Bensinskatten höjs trots vallöften
Publicerat 18 december 2006 18:05
|
Efter nyår höjs energiskatterna på bensin igen. Trots att moderater och kristdemokrater lovade att sänka dem i valrörelsen.
- Så var det då, men vi ska också ta ansvar för statsfinansieringen och då tvingas man till tuffa prioriteringar, säger finansminister Anders Borg till TT.
Regelmässigt går olje- och bensinpriserna upp under vintern, då efterfrågan stiger för att värma slott och koja.
Lika regelmässigt fastställs energi- och koldioxidskatten för kommande år strax före jul. Som grund ligger en indexuppräkning som bygger på konsumentprisutvecklingen under året i övrigt.
Den nya skatten kommer att driva upp priset för bensin, diesel och olja ytterligare. För en villaägare betyder skattehöjningen cirka 50 kronor mer per kubikmeter eldningsolja. Bensinpriset för vanlig 95-oktanig bensin går upp med cirka nio öre litern inklusive moms.
- Trots att två av regeringspartierna i valrörelsen sade att bensinskatten skulle sänkas, får vi en skattehöjning, säger Tomas Nilson, presschef hos Motormännens Riksförbund (MRF).
Efter sommarens rekordpriser på 12:89 per liter, genomförde MRF en namninsamling för sänkta energiskatter. 1,3 miljoner svenskar skrev på listorna som lämnades in till finansdepartementet den 12 september. Bland de sista att skriva på var blivande kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell.
Så vann Alliansen valet och fick ansvaret för rikets budget.
- I valet mellan andra skattesänkningar och prioriteringar har vi valt att behålla nuvarande indexuppräkning. Jag kan inte lova några förändringar framöver, säger Anders Borg.
För oljebolagen som under måndagen höjde bensinpriset med 11 öre litern på grund av dyrare råvaror och högre dollarkurs, väntar alltså nya prishöjningar efter nyår.
- Det är aldrig roligt att behöva höja priset oavsett anledningen, men det är förvånande att den politiska alliansen, som gick till val på skattefrågor, inte gjort något åt den kommande höjningen av energiskatterna, säger Mikael Björnér, presstalesman hos OKQ8 till TT.
Regeringen vill att utsläppen av växthusgaser ska minska med 25 procent till 2020.
- Vi har förståelse för miljökraven, men då skulle man till exempel kunna avskaffa tullavgiften på importerad etanol, för att öka användningen av alternativen, säger Mikael Björnér.
Källa:
http://www.e24.se/dynamiskt/politik/did_14285826.aspVad tycker övriga om detta då? PS: Om någon redan har skrivit om detta får väl någon moderator ta bort tråden. Jag hittade dock ingen.
Mvh. Victor