torpis skrev:
Bristfälliga instruktioner....
Kanske, men jag hjälper till. Att få pannorna så varma att oljan 'bränns' in och det ryker utav helvete och liknande är _INTE_ nödvändigt.
Jag har köpt flera, tagit hand om flera olika gjutjärnsstekpannor.
Nummer ett, sätt på ugnen 150 grader, värm upp din stekpanna på en platta, inte supervarm så det ryker som utan bara värm upp den ganska varm, ställ den på en kall platta bredvid, häll i olja och ta vanligt hushållspapper och fördelare ut oljan/torka upp onödig olja, ställ sedan in den i din ugn på 150 grader i 2-3 timmar. Sen tar du ut den, häller i lite olja, tar papper, torkar in och sprider ut oljan och torkar upp onödiga rester, stäng av ugnen och ställ in plattan för resten av kvällen.
Nästa dag och nästa år har du en stekpanna redo för användning, när du stekt något så kan du bara torka ur med en trasa, första tiden kommer säkert vissa partiklar fastna, speciellt om man steker bacon på hög temperatur så kan visst fett fastna, borsta då bort det under hög temperatur med en borste under varmvatten, inget diskmedel, ställ pannan på varma plattan efteråt, dra i lite olja och ta papper och fördela/torka bort onödig olja.
Om man hela tiden undviker diskmedel och varje gång när man lagat mat har i lite olja som man gnider in så bygger du upp ett openetrerbart lager av fett under åren du lagar mat med den. Första gången/om man behöver diska rent den med Yes så kan man lägga den i ugnen på 150+ grader i några timmar, med förde så gnider man in olja då och då så den alltid är infettad.
Rekommenderar ingen att köra superhöga temperaturer då oljan ryker som fan, pajar bara grejerna.