5
Färdigbyggda bandpasslådor med basar råkar väl inte ut för dessa problem som ni beskriver ovan?

21 761 Inlägg
20 juli 2006
#6
Det borde de inte göra.

74 Inlägg
28 september 2006
#7
Vad tror ni om detta?
All info fins i bilden, tänkte köra på 18 mm mdf då lådorna bör bli stabila eftersom de är relativt små och en stabil vägg i mitten.

http://img155.imageshack.us/img155/6339 … naljn1.jpg

Letar delar till min volvo 244 turbo, hör av er om ni har nåt

21 761 Inlägg
28 september 2006
#8
Fungerar nog bra.


Sök