Lite om vilka befogenheter väktare har källa
www.polisen.se VäktareVäktare får bara ingripa mot personer som tas på bar gärning med att begå brott som kan straffas med fängelse, så kallade envarsgripanden, med ett förstärkt tjänstemannaskydd enligt 17 kap. 5 § BrB. Väktare är under tillsyn av länsstyrelsen.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet Det krävs auktorisation från länsstyrelsen för att få bedriva bevakning åt någon annan i syfte att skapa extra skydd mot skadegörelse, sabotage, brand eller liknande. Länsstyrelsen utför tillsyn över auktoriserade bevakningsföretag och kan återkalla en auktorisation om företaget brister i sin verksamhet. Innan länsstyrelsen beslutar i ett auktorisationsärende ska Rikspolisstyrelsen lämna ett yttrande i frågan. Om länsstyrelsen inte följer inriktningen i yttrandet kan Rikspolisstyrelsen överklaga länsstyrelsens beslut till länsrätten. Den möjligheten har använts vid några tillfällen.
Bevakningsföretag får inte inkräkta på polisens arbete Det finns i princip inget hinder för bevakningsföretag att åta sig uppgifter som inte är bevakningstjänst så länge verksamheten inte är olämplig ur allmän synpunkt. Bevakningsföretagets verksamhet får till exempel inte inkräkta på Polisens arbetsområde (Lagen om bevakningsföretag och i Rikspolisstyrelsens författningssamling, FAP 579-2) eller marknadsföras så att allmänheten får en felaktig uppfattning om att företaget har tagit över en rent polisiär funktion eller att företagets verksamhet kan jämställas med polisverksamhet.
Lagar som styr väktare Lagen (1974:191) om bevakningsföretag, Förordningen (1989:149) om bevakningsföretag och Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till lagen (1974:191) och förordningen (1989:149) om bevakningsföretag (FAP 579-2).
En vanlig medborgare får ingripa för att förhindra ett brott med stöd av 24 kap 1 § andra stycket punkten 1 brottsbalken. Där står bland annat att "Rätt till nödvärn föreligger mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom". Vem som helst får också gripa den som på bar gärning eller flyende fot begått ett brott som har fängelse i straffskalan (Rättegångsbalken, RB 24 kap. 7 §).