Nej. Nej. NEJ! Om du inte kan någonting om passiva delningsfilter, kör aktivt med stereons filter, annars kommer det inte att fungera. Varje högtalare kräver ett anpassat filter, det går alltså inte att köpa "nåt filter" och tro att det fungerar. Speciellt i övergången mellan diskant och mellanregister kommer du då att uppleva problem, vasst ljud och betoningar på s-ljud vid vissa frekvenser.
Givetvis köper du en stereo med 6 lågnivåutgångar för de brukar ha bra filter, tidskomp, nivåjustering m m också. Det ärt mycket viktigt för om du kör med passivt delningsfilter behöver du motstånd för att komma ner i rätt nivå. Jag kör också diskanten på stereon och resten på ett 4-kanalssteg för det är bara midbas och subbas som behöver mycket effekt. Det enda du kan lägga till är en konjugatlänk (impedanskorrigering) som gör högtalaren till en lättare last för slutsteget. Enda nackdelen med det är att korrigeringen ger fel i beräkningen av delningsfilter för du ändrar ju vissa parameterar. Ännu en anledning att INTE köra passivt när du inte vet vad du håller på med. Kör du aktivt har du möjlighet att laborera med delningsfrekvens, branthet och nivå tills du hittar rätt så en konjugatlänk ger bara fördelar om du är ute efter SQ och inte att spela så högt som möjligt = du försöker att INTE lasta ner steget så mycket som möjligt, tvärtom faktiskt med impedanskorrigering.
Ett tips till. När du kör aktivt (passivt med för den delen) ska du INTE ha samma delningsfrekvens på bas och diskant, säg 4khz för då får du en "topp" på frekvensgången när 2 element spelar samma frekvens. Börja med 12dB branthet på både bas och diskant, och då lägger du delningsfrekvensen på cirka 3khz LP för basen och 5khz HP för diskanten, sedan sänker du nivån på diskanten. När du gör allt detta ska du ha rak frekvensgång på eq, ingen loudness eller bassboost eller annat trams. Sådana funktioner använder du för att finjustera ljudet, medan filterbranthet, frekvens och nivå är grundinställningar.