Hitta den här informationen på motormännens hemsida
"Kontrollavgift
På privat mark/tomtmark är det markägaren som bestämmer villkoren för parkering. Det är inte ovanligt att markägaren anlitar t.ex. ett parkeringsbolag för övervakning. Markägaren ansvarar för att den som övervakar efterlevnaden av förbud eller villkor för parkering har för ändamålet lämplig utbildning. Aktuella parkeringsregler för platsen måste vara utmärkta genom tydlig skyltning på platsen. Skyltningen ska utföras med vägmärken. Det ska även finnas skyltar med markägarens eller parkeringsbolagets namn och telefonnummer.
Parkerar du i strid med förbud eller villkor för parkeringen som markägaren har beslutat, har markägaren rätt att ta ut en kontrollavgift. Avgiften får inte överstiga den felparkeringsavgift som fastställts inom kommunen. Liksom i fallet med felparkeringsavgift ska den som övervakar parkeringen antingen fästa kontrollavgiften på det felparkerade fordonet alternativt lämnar den till föraren. Till skillnad från vad som gäller för felparkeringsavgiften, är föraren och fordonsägaren solidariskt betalningsansvariga. Det innebär att kontrollavgiften kan tas ut från vilken som helst av dessa personer. I praktiken brukar dock parkeringsbolagen i första hand kräva betalningen av fordonsägaren.
En ny kontrollavgift får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som en olovlig parkering pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en kontrollavgift meddelats till dess att en ny får meddelas. Högst fem parkeringsanmärkningar får meddelas för samma olovliga parkering.
Bestridande av kontrollavgift
Har man fått en kontrollavgift och anser att den är felaktig skall man så snart som möjligt ta kontakt med markägaren eller det parkeringsbolag som har utfärdat kontrollavgiften. Däremot ska man, till skillnad från vad som gäller vid felparkeringsavgift, inte betala kontrollavgiften om man vill bestrida den. Bestrider du inte kontrollavgiften kan markägaren/parkeringsbolaget efter en påminnelse vidta inkassoåtgärder för att kräva in beloppet. Om så sker har parkeringsbolaget/markägaren även rätt till ersättning för inkassokostnaderna.
Även en kontrollavgift bör bestridas skriftligen. Namn och adress till markägare/ parkeringsbolag skall finnas på fakturan. Liksom vad som gäller för felparkeringsavgiften är det även i dessa fall viktigt att få med alla omständigheter och bevis. Bifoga kopior på handlingar, såsom t.ex. fotografier och annat som du vill åberopa till stöd för din sak.
Om markägaren/parkeringsbolaget håller fast vid sitt krav på betalning och man fortfarande anser att man har rätt bör man upprepa sitt bestridande, för att på så sätt undvika att kravet lämnas för indrivning, med ytterligare kostnader som följd. Markägaren/parkeringsbolaget måste då gå till tingsrätten för att få saken prövad i ett sedvanligt tvistemålsförfarande. Liksom vad som gäller vid felparkeringsavgift kan tingsrätten avgöra ärendet efter ett rent skriftligt förfarande, men det är vanligare att ärendet avgörs efter en muntlig förhandling.
Till skillnad från reglerna vid överklagande av felparkeringsavgift kan den part som förlorar i tingsrätten bli skyldig att betala rättegångskostnader i viss utsträckning. Dessa kostnader varierar från fall till fall, men uppgår till lägst 450 kr motsvarande tingsrättens ansökningsavgift. I motsvarande mån har man alltså rätt till ersättning för vissa av sina kostnader i tingsrätten för det fall man vinner. Eftersom den här typen av mål handläggs som s.k. mål om mindre värden är möjligheterna att få ersättning för rättegångskostnader på olika sätt begränsade. T.ex. har man inte rätt till ersättning för nödvändiga ombudskostnader med mer än motsvarande en timmes juridiskt biträde. Givetvis gäller dessa regler även för motparten, vilket gör att kostnadsrisken med att låta saken gå till domstol i regel kan överblickas ganska väl.
Markägaren/parkeringsbolaget måste väcka talan om att få ut kontrollavgiften inom två år från det att den olovliga parkeringen upphörde och ska väckas vid tingsrätten i den ort där den olovliga parkeringen ägde rum. Om så inte sker går rätten att få ut kontrollavgiften förlorad.
Tillämplig lag
Lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering