Hardjim skrev:
jonash skrev:
freddan70 skrev:
På vilket sätt spelar det nån roll hur mycket basarna tål..??
Jag svarar på den tack: INGEN!
mvh Jonas
Beror väl på vad man ska ha den till och hur kraftigt steg man har.
Annars kan du ju alltid säga att det inte spelar nån roll hur många hästkrafter det är i en bil.
Istället fråga om tider på bana och stripp och 0-100 osv.
Okej, SHARKY, klistra gärna den här. Jag har skrivit om effekttålighet ett par gånger förut, och posterna liksom försvinner, så går det ett halvår och så kommer det nya som inte vet vad effekttålighet egentligen är.
Högtalarens effekttålighet består egentligen av två delar:
den termiska och den mekaniska. Vi börjar med den termiska, för det är oftast det som är den avgörande faktorn.
Termisk betyder temperatur. Dvs, hur mycket effekt tål en talspole innan den går sönder pga värme. Effekten man skickar in i talspolen gör nämligen koppartråden (eller aluminium) varm. För att komma till bukt med värmen i talspolen, och för att höja effekttåligheten men även att hålla parametrarna konstanta (de ändras nämligen med värme!) så måste elementet ha kylning. Rent tekniskt går det ut på att försöka ha så mycket luft som möjligt i rörelse kring talspolen, samt att när vi matar talspolen med musiksignal och konen rör sig fram och tillbaks så skall det ge ännu mer kylning. Dilemmat är flera; lådan påverkar hur elementet rör sig och därmed kylningen, och därmed effekttåligheten. Signalen du matar med påverkar rörelsen, och i sin tur tåligheten. Linjära slaglängden (och nu är vi inne och angränsar på det mekaniska) påverkar också hur rörelsen ser ut och därmed tåligheten.
Ett element som rör sig inom sitt linjära område, med en ren signal helt utan klippning kommer hålla LÄNGE förutsatt att det inte är nåt tillverkningstjosan med elementet. Men, en bas på 40000 watt som får en rejält klippt signal i en låda som har inget mothåll och inget högpasfilter på signalen kommer hålla...inte så länge. Det finns exempel på kända basar från kända märken på 5000W matat med 1kW som har hållt i exakt 15 sekunder, och så finns det exempel på basar på 100W som hållt i månader med samma effekt matad, men i bra förhållanden. Men vad nu? Jo, ni läste rätt. FÖR, om signalen är klippt (vilket är extremt vanligt hos många som jag ser och hör på stan..) så kommer konen att stå stilla för en kort stund i ändlägena, och då blir det dåligt med kylning.....Och lägger man då på en bandpasslåda, avstämd för högt spelandes lågfrekventa toner utan ett högpass/subsonic ja då har vi en killer.
Så, för att sammanfatta lite, för detta ämne kan jag skriva hur mycket som helst om (vi har inte ens snuddat vid vad det egentligen är som händer rent materialtekniskt strax innan och då det går sönder)
1. Se till att ALDRIG köra med klippt signal ut ur CDn till steget och sen klippt signal ut ur steget. Hög gain är den vanligaste dumheten jag ser. Huvudenheterna idag lämnar så pass hög signal ut att i 9 fall av 10 skall gainet stå nästan i botten!
2. Se till att ni skaffar högpass / subsonic filter på subutgången! Det inte bara sparar basen, det ger bättre ljud OCH sparar MASSOR av ström.
3. Lär er känna vart gränsen går för era olika skivor/låtar. Olika mjukvara (dvs musiken) är inspelad olika högt, så var vaken på det!
4. En effektsiffra på en kartong säger ingenting om nånting i princip, annat än om hur stor penisförlängare tillverkarna vill att ni skall köpa.....
Over and out
mvh Jonas