Vivendis Volvo V40 2,0T -00, illblå - Bilen är såld!

Min V40. Utmaningen är att med mycket begränsade resurser skapa en personlig bil. Projektet drivs av mig själv och min dotter född -01, med assistans av vänner och bekanta. Temat är ganska avskalat, blått och svart och välputsat. Tråden innehåller gott om bilder och en och annan beskrivning av hur man utför moment som bromsoksbyten och annat. Välkommen in! :)
  • 27 Följare
  • 412 251 Visningar
  • Uppdaterades senast 1 mars 2017
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
23 oktober 2008 · 2 258 Inlägg

Nu alla nyfikna... tongue

Jag har hämtat paketet!

400 fick jag betala idag, så sammantaget har jag alltså betalat 3 600 kronor, väntat i ungefär fem månader och fått sidokjolar, frontläpp, fyra hörn, två ögonlock och en hajfena lackerad. Och fått en sprayburk med blå färg också för att kunna bättra på det jag blästrade på bilens bakskärm och tröskel!

Hur såg det då ut i lådan?

Jag visar med bilder.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/488583_50t91w.jpg
Ett paket har kommit... de sista delarna efter reklamationen... Totalt 3 600 kronor för lackering av kjolarna, ögonlock och hajfena. Det var i alla fall mycket tejp...

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/488585_t9o88h.jpg
I lådan låg en hel hög med pappersförpackade och tejpade småpaket...

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/488586_qpqxn4.jpg
Det tog sin tid att få ut delarna ur en hel massa hushållspapper och maskeringstejp...

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/488588_74v9lz.jpg
De flesta bitarna såg helt okej ut, men en av hörndelarna var inte speciellt lyckad... Svårt att visa på bild, men ungefär...

Nå, nu är delarna hämtade, jag har lärt mig att man ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG anlitar en privatperson utan först kontrollerar att han är företagare även om det ser ut som om det är företagsverksamhet och man får se på andra lackjobb som avslutats och pågår!!!

Alla avtal ska vara SKRIFTLIGA!

Delarna får nu vara som de är, för jag orkar inte fightas mer om det här, hoppas det här osnygga hörnet inte syns så mycket när det blir monterat, och de andra har bara småsaker jag inte är nöjd med, några är till och med riktigt snygga.

Jag har inte tänkt montera delarna nu i slutet av oktober och köra med dem över vintern, utan väntar till våren med det. Har ju ändå missat hela säsongen redan.

Så, nu hoppas jag VERKLIGEN att jag inte behöver skriva mer om dessa delar och den här sorgliga "lackeraren".

Lär av mitt misstag. Nu får vi se när jag får tid/ork att fortsätta med bilen, just nu känns den lite avslagen, men det kan jag också bero på höstmörkret att det känns lite oinspirerat.

Än en gång TUSEN tack till er alla för er uppbackning. Det har varit tungt att ta sig igenom, men ni har hjälpt mig att orka och att säga ifrån. Han VET i alla fall att jag inte är nöjd med honom... smile

Efterräkningar... Jo, det blir det nog, men jag skriver inte här om åtgärderna, men många bra och seriösa sätt finns det som går att använda utan risk för bakslag.

Kramar // Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
12 november 2008 · 2 258 Inlägg

Torsdagen den 6 november fick Embla vara hemma från skolan på grund av elak hosta, och eftersom Stephan söker jobb gjorde vi en biltur till en möjlig arbetsgivare. Embla vilade i bilen och så gick vi en liten promenad när vi var på plats.
På vägen hem besökte vi en kompis när vi ändå var ute och åkte. Dessvärre fick vi också smällpunka på bilen!

De där vinterdäcken jag har på min bil har ju inte varit annat än problem sedan jag satte på dem första gången förra vintern. Mina vinterdäck från den silvriga V40-dieseln skickade exet iväg med nån salubil, så jag fick några andra vinterdäck med mig när vi separerade.

Tyvärr var de däcken SOPOR och inget annat. Massor av dubb saknas. Fick byta en fälg som var jätteskev, men har ändå haft fortsatta problem med att flera fälgar är vinda, några ventiler har läckt så jag har fått kränga däck och byta... Jag vet inte hur många gånger under förra vintern som bilen stod på nödhjulet, men det var väl ofta. Men budgeten är som den är, så det får gå. Därmed åkte skithjulen på igen nu när det var dags för vinterdäck.

Och i torsdags small alltså ett framhjul. Däck och fälg och alltihop gick åt helvete, så det var inget att spara på. Körde de sista hundra metrarna hem till väninnan och åt lunch. Sedan la jag mig med Embla på soffan och vilade lite (Embla tvärsomnade) medans Stephan och Karin gick ut i verkstaden och bytte hjul.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/497554_alggc5.jpg
Volvon på nödhjul IGEN. Jäkla skitvinterdäck! Nu blir det antingen andra 15" plåtisar eller 16" däck till mina originalalufälgar.

Tyvärr har jag ingen bild av det sönderkörda hjulet, men tro mig, det var bara sopor. Är någon sugen på tre skabbiga vinterhjul till V40 vet ni vart det finns... tongue Finns också tre snygga navkapslar till dessa. Hehe.

När vi kom hem, vilket tog sin tid eftersom nödhjulet inte får köras så fort, satte jag mig och började leta däck på nätet. Fanns inget som kändes vettigt för pengarna på rätt fälgar, men däremot hittade jag fyra 16" i Skövde för 2000 kronor, på fel fälgar då. De kan jag ju lägga på mina originalfälgar och då blir det nog snyggt och prydligt.

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
12 november 2008 · 2 258 Inlägg

Efter allt strul som varit med min bil, min lackering och mina hjul har jag äntligen fått lite ordning på en del!!! big_smile

På Blocket hittade jag en uppsättning Hakkapelitta 4 på mondeoplåtfälgar som inhandlades till en klart billig penning. Däcken var från 05-06 och hade 5 respektive 8 mm kvar och dubben i behåll. Perfekt!
(Nej det är inte samma däck och annons som jag nämnde i förra inlägget)

Fick åka upp till Råda utanför Lidköping och hämta dem, men det var det värt!

Fortsatte sedan ner förbi Falköping, med bilen full av hjul. Åkandes på tre usla gamla skrotdäck och ett nödhjul, med fyra utslitna 16" sommarhjul på originalfälgarna i skuffen, tillsammans med fyra dubbdäck på modeoplåtfälgar... Såg ut som om vi var handelsresande i däck... tongue

Lagom till lunch var vi på plats, vi tog lunch och fika och sedan plockade vi in bilen i verkstaden.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/500313_173hpc.jpg
Min bil på plats i Jimmys fina verkstad. Alla mina hjul är utspridda i väntan på krängning.

Ut med alla hjul och sedan fick Jims arbeta! tongue Av med fyra däck och sedan av med fyra till och vara rädd om alufälgarna... Och sedan på med fyra dubbdäck, och ett jäkla balanserande. Tydligen är det så med alufälgar, och så hade han fått fel vikter också så han hade bara 10-grammare... Lagom kul när maskinen ber om 60 gram på en och samma plats... Mååånga vikter blev det...

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/500316_hd67d5.jpg
Sista bilden av bilen på skithjulen. I fram är det nödhjulet som sitter på IGEN. Det har blivit välanvänt till den här däckuppsättningen.

Sedan hystade Jimmy upp min bil på den ena lyften. Lite väl låg. Bilen alltså. Men den andra lyften var upptagen, så det fick gå ändå. Med hjälp av en domkraft under framänden kom bilen upp på lyften och nu har jag SNYGGA och BRA vinterhjul på bilen!!! big_smile

Problemen som återstod då var att det var hög tid för oljeservice, så plupp åkte pluggen och sen for filtret strax därefter, och sedan tog det inte många minuter förrän ett nytt filter var på plats, ny olja var ihälld och sedan var servicelampan släckt i ett nafs! smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/500328_079kpo.jpg
Bilen har fått nya hjul och oljeservice! big_smile TUSEN TACK för hjälpen Jimmy! big_smile

Min handbromsvajer behöver också bytas, men tiden rann ut för oss, så den får vara tills vidare. Har jag klarat mig utan handbroms sen i maj går det nog ett tag till...

Ena framlampan slocknade igår eller förrgår så den skulle också fixas. Men det visade sig att det inte var lampan utan ett relä som gått i strejk. Tyvärr hade Jimmy inga sådana hemma, men vi fick lov att skugga honom till Mekonomen i Falköping. I hällregn och blåst bytte han sedan reläet ute på Mekonomens parkering innan vi åkte hem!

GULLE-GULLE dig!!! TUSEN TACK FÖR HJÄLPEN IDAG JIMMY! smile

Inte nog med att jag fått hjälp med min bil, vi fick dessutom tillfälle att umgås och fika och prata ordentligt, vilket vi inte gjort på EVIGHETER, och nu har jag sett verkstaden och allt och det var MYCKET trevligt! smile  Du är BILLIG... tongue Bara så du vet... ;P (Hehe, sa ju att jag skulle säga det! tongue )

Får väl återvända någon dag framöver och fixa ljusinställningen, handbromsvajern och ... öh... har för mig det var något mer?! Hm. Det kan iofs vara hjulinställningen som spökar, men den kan vi inte göra där, det krävs annan utrustning till det.

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
7 december 2008 · 2 258 Inlägg

Kanske dags att skriva någon rad här igen... Det händer inte så mycket med bilen. Men lite pyssel ändå, fast den här gången var jag inte inblandad alls. smile

När vi la på vinterdäcken blev något knasigt någonstans, för ena bakhjulet håller inte luft. Har pumpat från ett halvkilo ungefär varannan dag och det är rätt tröttsamt med grannens handpump...

Så, i torsdags tog Steph bilen och drog till Jimmy igen och så hade de en grabbdag! Det innebar att de nog pratade en himla massa, men också att jag fick mitt hjul fixat. Det var nån skit mellan däck och fälg på insidan som Jims fick väck med en krängning. Skönt! big_smile

Sedan skulle även handbromsen fixas, men då ringde Steph efter en stund och sa att det inte alls var vajern utan oket som havererat? Besiktningskillen sa vajer så jag köpte vajer. Det blir helt enkelt till att byta det där oket, oken ÄR ju på upphällningen och har varit länge så det var ju inte någon enorm överraskning, tyvärr.

Dock fick bilens belysning en genomgång så nu är framlamporna justerade så jag slipper jaga ekorrar i trädtopparna, och så har jag åter dubbel belysning i baklamporna, samt fullt fungerande nummerskyltsbelysning också! big_smile

Känns lite lyxigt att det ENDA som inte är okej på bilen just nu är handbromsen! smile Och hjulinställningen också då...

TACK än en gång för all hjälp, Jims! big_smile

Senast redigerat av Vivendi (7 december 2008)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
19 januari 2009 · 2 258 Inlägg

Här händer inte jättemycket, men nu har jag i alla fall varit iväg och skaffat ett nytt bromsok till vänster fram! smile

Passade på att ordna det när jag ändå var nere i Göteborg för att träffa Mickefixare och Skruttan på trettondagen, och hade en trevlig heldag där nere med både Biltema- och IKEA-besök innan vi överraskade Skruttan och våldgästade henne några timmar.

Med bromsok, belägg, monteringssats och en del andra bra-att-ha-saker i packningen tog jag sedan tåget hem igen (ni vet hur mycket bromsok väger va? Klyftig tågpackning...).

Efter några dagar släpade jag mig över till Storm och hämtade hem min färg som stått kvar där sen i somras, fick med en pensel och en skvätt thinner på kuppen och sedan var det dags att måla mitt nya, fina ok! big_smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/548715_aty226.jpg
Mitt nya bromsok är redo för målning! big_smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/548718_w6ga0e.jpg
Bromsoket upphängt i köksluckan och målat med blå hammarlack. smile Det blir SÅ fint! big_smile

Efter några dagars målande helgen den 10-11 januari (köksfläkten fick vara på) tyckte jag det var bra, och när det hängt på tork ett par dygn skulle jag lägga ner det i sin låda igen. Gick ju bra. Och för att vara riktigt duktig skulle jag dessutom ställa ner färgen och thinnern i mitt eget förråd i källaren.

Ute i trapphuset skulle jag stänga dörren till lägenheten bakom mig. En glasburk med thinner och två plåtburkar färg. Givetvis halkar jag med handen. Och tappar en burk. Och självklart var det inte någon av plåtburkarna, som antagligen skulle hållit för att tappas i stengolvet...

KLIRR, SPLATT!

Okej. Missfärgad thinner över hela trappavsatsen, med glassplitter och färgstänk upp på min ytterdörr. Lysande. Eller inte. Det luktade ju inte starkt eller så.

Faktum är att jag inte har någon bild av eländet ens.

Fick ju lägga mig och börja torka. Dessutom var hushållspappret slut, så med mjukt toapapper sög jag upp thinnern, försökte få bort det mesta av färgresterna och dessutom samla upp glasflisorna. Några satte sig såklart i mina händer, men jag försökte vara försiktig och pillade bort glasskärvorna allt eftersom de stack mig.

Mådde inget bra där på alla fyra i thinnerslabbet. Uäh. Fick i alla fall undan skiten och sedan gick resten av dagen åt till vila. Det är inte bra att fresta på kroppen med sånt där när man redan mår dåligt... smile

Ska försöka att inte göra om det. Det lär ju inte vara sista gången jag slabbar med färg i lägenheten och behöver thinner för att göra rent något i alla fall... tongue

Oket är hur som helst HIMLA fint, har gått och snubblat på lådan med det i flera dagar nu, och tänker mig att jag måste tvinga Storm att hjälpa mig byta det i hans varma garage någon dag! big_smile

// Ellen big_smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
6 februari 2009 · 2 258 Inlägg

Som noterats är det Biltemas ok jag har köpt och målat. Och min budget tillåter inget annat, så jag får helt enkelt hoppas att andra fått måndagsexemplar och att jag har mer tur än så.

Jag har i alla fall fortsatt mitt bilpyssel nu, genom att släpa över bilen till Storm och kånka in oss i hans varma och trevliga garage.

Det är förresten nästan fånigt, han är så snabb och proffsig så saker jag vet att jag hade fått kämpa med en heldag (klen och osäker på vad jag gör) fixar han ju på nolltid. Till råga på allt ser det enkelt ut.

Framoket har ju kärvat en längre tid, så då och då har det ju gått varmt när jag varit och handlat. Det är trist att stå och vänta på att en broms ska kallna. Men därför har jag heller inte använt bilen mer än absolut nödvändigt. Nu fick jag det bytt, mot mitt nymålade fina! smile

Även handbromsen har ju varit ett problem, då den inte gått tillbaka som den ska på vänster bak. Misstänkte vajern (hoppades på den?) men det visade sig vara oket som var slut och kärvade även där. Så det blir ett nytt ok bak också, och tills jag fixat det är i alla fall vajern bortkopplad och mekanismen tillbakapressad.

Alla belägg är också kontrollerade, och beläggen bak byter vi när vi byter oket, plus att jag behöver nya belägg fram nu när det gått varmt. De gamla smular sig när man knackar på dem, och det betyder att de behöver bytas.

Nya skivor hade säkert inte skadat heller, det är märken efter beläggen på den som gått varm, men den verkar i alla fall inte skev, och den har inte spruckit heller. De får helt enkelt hänga med ett tag till. Måste ju ha pengar till mat i första hand.

Här kommer lite bilder från måndagen den 2 februari!

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/563219_ce14fj.jpg
Storm plockar handbromsvajern för att kunna ta loss oket i bak. Visade sig att det behövs ett nytt. Hanbromsmekaniken är helt ihopkärvad.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/563220_qfirjl.jpg
Storm plockar väck oket i fram, det som gått varmt några gånger då det legat an. Det var både bränt och skitigt...

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/563222_d9uubi.jpg
... det nya oket på plats. Det gör skillnad med ett ok man kunnat måla löst. När sommardäcken ska på kommer jag snygga till bygeln också, och titta över och göra rent bromsarna igen.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/563223_24l3h7.jpg
Sluuuuuurp! Tömt var det här! Ny bromsvätska kändes som en bra ide. smile Den gamla luktade KATTPISS! URK! yikes

Det som nu står på planeringen är att byta beläggen fram, oket bak, tvätta och olja in luftfiltret (hur sjutton går man till väga då förresten, både för att få rent och för att få lagom med olja på det efteråt?! Någon sa tvättmaskin?!) .

Dessutom ska bilen få en lackrekond så att det är klart innan det är dags för sommardäcken igen. Då ska nämligen kjolarna monteras tillbaks, tillsammans med de nya ögonlocken och hajfeneantennen.

Det som sedan är kvar är toning av rutorna, vill ha ganska mörk toning på de bakre rutorna för hundens skull. Har biltemafilm ligger, men den har blivit liggande eftersom alla säger att den är hopplös att jobba med. Känns onödigt att försöka få dit något som är dömt att misslyckas och dessutom är mer repkänsligt än riktig film, så ev skaffar jag riktig film i stället och försöker på hjälp att montera den snyggt. Bakrutan är ju mer än lovligt välvd på V40...

Jaja, jag lär ju ha att göra ändå, så toningen bekymrar mig inte mest i nuläget! smile

Kramar / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (6 februari 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
15 februari 2009 · 2 258 Inlägg

Tack för glada tillrop i tråden! smile

I väntan på att jag ska få pengar så jag kan köpa bromsoket som behövs kan jag ju passa på att lägga upp en bild av bilen i vinterutförande. Den är skitig och isig, men så såg det i alla fall ut igår, den 14 februari 2009:

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/570633_6pb8dn.jpg
Bilen i vinterskrud. smile Snart är det dags för bromsöversyn, sommardäck, lackrekond, kjolar, ögonlock, hajfena.... tongue

// Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
2 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Hehe... tålamod med lackeraren är nog för mycket sagt... snarare är jag väl inte så bra på gränssättning...

Menmen... jag vet i alla fall hur jag INTE ska göra nästa gång något ska lackas... Har dessvärre fått erbjudande om ett kjolpaket nu...

Det ska vara S60-stuk på det. Men jag har ju just lackat mitt originalkit och inte ens hunnit montera det ännu. Och har egentligen inte alls råd att skaffa något annat.

Har inte vågat åka och titta på det än, tänk om jag tycker om det?! Då blir det ju bara massa problem känns det som... tongue

Kram / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (2 mars 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
2 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Jo, också var det ju dags för en vanlig tråduppdatering också! big_smile

Försökte ju köpa ett bak-ok för ett tag sedan. Givetvis var det slut på hyllan när jag var på Biltema.
Sedan har jag inte haft vägarna förbi något Biltema. Men så häromdagen ringde min ena Micke-kompis, han som bor i Norge numera, och befann sig på Biltema i Skövde, och undrade om jag ville ha med något eftersom han tänkte ta en fika hos mig en stund senare.

Micke fick ta med mitt bromsok. smile

Tarvligt nog hade Biltema passat på att höja priset med 50 kronor, så nu kostade mitt bak-ok 649 kronor.

Jaja, inte mycket att göra åt, tyvärr.

Nu har oket legat till sig några dagar, men idag bestämde jag mig för att ge det en omgång. Nu är det blått. smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/583646_wvzvrh.jpg
Mitt bak-ok redo för målning! smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/583650_z8ybqr.jpg
Oket har fått en första omgång med blåfärgen och hänger på tork i köket. smile

Så, några vändor till med pensel och färg så ska det väl vara klart för montering sedan. Bra det, eftersom jag åkt utan handbroms sedan förra årets besiktning, och det nu blivit besiktningsdags igen... smile

Kram / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (2 mars 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
3 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Volvo_Thomas skrev:
Får hoppas att besiktningen går bra men tanke på allt annat du gjort på bilen smile
Mvh Thomas

Ja, när oket är på plats och allt är i ordning ska det väl inte vara några problem hoppas jag. Avvaktar nog med besiktning tills jag fått på sommardäcken. Tror jag. Får inte körförbud förrän i slutet av april. smile
Vinterdäcken tar i hjulhusen vid fullt rattutslag. Sommardäcken ger mer spelrum.
Och sänkningen ska väl inte göra att jag får problem att ta mig upp på lyften med originalkjolarna tror jag inte. smile

Förra året var det en spindelled (bytte hela bärarmen) och lite gnäll om mina parkeringsljus som Jimmy på bilprovningen ansåg drog åt blått, men kollegorna höll med mig om att de var kallvita. smile

Johnson skrev:
Sedär ja, då har de fått sig lite färg me nu då , e du hög nu? wink
Vackert blir de!

... med tanke på att oket fick tredje strykningen med färg före frukost idag kan jag ärligt erkänna att jag är lite snurrig i skallen, ja! big_smile

Du får komma och inspektera oket i kväll och klämma Top Gear med mig! big_smile

Kram / Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
3 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Jag har renoverat en fyrportad dubbelpumpad Holley 650 förgasare i mitt förra kök... det är ju nästan en halv motor om man jämför med våra små tvålitare... big_smile Projektet avslutades för övrigt i vardagsrummet. smile

Jo, jag har skumtvättat en hel bilinredning i samma kök också, till samma bil! big_smile

Avdelningen för mer knasigheter måste väl också omfatta när jag lackade om min moped i mammas tvättstuga i tonåren... Mopeden var svart. Mammas tvättstuga var vit. Observera VAR vit... tongue
Mamma blev... sur... big_smile

Bättre grisa ner i sitt eget kök/badrum osv... big_smile

Ska fixa lite käk, och sedan tänker jag tömma kameran och ge en liten uppdate med dagens projekt. Biltvätt. Med förhinder och tråkigheter. Men bilder kommer om en liten stund... smile

// Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
3 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Nu så... jag fastnade i Top Gear... tongue

Jo, idag skulle jag som sagt tvätta av min bil. Det behövdes verkligen. Tyvärr har det varit minusgrader och jag har inte vågat tvätta. Misstänker att jag hotas av vräkning om jag spolar upp en isbana på baksidan och grannarna halkar och slår sig fördärvade. Så jag har inte vågat. Trots att det funnits behov länge.

Nå. Så här såg bilen ut när jag började svära över första problemet:

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/584635_k3ew3p.jpg
Det är definitivt tvättdags! tongue

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/584638_tmgkcz.jpg
Smutsig bil som ska tvättas! big_smile

Vad var då det första problemet? Jo, när jag hämtat min slangvinda i förrådet, samt hink och tvättgrejor och kommit runt på baksidan igen skulle jag som vanligt koppla på slangen på kranen i soprummet.
Och det GICK INTE!

Något korkat miffo har nämligen tagit bort slangkopplingsdelen från kranen?! Den otympliga och hopplösa slangen som hänger i soprummet, den som har så dåliga kopplingar att slangmunstycket skjuter iväg hela tiden, satt nu fast genom att vara trädd över kranen och över det satt en hemmagjord slangklämma?!

Det sprutade vatten åt precis alla håll i alla ändar av skitslangen, och min slang gick såklart inte alls att få på plats. Blev plötsligt så TRÖTT. Var inne i lägenheten och i förrådet och rotade efter de kopplingar jag hade låg, men inget passade. Inte heller den adapter man kan sätta över en kran, för källarkranen hade fel form.

När så min granne Nils från huset intill kom förbi för att ta in sin bil i sitt garage undrade han varför jag såg så moloken ut, och det slutade med att han erbjöd mig att använda kranen inne i hans garage! big_smile Gullegubben! big_smile Nils är född 1919, så han ÄR en gubbe. En rar gubbe. Har hjälpt honom att felsöka bland säkringar och sånt några gånger, han har svårt att ligga och krypa på backen så då har jag gjort det. Idag ville jag tvätta hans bil också, men han vägrade... smile Nu fick jag i alla fall sätta min slangvinda på kranen i hans garage, och sedan kunde jag ÄNTLIGEN börja tvätta min bil.

Började med en spolning. Har som ni förstår ingen högtryckstvätt, så nu pratar vi vanlig grön trädgårdsslang med vanligt munstycke för dusch, dimma, bred stråle, spolstråle, sköljstråle och så vidare.
När jag började spola släppte färgen!!! yikes

Ni vet, min tröskel som jag blästrade i somras. Och skärmkanten. Där jag blästrade, tvättade rent med thinner, sprayade etsande grundfärg och sedan täckfärg bruten i bilens kulör.

Där släppte färgen nu efter första vintern. Jag har aldrig varit med om något liknande. Min bil har många små lackskador som jag bättrat i. Slipat rent med dremmel, duttat i grundfärg och målarfärg med pensel... På massor av stenskott och småskador. Och det har hållit.

Tröskeln och skärmen blästrade jag rent. Och sedan spraymålade jag dem. Med färgen jag fått från "lackeraren". Och nu undrar jag om det verkligen var vettigt att använda den? Antingen har JAG gjort något fel när jag lackat. Eller så är det något skumt med färgen. För något sånt här har jag aldrig tidigare råkat ut för.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/584658_1u6szh.jpg
Lacksläpp. Bakskärmskanten som jag blästrade och målade i somras ser inte alls bra ut längre. Det är trist.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/584659_jy1b40.jpg
Lacksläpp. Här släpper det rejält, trots blästring, etsande grundfärg och täcklack. Illa.

Blev jätteledsen. Besviken. Men det är väl bara att ge sig på och göra om det igen. Tvättade av bilen med schampo och svamp, ingen avfettning. Det är mycket asfaltsfläckar och grov smuts kvar, men jag ville inte avfetta förrän det är dags för lackrekond, polering och vaxning. Alltså får den vara som den är nu.

Bilen blev i alla fall blå igen:

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/584664_au6c19.jpg
Nu är bilen något renare. Blå i alla fall. smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/584665_hgs2pv.jpg
Klart blåare än innan! big_smile Trots att det behövs en lackrekond också. smile

Vacklade in igen, efter en timme ute i tre plusgrader med en kallvattensslang. Fick av mig långkallingar, arbetsbyxor, fodrade arbetshandskar och min BlueWear arbetströja och tog mig in i duschen för att tina... Brrr.

Menmen... nu vet jag att jag inte bara behöver lackrekonda. Jag behöver även lacka en del.
Och när lacken är i skick igen ska jag återmontera mina kjolar, ögonlocken och hajfenan.
Och sedan ska bromsoket bytas. Det har fått en omgång till idag, men jag tror att jag ska ge på det en vända till innan jag anser det färdigt. Då borde det hålla ett tag. Och så ska samtliga bromsar på bilen få en översyn och bättringsmålas samtidigt som jag sätter på sommardäcken.
Innan dess ska jag även polera och vaxa sommarfälgarna ordentligt.

Hm. Ja, det var nog dagens uppdatering det. smile

Nu tänker jag gå och sova och drömma om kurviga sommarvägar och en bil som har färg överallt där den ska ha färg. tongue Och kjolar. Och fungerande handbroms! tongue

Puss! / Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
5 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Det värmer verkligen att få stöd här i tråden. smile

Och för att svara på Bollens förslag ovan... jag HAR tröstshoppat...tongue Har ju funderat på nya skyltar sen jag köpte bilen i mars 2007, så häromnatten, efter lacksläppet beställde jag nya och ett nytt skattemärke också. Skyltarna är utan EU-märke, för det ville jag inte ha.

Behöver ju även fräscha skylthållare, men det finns bara på Micro nu när jag inte har EU-modellen. Såvida inte Mekonomen kan ha förresten? Nå, står i valet och kvalet mellan vanliga hållare och sådana med text. Vill inte ha det tråkiga standardtypsnittet i så fall, utan skulle vilja ha med Garaget-loggan och mitt användarnamn. Kanske kan klippa och klistra lite och få till det i såfall. Vi får se. Börjar med att få skyltarna i alla fall. smile

Kan berätta att jag hade tänkt röja i mitt garage igår och organisera det lite. Men det sket sig, eftersom jag inte hittade nyckeln?! Jobbigt läge. Skickade SMS till den som senast var i garaget, och fick svar att nyckeln var lämnad på sin plats. Dumt. Då hade jag alltså försnillat den själv. tongue

Letade på alla ställen jag kunde komma på, gav upp och gick ner och plockade lite i förrådet i stället. Sorterade fram en massa saker som ska bort till garaget, och lyckades också hitta några grejor som jag var ganska säker på fanns i förrådet även om jag inte kunde komma på vart! big_smile

Således hittade jag en koppling till kranen/slangen! smile Satte den på min slangvinda, så skruvar jag dit den när jag ska använda den. När jag ändå var i källaren passade jag förresten på att ta en bild av den knäppa lösningen som är där just nu.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/585943_jrwazk.jpg
Förrådet efter att jag monterat upp en lagerhylla och flyttat om lite, samt hängt upp en del saker på väggen... smile Det är bra att organisera sig, det kommer fram saker man vet att man har fast man inte vet var... tongue

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/585930_zhk6ub.jpg
En minst sagt märklig slangkoppling... Vart blev den riktiga kopplingen vägen, vanlig gardenakoppling direkt på kranen och en motsvarande del på slangen? Det här skvätter vatten åt precis alla håll, och den gula slangen är stel och precis hopplös att hantera...

Hm... vad händer mer... Jo, på kvällen fortsatte jag leta efter garagenyckeln, den kan ju inte bara försvinna sådär...? Och efter att ha rotat på alla möjliga och omöjliga ställen kom jag på en tanke...

Jag har inte varit inne i garaget på en evighet, MEN när jag skulle byta bromsoket behövde jag ha med lite grejor... Funderade en stund och kom fram till att jag kanske tog med nyckeln IFALL jag skulle behöva in i garaget, och sedan hittade det jag behövde i bilen och därmed KANSKE nyckeln kunde ligga i den arbetsskjortan jag hade på mig då...?

In i sovrummet och leta... Och tänka sig! big_smile Intrasslad i fodret på gosseskjortan fanns garagenyckeln! big_smile

Hurra, hurra! big_smile

Hur det gick i garaget? Haha, det får ni se i nästa inlägg från mig... smile

Puss / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (5 mars 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
5 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Jag gick som sagt iväg till garaget idag, för att titta lite och planera hur jag ska organisera det där borta.

Ni minns kanske att det är snart ett år sedan jag fick en garageplats. Och att jag konstaterade att garaget blev fullt med bil. Bara att glömma arbetsbänk och däckförvaring och sånt där. Och att greja med bilen var ju heller inte att tänka på.

Påminner med några bilder från april 2008 då jag precis fått garaget:

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/302692_sn3ej3.jpg
Bilen i garaget, inte mycket plats över bakom eller mot väggen, men man får nästan upp dörrarna helt på förarsidan i alla fall.... smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/302698_ehkd8r.jpg
Bilen i garaget, trångt, trångt men torrt och varmt i alla fall... smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/302700_dd1q42.jpg
Bilen i garaget, det är inte mycket plats kvar mot väggen... Men det går! big_smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/302703_05o2ky.jpg
Bilen i garaget, inte så mycket plats kvar mot väggen för att man ska kunna stänga porten i bak... tongue

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/302702_vj8ucc.jpg
Hörnet som blev över när bilen kom in i garaget. Någon arbetsbänk blir det INTE och sjutton vet om det är ide att lägga däcken här heller...? Hmm...

Ja. Sedan har jag inte använt garaget så mycket, tänkte att jag väl kunde ha det för att torka bilen i. Eller förvara saker i. Så det blev lite saker i det och sedan gick ju inte bilen in längre. Men då fick jag å andra sidan förrådet att fungera hjälpligt i källaren, så jag kom åt mina grejor där i stället.

Sedan hände något! Garagegrannen som travat lådor utmed hela mitten av garaget fick ett annat garage i sitt eget hus och flyttade iväg sina lådor! Vem skulle jag nu få dela med?

Hade sån vansinnig TUR så det blev Tobbe som stod härnäst i kön. Grannen snett ovanpå, han som jag redan delar nycklar med till både lägenheter, bilar och förråd! big_smile

Det innebär att vi nu har ett dubbelgarage med varsin nyckel! big_smile Och eftersom ingen av oss planerar att förvara bilen i garaget kan vi disponera om garaget så vi har förvaring på ena sidan (den grundare) och kan ta in bilar lite på tvären genom den andra porten! Då kan man plötsligt gå runt hela bilen och kommer åt att öppna samtliga dörrar?! big_smile

Nu har jag inte varit i garaget på väldigt länge, men idag knatade jag bort för att kika lite och planera hur jag ska organisera det för att det ska bli mysigt och funktionellt. Gjorde inte så mycket idag, men tog några bilder av hur det såg ut när jag öppnade portarna:

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/586097_mhw6z4.jpg
Garaget med båda portarna öppna. Med hela garaget tillgängligt känns det plötsligt bra mycket mer användbart... big_smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/586105_cy8kg4.jpg
Högen med prylar i garaget. Här finns dörrar från lägenheten, däck, en klädhängare som jag nog ska sätta upp i garaget, en extrasäng (sova över, i garaget?! tongue ), elmoppen, baslådorna, däck i parti och driva, bildelar, en del annat som inte alls hör hemma i garaget...

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/586113_8p29z2.jpg
Garagehögen från ett annat håll. Mondeoplåtfälgar (jättefina, någon som är sugen?), däck till husvagnen, bildelar, en skohylla, slutsteg och massa pryttlar... smile

Jag stängde mina portar, tände i taket och stod en stund och kände efter. Och det kändes MYSIGT! smile Det är en bra början när man ska boa in sig i ett garage! big_smile

Började gå igenom högarna, och tog bort sånt som ska slängas. Det blev en rätt okej hög av det, med ett punkterat hjul från volvon (skitvinterdäcket som fick smällpunka), min gamla högtryckstvätt som havererat, en trasig DVD-spelare, en hel del papper och en massa annan brôte.

Med Foyrik i telefon kom jag också fram till att behålla klädhängaren, eftersom en sådan faktiskt kan vara användbar i garaget...

Plockade runt lite bland alla saker, kollade vad jag hade och funderade på hur jag ska organisera det hela. Tog lite bilder av mina ljudsaker och konstaterade att det börjar bli dags att samla ihop allt som hör ihop, nu är lite i garaget, lite i linneskåpet och så saknar jag ett slutsteg som jag tror jag lånat ut...?

Ja, planen nu är i alla fall att bära bort en lagerhylla och använda den för att organisera mina grejor. Däcken ska travas om lite, och dörrarna ska få vara kvar i garaget tills vidare i alla fall.

Alla husvagnssaker och bildelar som är kvar i förrådet ska bort till garaget också, och så får jag förhoppningsvis plats att sortera igenom mina lådor i källaren, det är en sabla oordning på allt efter flytten.

Sedan vet jag inte om jag ska bära iväg alla verktyg ur lägenheten och tvättsakerna från förrådet, ska jag tvätta är jag gärna nedanför mitt eget hus, garaget är ju 100 meter bort i grannhuset.

Svårt detta... Jag ska grubbla vidare och se vad jag kan komma på, men till att börja med ska jag som sagt organisera det som är i garaget och få bort lite mer grejor från förrådet. smile

Mer bilder lär komma! smile

Kram / Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
8 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Jupp. Har gått och knåpat lite några dagar nu, fortsatt bära över saker till garaget och pysslat... Och funderat kring min bil. Och det är en sak som jag inte vet hur jag ska lösa än.

Mitt luftfilter behöver tvättas. Och när det är tvättat behöver det även oljas.

Och jag är jätteosäker på hur jag ska göra nu?

Filtret:
https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/243041_cgnpqa.jpg
Filtret när det var nytt och frächt. Nu är det tvättdax.

Och oljan:
https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/588025_76dn2b.jpg
Filteroljan. Hur applicerar jag den på filtret så det blir lagom?!

Så... själva filtertvätten löser jag nog. På ena eller andra sättet. Antingen handtvättar jag det eller så får det åka i maskinen med lite förpackning... smile Men OLJAN är jag inte alls säker på. Där behöver jag tips! big_smile

Puss / Ellen smile

Edit:

AHA! Jag har nog hittat rätt kit för MITT filter?! Kanske värt att hiva oljan åt fanders och köpa det här? http://www.hova.com/ShowProduct.aspx?prodid=2883 för 245 spänn?

http://www.hova.com/pub_images/original/OC02_1690.jpg
Simota spray
Artnr:OC-02
Beskrivning:
Rengöringsspray för blåa Simota filter. Detta kit innehåller rengöringsspray och oljespray för blåa Simota filter.
Pris: 245,00 kr

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
8 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Ja, förresten... i fredags kom lite tröst på posten... ni förstår säkert vad... de är nu placerade i garaget.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/588079_7lkjw8.jpg
Ovanpå postfacken stod en liten fin ask till mig... tongue

Och igår knatade jag bort till garaget igen för att fortsätta plocka lite. Fick med mig en lagerhylla som jag monterade ihop, en stereo så det blev lite mer hemtrevligt... Det känns som om det här kan bli riktigt bra, men jag behöver skaffa en hylla till. Och hämta hit borrhammaren så jag kan få upp lite grejor på väggarna också, det är gott om hål men inte riktigt där jag vill ha dem... tongue

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/588082_geqskx.jpg
Stereo på plats (ska upp på en hylla sen, men nu står den vid eluttaget), och jag håller på att skruva ihop en lagerhylla för att försöka få lite ordning i garaget.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/588087_14c2p6.jpg
Hyllan uppe, men det behövs helt klart en till... Högen närmast kameran är skräp som ska bort sedan. Och hängaren ska sättas upp i stället för att stå på elementet... tongue Ska försöka fixa en bänk också.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/588089_qwz4yy.jpg
Några däckhögar... Ingen som behöver fyra jättefina mondeoplåtfälgar? Blev över när jag krängde vinterdäck från dem... smile Högen till höger är skräp och ska bort! big_smile

https://www1.garaget.org/gallery/archive/42036/588091_s8pezw.jpg
Nu börjar det se riktigt inbjudande ut! Får jag bort skräpet också så... Och in med lite mer av det som ska in. Men det ser ut att bli hyffsat med plats! big_smile

Idag har jag fortsatt kånka över prylar från källarförrådet till garaget, men det har jag inga bilder av. Nu ska jag organisera lite till, hänga upp grejor på väggarna, sätta upp en hylla till, se om jag kan fixa en bänk av något slag... Och bära över ytterligare saker som ska bo i garaget.

Tvättgrejorna har jag inte bestämt mig för än, om de ska få vara kvar i källaren här så jag kan tvätta bilen på baksidan här eller om jag ska ta bort dem till garaget som ligger i ett hus på andra sidan gatan. Känns på något vis bättre att tvätta bilen "hemma" samtidigt som det vore smidigt att samla ihop allt där borta... Fast där har jag inte tillgång till varmvatten förstås... Hm...  *funderar vidare på det här*

Puss / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (8 mars 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
9 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Oj vilken härlig respons!  TACK! big_smile

Precis vad jag behöver för att hitta motivation att komma vidare, det känns bra motigt emellanåt. smile Just nu sitter jag fast lite på lacksläppet, men jobbar på att lösa det. smile

Nu ska vi se... smile

Foyrik: Ja, du var ju med på telefon så du hörde ju alltihop när jag började fundera på hur garaget skulle organiseras... klart du känner igen dig! big_smile

Johnson: Jag ser VERKLIGEN fram emot att få plåta din sexiga Pegga när det är trevligare väder än i söndags vid presentationen! smile Verkligen! Det är roligt att fotografera vackra bilar! big_smile

volvo240R: Varmt välkommen till min tråd! big_smile Ja, hade jag vetat hur uschlig den där "lackeraren" var hade jag nog fan hellre sprutat delarna med sprayburk! Men jag har lärt av mitt misstag, och kommer vara ytterst petig nästa gång något ska lackas! smile

Muninet: Tusen tack för den informationen, nu känner jag mig inte ett dugg orolig att ge mig på mitt luftfilter, och jag är säker på att det är en bra ide att köpa det där rengöringskitet. smile Har för avsikt att vara rädd om LMM, verkar onödigt att haverera den också... smile Tror jag avvaktar till Elmia med inköpet av kitet, och hoppas på ett bra mässpris! smile

haagi: Tusen tack för glatt tillrop, jag slickar i mig det och bär med det i det fortsatta arbetet. smile

Mr Erlandsson: I paketet finns de nya regskyltarna som jag tröstshoppade på natten efter biltvätten då jag upptäckte lacksläppet! smile Iofs något jag funderat på sedan jag köpte bilen, men nu gjorde jag slag i saken. Behöver bara fixa skylthållare också, finns inte på Biltema till skyltar utan EU-märke.

Aker_s40: Du har givetvis helt rätt angående paketet! big_smile Ja, garaget blir jättebra. Det är rätt trångt ändå, får väl 40 cm över framför bilen när jag stängt porten, men nu kommer det fungera för enklare jobb i alla fall. Får ju ta hänsyn till att det ligger rakt under någons sovrum, och dessutom har jag ju knappt några verktyg alls. Men det är underbart att ha utrymmet! big_smile Att bara kunna stå med öppen dörr och dammsuga inne är ju en fantastisk möjlighet efter att ha stått ute på parkeringen tidigare! big_smile

mickefixare: Jodå, garaget räcker till en V40. Även om man alltid önskar sig större! big_smile Och framför allt hade jag velat ha garaget under min egen lägenhet så ingen kan klaga om jag skulle råka väsnas lite... tongue

acix: Kul att du kommit till tråden och tycker om den, välkommen! big_smile Angående olyckan i trappan skrev jag faktiskt "Ska försöka att inte göra om det. Det lär ju inte vara sista gången jag slabbar med färg i lägenheten och behöver thinner för att göra rent något i alla fall... tongue" Med det menar jag såklart att jag ska försöka att inte tappa mer thinner i trappan! tongue Måla i köket lär jag ju fortsätta med, det är både varmt och ljust och nära till hands när man ska måla flera lager... big_smile

Återigen, TACK till er alla som är engagerade i mitt bilprojekt, det är skönt att känna att man har uppbackning, och dessutom känns det lite pressande "nu måste jag ju uppdatera tråden" och det gör det lite lättare (mindre svårt?) att få tummen ur och ta tag i saker och ting.

Idag har jag varit och köpt en till lagerhylla till garaget, har fortfarande saker kvar i källaren som ska bäras över, och det är slut på bra plats där borta. smile Det blir säkert bra! big_smile

Puss! / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (9 mars 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
12 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Återigen TACK för stöttning! Lever man som jag ensam behöver man få respons någonstans för att hitta motivation och ork, här finns ju ingen som säger "vad bra det blir" så jag behöver er verkligen! smile

Så, jag har fortfarande LUST att fortsätta med bilen, även om det just denna vecka står lite still, har fullt upp med mitt uppdrag som ensamstående mamma... tongue Har fått prioritera att dammsuga lägenheten och ta hand om disk och sånt, någon struntade ju det förra veckan och var i garaget i stället... tongue

Det jag ändå HAR gjort är att jag har funderat vidare kring lacken.

Att det släpper kan ju ha några olika orsaker:
- Jag har fått på för tunt med täckfärg (lösning = gör om gör rätt, lägg fler lager än förra gången)
- Färgen är felblandad (inte helt osannolikt med tanke på "lackerarens" lackkunskaper = skaffa ny färg)
- Galvet på bilen som spökar (kanske hjälper med annan färg?)

Nå. Lösningarna är såvitt jag kan se egentligen bara två.
- Antingen slipar jag ner skiten och gör om det, med samma eller annan färg. Då är det tre saker jag behöver knäcka. Dels fästbarheten på färgen, vilken färg jag ska använda, och att få till snygga dimningar på bakskärmen.
-Eller så lämnar jag in det hela till en firma, låter dem lacka tröskel och skärm samt den lilla biten under baklyktan som har en buckla sedan innan jag köpte bilen. Då får de dimma på takstolpen. Andra sidan på bilen är lackad på detta sätt, efter att Volvo fick garantibyta den tröskeln pga rosthål när bilen var sju år gammal... Skedde samtidigt som båda framskärmarna byttes av samma skäl också.

För att kunna fatta rätt beslut i denna besvärliga fråga bestämde jag mig för att kolla upp kostnaderna för att lämna ifrån mig jobbet. Kände spontant att jag var beredd att betala ett par tusen för att slippa engagera mig i tröskeln (nästan 1/3 av min månadsinkomst), så det kunde ju vara ide att ringa lite.

Har denna gång enbart ringt etablerade firmor inne i städerna då... tongue Och ingen av firmorna har sett bilen, utan bara gett mig lite "mellan-tummen-och-höften-pris" som bygger på att det inte är några konstigheter, utan bara att slipa av och sedan lacka utan att fler skador/problem framkommer. Lack sker då med stängda dörrar också, dörrgången kommer inte med. Lite dumt, då det är skador även på insidan vid bakdörren, men det var vidrigt mycket mer pengar så fort dörren skulle öppnas, så jag får lösa den delen själv.

* Billigaste firman i Mariestad är också den jag har bäst koll på. De sa runt 2500-3000 kronor.
* Nästa företag i Mariestad tittade på databilder av V40 och räknade ut ytan och sa 3584 kronor.
* Nere i Götene gissade de på runt 4000 kronor, men ville absolut se bilen för att kunna ge närmare besked.
* Och i Skara fick jag inget pris alls utan att visa bilen, men när jag sa "tusen? femtusen" så konstaterade han att det nog var närmare fem- än ett-tusen i alla fall.. tongue

Så... jag tänker ta mig upp till Mariestad och visa bilen så jag får ett mer precist pris. Får se om jag får ihop det i veckan eller om det blir nästa vecka då jag är barnledig igen.

Men det är i alla fall planen, att visa bilen så jag vet vad jag har att räkna med innan jag fattar mitt beslut.

V40ThoppE: Tack för råden kring toningen, den låter ju riktigt vettig faktiskt... Mer lockande än biltemarullarna som ligger i garaget... smile

krutmats: Skyltarna kan givetvis fotograferas som de ligger, men jag tänkte försöka fixa skylthållare och montera dem rätt snart... smile

MrErlandsson: Hehe... nu undrar jag... "har en extra liggandes som jag inte är i behov av" ... Det är bara SKYLTARNA jag köpt än så länge, de måste jag nog ha egna va, med mitt eget regnummer? ;P
Skylthållare däremot, vanliga rena utan bjäfs och avsedda för vanliga skyltar utan EU-märke, DET måste jag skaffa... smile

Puss / Ellen smile

Senast redigerat av Vivendi (12 mars 2009)

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
12 mars 2009 · 2 258 Inlägg

MrErlandsson skrev:
Edit: Glömde skriva att det är en x40nordic hållare jag har extra!

Betyder det att jag i så fall måste se till att vräka mig med i X40nordic nu till slut?! tongue Hm. Har avstått pga ekonomin, men det börjar bli fånigt, ju mer jag pysslar om på bilen desto mer känns det som om jag BORDE kliva in där... Jaja, vi får se... Bara jag får ihop till maten i första hand... smile

Puss / Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Vivendi Lägger i en lägre växel och kör vidare! :)
17 mars 2009 · 2 258 Inlägg

Nu har jag ringt lite och lagt upp en plan... smile

Fick tipset att kolla upp skolor i området, och har hittat två med inriktning karosseri här i länet.
Den ena var fullbokad totalt, och den andra kämpade för att få en lackbox till skolan.
Dock var båda lärarna mycket sympatiska! smile

Fick en del tankar och tips kring vad som kan ha gått snett med förbättringen, och har bland annat upptäckt att jag inte hade rätt tid mellan grundfärg och täckfärg, det spelar stor roll för vidhäftningen fick jag veta. Har lyckats ta reda på produktblad om färgen och har nu helt klart för mig hur jag ska hantera den om jag ska ge mig på det själv igen.

Ett alternativ kan ju vara att jag lappar det till den här säsongen och bokar in bilen för lack på skolan nästa läsår. Så den är i skick till nästa år. Men allt hänger på kostnader. Vi får se vad lackfirman säger. smile

Tog i söndags in bilen i garaget (lastade den full med saker som skulle dit också) och tog även med dammsugaren. Embla var på kalas så jag passade på.

Hann lagom plocka ur skräp och organisera lite grejor som ska vara kvar i bilen innan jag började dammsuga skuffen. Just som jag var klar med den dök Peter och Sexy Peggy upp, så jag slog igen garaget och så passade vi på att ta lite bilder i stället.

https://www1.garaget.org/archive/1/676/138729/138729-1282404.jpg
Sexy Peggy, bilen finns här på garaget: http://www.garaget.org/?car=138729

Veckans plan var att göra klart den invändiga städningen och sedan visa upp bilen för lackfirman i Mariestad, så jag kan räkna på hur jag ska göra. Och ev fortsätta med lite småplock kring bilen också, behöver ju lackrekonda, byta skyltar, byta oket och pyssla med lite annat.

MEN... igår gick inget alls som jag tänkt mig. Antagligen har jag gjort lite för mycket i veckan som gick så igår sa kroppen jätteifrån. Skulle upp och väcka dottern men kom först inte ur sängen för att allt svartnade. Lyckades ta mig till toaletten men fick kämpa för att inte tuppa av, och när jag sedan krälat till köket började jag kräkas av ansträngningen. Dottern fick ta sig iväg till skolan på egen hand, med muppig frisyr. sad

Själv däckade jag totalt på soffan. Så fort jag försökte röra mig eller vrida blicken började jag krampa och kräkas, och jag fick kämpa för att alls hålla mig vid medvetande. Ytterst irriterande.

Låg i sex timmar med frukosten. Vid fyra lyckades jag sätta mig upp... Idag är det bättre, jag kan stå om än något ostadigt.

Således har inget hänt med bilen. Inte på något annat plan heller. Det är överleva som gäller. Leva får jag göra när jag löst det mest akuta. Har inte varit utanför dörren på ett par dagar, men hoppas att jag kanske kan orka ut i slutet av veckan igen. Är så rädd för bakslag bara, är lite för nära marginalen för att känna mig bekväm med att ta bilen och köra till lackeraren när jag precis varit dålig igen.

Men planerna finns i alla fall. Har även funderat mycket kring lackrekond och om jag ska försöka mig på det själv igen. Eller om det är stor vinst att få tillgång till proffsmedel? Jaja, får tänka vidare och försöka hålla mig i skinnet så jag inte blir liggande igen nu.

Kram / Ellen smile

Kolla in min projekttråd!
http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=96807
* Bara är inte så bara. Jag har sjukdomen ME - www.rme.nu *
Få har dött av att kämpa vidare, många av att ge upp!
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang